Home Leiden RRRollend Leiden was druk, gezellig en lekker ondanks de klaagcultuur

RRRollend Leiden was druk, gezellig en lekker ondanks de klaagcultuur

door Emile van Aelst

Je zal hier vrijwel nooit gezeur of negatieve commentaren lezen, daar zijn andere media voor vind ik. Toch moet me iets van het hart dat ik hand over hand zie toenemen en dat is de klaagcultuur bij leuke evenementen.

Vandaag las ik ook dat het gevoel voor humor behoorlijk begint te slinken, maar daarover straks meer. Het lijkt wel of de mensen steeds intoleranter worden en over alles klagen. Het vervelende is dat de overheid zich regelmatig klakkeloos achter de klagers schaart en de regels steeds scherper maakt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker en oninteressanter voor veel ondernemers en organisaties om leuke evenementen te organiseren. Afgelopen weekend lag bijvoorbeeld RRRollend Leiden op het Pieterskerkplein onder vuur van klagende buurtbewoners, terwijl zowel dit als andere culinaire festivals hier al jaren worden gehouden.

Zomaar een greep uit de klachten die de organisatie kreeg. Er wordt tegenwoordig overal in Nederland gewerkt met stille aggregaten, toch waren er klachten over de herrie die de aggregaten maken, maar het kan nog erger, de leveranciers praten te hard volgens een klager.

De ruiten worden vies van de barbecues op het plein was een volgende klacht.

De muziek is tegenwoordig aan strenge regels gebonden. Nu is RRRollend natuurlijk al helemaal geen evenement waar je harde muziek wilt hebben, het is juist heerlijk om gezellig te kletsen met op de achtergrond een beetje muziek.

Vandaar dat de organisatie er zelf al voor kiest om voornamelijk met singer-songwriters te werken en die mogen dan volgens de vergunning ook nog maar tot 20:00 uur optreden. Toch komen er dan nog klachten dat de muziek te hard en te lang is. Ik snap dat een organisatie op zo’n moment denkt, wat doen we hier eigenlijk en willen we hier nog wel komen.

En het is zo jammer want het publiek heeft het helemaal naar hun zin.

Lieve mensen, we wonen in een stad en een stad moet bruisen dat is goed voor de economie en daar eten we allemaal van. Natuurlijk je kan overdrijven, maar de vergunningen in Leiden zijn zo dichtgetimmerd dat zolang een organisatie zich aan de vergunning houdt er vrijwel geen redenen tot klagen kunnen zijn.

Mocht je na al die regels en bepalingen toch nog klachten hebben, dan had je misschien beter niet in het hartje van het centrum moeten gaan wonen, maar in een rustige buitenwijk. Laten we allemaal iets flexibeler zijn en genieten van elkaar en het leven in de stad.

Wat betreft die verdwijnende humor,  er was een bakker in Raalte die volledig te goeder trouw een bak ijsblokjes tussen de andere ijssoorten zette met daarbij de tekst: zonder suiker, lactose-, glutenvri en zonder calorieën. Ik snap de man zijn humor, maar diverse belangenverenigingen van mensen met een allergie schijnbaar niet en ontploften. Ik ken uit het verleden heel wat grappen die 10.000 % harder zijn, het geeft aan dat je tegenwoordig schijnbaar niets meer kan zeggen.

Sorry, maar dit moest me toch even van het hart en dan zal ik het nog maar niet over de Zwarte Pieten discussie hebben waarbij een klein groepje mensen een eeuwenlang kinderfeest hebben gemaakt tot een politieke discussie over de hoofden van de kinderen heen. Genoeg gezeurd, geniet nog even lekker van onderstaand filmpje, maar zet hem niet te hard, voor je het weet staat er iemand van 2 straten verderop met klachten voor de deur 🙂

 

 

 

Gerelateerde artikelen

18 reacties

nessy 7 juni 2018 - 0:01

wat een gezeik toch allemaal, het is toch ook gezellig en een paar dagen per jaar pfff

Reply
Piet 7 juni 2018 - 2:07

Terecht punt Emile! Zeker de punten die je noemt zijn wat mij betreft volledig overtrokken. Ik woonde ook in het centrum, vlakbij een drukke bar. Dat betekend dat er regelmatig buiten rumoer was. Helemaal prima, die gezelligheid hoort er nu eenmaal bij.

Reply
RuudK 7 juni 2018 - 3:49

Tsja…… ik kan er niet over oordelen, want ik woon er niet, dus…… En ja, je weet nou eenmaal, dat als je op zulke locaties woont, je soms wat “overlast” kan verwachten i.v.m. activiteiten….. Ik snap het wel en eigenlijk tegelijkertijd ook weer niet… Zolang het jezelf niet betreft en niet overkomt, vinden we alles prima en vanzelfsprekend.. Maar ik kan me dat klagen toch ook wel weer een beetje voorstellen, vooral als het op Zondag is, de dag dat men lekker rustig wil uitslapen en wil “bijtanken” en lekker rustig in je huis wil vertoeven, om jezelf weer op te laden voor een nieuwe, drukke werkweek… Thanks weer voor deze blog Emile 😉

Reply
Martine 7 juni 2018 - 6:16

Rustige buiten wijk ? Hier in het huigpark komen steeds meer evenementen er is echt meer herrie de laaste jaren niet alleen van evenementen maar ook van verkamerde woningen met soms hier in noord we 8 studenten per huis die overal schijt aan hebben
Buurtbewoners die maar vinden dat alles moet kunnen bijv doordeweeks feesten tot 02.00

Reply
Patty 7 juni 2018 - 7:06

Vergeet niet dat het evenement drie avonden achter elkaar is. Dan neemt de tolerantie wel af.

Reply
די מריו 7 juni 2018 - 7:09

Ga dan niet in de binnenstad wonen. Echt he. En als het dan de stad is uit geklaagd, dan krijg je, gho.. ze organiseren hier nooit meer wat, was altijd zo gezellig in de stad. Anders komen ze maar hier zoiets houden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Bewoner! 7 juni 2018 - 8:03

Komop nou, het is 2 avonden tot 2300 uur zonder muziek, en de zondag tot vroeg in de avond.. Er zijn alleen maar vrolijke mensen die met elkaar praten en een lekker hapje eten. Ja je hebt wat BBQ achtige luchtjes rond het plein en wat meer fietsen dan normaal.. big deal.. je weet dat als je daar woont er evenementen zijn en die zijn er voor iedereen.. Ik hoorde niemand klagen toen er vorig jaar op dezelfde plek 2 maanden lang grote kunstwerken stonden dat allemaal publiek trok en er elke avond een bewaker met hond moest staan.. Met andere woorden, chear up, get a life en prik een hapje mee…
Ps ja ik kan makkelijk praten want ik woon op 50 meter afstand…

Reply
ron 7 juni 2018 - 8:31

MENSEN WILLEN GRAAG IN HET HART VAN DE STAD WONEN , MAAR ZE WILLEN HET HART NIET HOREN KLOPPEN !

Reply
Johan Volkers 7 juni 2018 - 11:00

Mooi geformuleerd!

Reply
Liesbeth 7 juni 2018 - 9:04

Vergeet niet dat klachten geuit worden en aankomen bij de organisatie. Mensen die geen klachten hebben en er ook naast wonen, zijn niet snel genijgt de organisatie op de hoogte te brengen van het gevoel dat het toch weer allemaal verrekte goed geregeld is, de buurtbewoners tijdig worden geïnformeerd en uitgenodigd en dat de sfeer super ontspannen en gezellig is, dat er over milieu en afval wordt nagedacht, dat er veel mensen van kunnen genieten en sociaal interactief zijn, dat je er héérlijk kunt eten, ondernemers kansen krijgen zich te profileren en gá zo maar door! Bij deze dus. Dank voor al die fijne evenementen die de stad zo prachtig en aangenaam maken. Een bewoner die zeer dankbaar is en bij de Pieterskerk woont 😉

Reply
HansK 7 juni 2018 - 10:13

Helaas ben ik vergeten om er heen te gaan (heb het te druk met al die andere leuke Leidse dingen) maar bedankt voor het verslag Emille. En van die zeikerds moeten we ons maar niets aantrekken, de zeer strakke regels voor de vergunningen zijn democratisch tot stand gekomen dus als daaraan voldaan wordt moet dit ook direct teruggegeven worden aan de klagers. Met het advies om buiten de stad te gaan wonen. Ik woon zelf in het midden van de stad en heb daar heel erg bewust voor gekozen. Als ik eens wat hoor of ruik dan denk ik “Ha daar zal je mijn geliefde stads hebben.” Zo zou elke binnenstads bewoner moeten denken en anders naar de provincie (alles buiten de singels) gaan er zijn genoeg mensen die graag in de binnenstad zouden willen wonen, dus dan maak je gelijk ruimte voor je medemensen.
Maar Emille nogmaals bedankt voor de mooie verslagen die je toch steeds van ons stadje maakt.

Reply
Johan Volkers 7 juni 2018 - 11:01

Mooi verslag, Emile. Heb er niets aan toe te voegen.

Reply
Hans 7 juni 2018 - 14:13

Klagen zit in het bloed van Nederlanders.
Soms vraag je je af waarom mensen ergens gaan wonen waar ze last ondervinden.
De tenen worden steeds langer, Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel genieten. Hans

Reply
Sjoerd 7 juni 2018 - 14:33

Toen ik in 1975 het huis kocht was ernaast een café/bar. Natuurlijk staan er mensen buiten, en is er wel lawaai. Maar dat went wel. Nu is het inmiddels een appartementencomplex en hebben we er vrijwel geen last van. De jaarlijkse braderie hier is ook zowat, er komen 100.000 man op af, logisch dat dat wat overlast geeft, maar veel klachten hoor ik niet.

Reply
rietepietz 7 juni 2018 - 20:18

Dat zijn dezelfde mensen die als ze alles weggeklagd hebben zullen gaan zeuren dat er nooit iets gezelligs gebeurt in de stad.

Reply
Nicky 10 juni 2018 - 20:31

Goh. Ik dacht altijd dat dat gezeur typisch Amsterdams was. Maar het gaat in Leiden dus ook zo.

Reply
Marc 11 juni 2018 - 9:08

Mensen die klagen zeikerds noemen zit ook in het bloed van de Nederlanders.
Veel meer studenten huizen met studenten die aan alles schijt hebben, straatartiesten, straatmuzikanten veel meer herrie en alcohol junkies festivals die ze dan muziek en theaters festivals noemen.
Muziek en gezelligheid is natuurlijk fantastisch maar in het centrum van de steden wonen ook mensen die in de bejaarden/verzorging huizen en of kinderafdelingen in het ziekenhuizen nachtdiensten moet draaien, enzovoorts.
En de volgende dag hun slaap hard nodig hebben omwille van ouderen/bejaarden en zieke kinderen.
Laten we deze mensen geen of niet snel zeikerds noemen.

Reply
Erick 15 juni 2018 - 10:45

Die van die ijsblokjes vond ik geweldig. Baalde dat ik hem niet zelf heb verzonnen. En ik heb regelmatig gasten bij me met gluten of lactose intolerantie waar ik me best voor doe. Maar deze humor daar kwets je toch niemand mee.

Reply

Plaats een reactie