Home Cultuur 10e Museum Nacht Leiden pakte groots uit en trok record aantal bezoekers

10e Museum Nacht Leiden pakte groots uit en trok record aantal bezoekers

door Emile van Aelst

Tijdens de Museum Nacht Leiden loop, vaar of rijd je van museum naar museum. In en rond 11 musea was afgelopen zaterdagavond van alles te zien, horen en doen. Vanaf ’s middags was de Beestenmarkt het kloppend hart van de organisatie.

11 Musea die elk weer meerdere programma-onderdelen en optredens hebben, kortom een kwestie van keuzes maken en proberen een zo slim mogelijke route te volgen. Ik begon bij Molen de Valk.

Het onderwerp in en rond de molen was kermis compleet met lachspiegels.

Buiten stonden de Kop van Jut, een waarzegster, poffertjeskraam en het Rad van Avontuur.

Mijn volgende stop was museum Volkenkunde. Het is voor mij altijd hollen en vliegen om zoveel mogelijk te zien en ik zit dan ook bijna de helft boven de gemiddelde bezoeken. Bij elk museum werd het aantal bezoekers geteld. De 5.166 bezoekers waren samen goed voor 26.529 museumbezoeken. Dit komt er op neer dat elke bezoeker 5,1 museum heeft bezocht deze avond. Ik presteerde het om 8 musea te bezoeken en ben ondertussen weer een beetje uitgerust 🙂

We vliegen er even doorheen, want de fotoslideshow en het filmpje onderaan dit artikel geven een veel duidelijker beeld. Nico Dijkshoorn woont in Leiden dus komen we regelmatig tegen bij diverse evenementen. Toch ook dit keer weer enorm moeten lachen om onder andere het verhaal over de teksten bij kunstwerken in het Kröller Möller museum en zijn  klacht over de ribbelchips.

Tijdens de museumnacht kun je als publiek in veel musea ook je creatieve ei kwijt.

In de tuin speelde de band The Magic Mumble Jumble.

Terwijl ik liep te rennen waren anderen slimmer en lagen lekker te genieten van de muziek.

Op een van de bruggen op het Rapenburg werd ongeveer elk kwartier een korte balletvoorstelling gegeven.

In Rijksmuseum Oudheden was toen ik binnenkwam net de I-Puppets invasie.

De bezoekers konden lopend, met de Tuk Tuks of met de boten van de Leidse Rederij van museum naar museum, om tijd te sparen pakte ik mijn scooter en reed naar het pand van Erfgoed Leiden aan de Boisotkade waar voor de deur de band Sunday at Eight speelde.

In het pand van Erfgoed Leiden was van alles te doen, zoals bijvoorbeeld je eigen linnen tas bedrukken.

Je verkleden als je eigen historische Leidse held.

Helaas in een te klein zaaltje gaven de mannen van Barry Badpak geschiedenisles over Leidse helden, waarbij bleek dat Barry Badpak ook in het verleden al een rol in de geschiedenis gespeeld heeft.

Echt geniaal vond ik de opmerking bij het schilderij over de ramp met het kruitschip. ‘ Uhh deze is geloof ik gemaakt nadat je je sigaret had opgestoken’.

In het filmpje en de fotoslideshow meer beelden van deze bijzondere geschiedenisles.

Bij de Oude Sterrewacht even gekeken naar Mindhacker Marc Woods en door naar de Hortus waar de Marvin Dee Band speelde.In het pikkedonker publiek fotograferen zonder flits moet je toch echt met een statief doen, maar met een vaste hand, hoge isowaarde en iemand die op zijn mobiel kijkt, is er toch nog iets te zien 🙂

Het is en blijft een mooie plek voor optredens op een zwoele lente- of zomeravond.

Op de binnenplaats van het academiegebouw zat de Groene Fee die mensen probeerde te verleiden een slokje van haar gifgroene drankje te nemen.

Na binnen even gekeken te hebben bij het ontleden van een vogeltje en de uitwerpselen van diverse vogels bij het eten van pepers gezien te hebben ging ik door naar het Japanmuseum Sieboldhuis voor de laatste workshop Sumoworstelen.

Na een uitleg over Sumoworstelen was er een korte demonstratie, waarbij mij op viel dat niet alle Sumoworstelaars dik zijn.

Het publiek mocht ook even een partijtje worstelen of proberen de worstelaar omver te duwen.

Ik eindigde bij het onlangs heropende museum Boerhaave.

Ik was hier nog net op tijd om de hypnoseshow van Patrick Pickart mee te maken.

Patrick legde de beginselen van hypnose uit en deed enkele leuke experimenten met het publiek. Ondanks dat het heel interessant was, vielen sommige er toch bij in slaap 🙂

In de fotoslideshow nog een aantal foto’s van de programma’s in de diverse musea.

In het filmpje een sfeerverslag van de 10e Museum Nacht Leiden.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 5 juni 2018 - 7:00

Veelzijdig en druk. Dat kun je wel omschrijven. Wat leuk om te zien.

Love As Always
di Mario

Reply
Sjoerd 5 juni 2018 - 9:18

8 stuks, ben je ook in slaap gevallen bij de hypnotiseur.

Reply
rietepietz 5 juni 2018 - 15:38

Mocht ik ooit de museumnacht meepakken weet ik nu al dat ik voor de tuk tuk ga, de Leidse keitjes en mijn voeten zijn een slechte combi dus als ik een poging wil doen jou te evenaren moet ik niet gaan lopen,

Reply
Nicky 10 juni 2018 - 19:35

Knap gedaan, LG! En het ziet er super leuk uit!

Reply

Plaats een reactie