Home Cultuur Opening Index Poetry Books en het Cultuurplein.

Opening Index Poetry Books en het Cultuurplein.

door Emile van Aelst

Zoals ik vorige week al schreef dit weekend was/is een gekkenhuis met tal van evenementen diverse openingen. Ik ben eigenlijk op een paar uur slapen na alleen maar de deur uit geweest of honderden foto’s en filmpjes zitten te bewerken. Kortom geen tijd om te schrijven, vandaar vandaag en morgen een paar korte blogs vlak achter elkaar om niet te ver achter te lopen. Een bericht van Pinksteren net voor de kerst is ook niet alles denk ik. Vrijdag opende een een unieke boekwinkel haar deuren. Index Poetry Books richt zich als een van de weinige winkels in Nederland volledig op poëzie. Zo’n winkel moet natuurlijk gepast geopend worden met diverse dichters. Stadsdichter Marianne van Velzen beet het spits af met 2 speciaal op de winkel en Herenstraat geschreven gedichten.

Ik was vorige week al even binnen en dacht goh mooi ingericht, ruim en overzichtelijk opgezet. Op het moment dat er bijna 100 mensen op je opening afkomen valt dat ruim wel erg mee 🙂

Akoestisch duo PUUR zorgde voor ontspannende achtergrondmuziek tijdens de inloop.

Vol trots heette Anne ter Beek en Christiaan van Minnen alle gasten welkom en vertleden in het kort hoe het zover gekomen was  dat ze naast de boekhandel deze speciale poetrywinkel hebben geopend.

Froukje van der Ploeg las in eerste instantie uit eigen werk voor.

Maar ook zij had een speciaal gedicht geschreven voor de opening. Frouke en Marianne kregen hun gedichten in posterformaat aangeboden.

Iedereen die maar iets met poëzie te maken heeft kent Ingmar Heytze, speciaal voor de opening was hij naar Leiden gekomen om ook een paar gedichten voor te dragen.

Sopraan Susanne Winkel en pianist Daan van de Velde brachten enkele gedichten die op muziek gezet waren.

Na bijna een uur mooie verklaarde Christiaan de winkel voor geopend en nodigde iedereen uit voor de borrel.

Hieronder een korte fotoslideshow en een filmpje van de voordracht van enkele gedichten.

Een volgend cultureel hoogtepunt was zaterdag-namiddag toen het Cultuurplein Lammermarkt werd geopend.

Het plein boven de parkeergarage Lammermarkt is ingericht en wordt het bruisende centrum van het cultuurkwartier. Langs en in de buurt van het plein liggen onder andere Gebr. de De Nobel, Scheltema, de galerie van Casper Faassen nieuwbouw van museum De Lakenhal en eerdaags het nieuwe Kijkhuis. En dat alles natuurlijk aan de voet van molen De Valk.

Voor programmeur Gwen Peroti gaan drukke en spannende tijden aanbreken nu zij haar gang mag gaan om het plein te vullen met culturele evenementen.

Voorzitter Arjen Pels Rijken opende het Cultuurplein.

Proost op het nieuwe Cultuurplein van Leiden.

Een jazzbandje zorgde voor een warme sfeer terwijl de temperatuur maar net boven de 10 graden uitkwam.

Niet alleen de zaterdag, maar ook op vrijdag en zondag stond er een openluchtbioscoop als voorproefje op het nieuwe Kijkhuis dat medio 2019 haar deuren opent.

In de fotoslidshow nog een paar foto’s van de ( koude ) opening.

 

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Nicky 21 mei 2018 - 11:09

Tjonge, ik krijg bijna medelijden met je. Wel bijzonder, zo’n boekwinkel. En jammer dat het weer niet meewerkte.

Reply
די מריו 21 mei 2018 - 14:57

Ik schrok al, ik dacht dat ik medelijden met je moest hebben, maar ik zie dat iemand anders dat al heeft en als twee mensen dat hebben, word het vast teveel voor je. 😉

Love As Always
Di Mario

Reply

Plaats een reactie