Home Leiden Leidse Brouwerij Pronck opende nieuwe brouwerij in oude energiecentrale

Leidse Brouwerij Pronck opende nieuwe brouwerij in oude energiecentrale

door Emile van Aelst

Dat bierbrouwen de laatste jaren een hype is dat weten we, maar een brouwerij die 4 jaar geleden door 2 studenten werd opgericht en na 2 eerdere verhuizingen nu gevestigd is in een prachtig oud industrieel pand, dat is uniek.

In 2014 begonnen de (toen nog) studenten Benjamin Wegman en Frans Meij met het brouwen van bier. Eerst voor de lol en voornamelijk voor eigen gebruik. Ze noemden hun brouwerij Pronck omdat ze best wel vonden dat ze een pronkstuk brouwden. In Nieuweroord, de voormalige zusterflat (hunkerbunker) van het LUMC bouwden ze hun eerste kleine brouwerijtje.

Toen Nieuweroord gesloopt werd verhuisden ze naar Nieuwplaatz op de Ter Haarkade. Door het aantal bieren dat ze brouwen de toenemende vraag werd ook dat te klein en zaterdag openden zij hun grote brouwerij in de voormalige NUON energiecentrale.

Vrienden, familie, collega’s en afnemers waren naar de feestelijke opening gekomen en lieten zich uiteraard het bier goed smaken.

Medeoprichter Benjamin Wegman huldigt ook het principe, jong geleerd oud gedaan.

De brouwerij had groots uitgepakt om de opening van het nieuwe pand te vieren. Terwijl de gasten rondkeken werd beneden het eten bereid, waaronder een giga schaal paella.

De vleeseters kwamen ook volop aan hun trekken.

De opening werd verricht door wethouder Robert Strijk. Voor Robert zijn laatste publieke optreden als wethouder. Hij benadrukte hoe mooi het is dat 2 studenten gedreven door passie in 4 jaar tijd zo’n goedlopende brouwerij op poten kunnen zetten. Met het tappen van een biertje verklaarde Robert de brouwerij voor geopend.

De gasten keken hun ogen uit in de brouwerij en het fabriekspand.

De combinatie van oude elektriciteitscentrale en glimmende brouwvaten is prachtig om te zien.

Een nieuw bedrijf met een oud ambacht in een oud industrieel pand, mooier kan je het toch niet hebben. Daar mag je best mee Proncken 🙂

In de fotoslideshow/filmpje meer beelden van de opening.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 mei 2018 - 10:16

Dat is mooi gedaan. Ruimte genoeg.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 21 mei 2018 - 10:22

Whauw wat mooi die brouwerij. En schitterend dat die hoogspanningsstroken intact zijn gebleven. Daar had ik ook wel even willen rondkijken, maar btw, hoe smaakte het bier…

Reply
Nicky 21 mei 2018 - 11:12

Wat leuk! En dat in vier jaar tijd. Chapeau!

Reply
rietepietz 21 mei 2018 - 18:59

En van een pilsje op z’n tijd krijg krijgt een mens toch ook energie, een passend gebouw dus.

Reply

Plaats een reactie