Home kunst Leidse Rembrandt shop en experience geopend in het voormalig atelier van Jacob van Swanenburg

Leidse Rembrandt shop en experience geopend in het voormalig atelier van Jacob van Swanenburg

door Emile van Aelst

Dat Leiden een stad vol historie is weten we allemaal. Als je in het centrum loopt dan zie en voel je de historie en waan je je soms in het verleden. Zo liep ik vanmorgen Jacob van Swanenburg, de leermeester van Rembrandt tegen het lijf.

Ik was niet de enige die het geluk had Jacob van Swanenburg tegen te komen. Verslaggever Leendert Beekman stond net ‘live’ informatie te geven over het pand Langebrug 89 waar de Young Rembrandt Studio wordt geopend.

Terwijl hij vertelde over de jonge Rembrandt die hier schilderles kreeg van Jacob van Swanenburg, zag hij vanuit zijn ooghoeken Van Swanenburg aan komen lopen.

Verbaasd vroegen we wat Van Swanenburg na bijna 400 jaar kwam doen. Ik ga naar mijn atelier was het laconieke antwoord. Er is hier tegenwoordig veel te zien van een van mijn leerlingen.

Laat ons raden, dat is vast Rembrandt en zo ja kunt u ons meer over hem vertellen. Het is inderdaad Rembrandt, maar voor ik meer vertel kunt u misschien beter even binnen komen kijken.

Wij cultuurbarbaren en journalisten uit 2018 willen natuurlijk dat alles officieel geopend wordt, dat is zo leuk voor het plaatje. Van Swanenburg had er geen probleem mee en wilde zijn voormalige atelier best even officieel voor ons openen.

Treed binnen dan zal ik u meer vertellen over mijn leerlingen Rembrandt en Jan Lievens.

Het eerste dat opvalt in het voormalige atelier van Jacob van Swanenburg zijn de vele Rembrandt-artikelen die te koop zijn. Niet alleen maar de gebruikelijke souvenirs, maar ook mooie boeken en prenten.

Het mooiste vindt de bezoeker achterin het atelier in de Rembrandt experience. In een 7 minuten durende video- en filmshow maakt de bezoeker kennis met het leven van Rembrandt in zijn jonge jaren in Leiden.

Hij groeide op in deze wijk en op een paar honderd meter afstand van deze Young Rembrandt Studio staat bijvoorbeeld de Latijnse school waar Rembrandt naar school ging.

Ik laat bewust op deze 3 foto’s na, niets zien van de video/film presentatie om de verrassing niet te bederven. Ik zeg het niet snel, maar de presentatie is echt uniek en technisch zo perfect dat de bezoeker het idee heeft midden in het leven van Rembrandt te staan.

De Young Rembrandt Studio is een onderdeel van de Rembrandtwandeling die toeristen laat zien waar Rembrandt is geboren en opgegroeid. De Rembrandt experience is gratis, er kan niet gereserveerd worden dus misschien moet je zo nu en dan even wachten tot de volgende voorstelling. Geen probleem er is genoeg te zien in de shop.

Ik schoot behalve een paar foto’s ook wat filmbeelden, want ook al is Leiden historisch, je komt niet elke dag Jacob van Swanenburg tegen 🙂

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Kakel 17 mei 2018 - 14:54

Oh boy, oh boy, wat vind ik dit mooi! Zie je nou: ik móet gewoon een keer naar Leiden…
Zoals het licht ook op de schilderijen valt, dat is knap gedaan.
Lieve groet

Reply
rietepietz 17 mei 2018 - 15:43

Bij dit soort logje vind ik het altijd zo jammer datik niet in Leiden woon.

Reply
די מריו 17 mei 2018 - 21:17

Zo dat maakt toch even indruk als je iemand tegenkomt van zo’n 400 jaar geleden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Nicky 20 mei 2018 - 13:47

Dat is mooi, zeg!

Reply

Plaats een reactie