Home 3 October/Leids Ontzet Rik Kamps tijdens druk bezochte ledenvergadering geïnstalleerd als nieuwe voorzitter 3 October Vereeniging

Rik Kamps tijdens druk bezochte ledenvergadering geïnstalleerd als nieuwe voorzitter 3 October Vereeniging

door Emile van Aelst

Vrijdagavond werd in het Academiegebouw van de Leidse universiteit de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de 3 October Vereeniging gehouden. Het thema van de viering van dit jaar is: Leve de Legende.

Het lijkt alsof er elk jaar meer leden naar de vergadering komen. De grote zaal van het Academiegebouw zat van voor tot achteren vol.

Op de eerste rij de bestuursleden.

Achter de tafel,  met het geweldige Leidse tafelkleed gebreid door Joke van der Poel, zat het dagelijks bestuur.

Na het zingen van het Leids volkslied volgden de verslagen van de secretaris en de penningmeester. Zomaar wat getalletjes, er werden vorig jaar 37.000 haringen ingekocht en uitgedeeld. In de 25 jaar dat het Minikoraal bestaat hebben totaal 43.000 schoolkinderen meegezongen en kennen dus onder andere het Wilhelmus 🙂 Er kwamen vorig jaar 500 nieuwe leden bij en het aantal staat nu op ruim14.000 leden. De kascommissie heeft ook dit jaar weer de boeken gecontroleerd en alles in orde bevonden.

Na de verslagen kreeg scheidend voorzitter Michiel Zonnevylle het woord en keek terug op 6 mooie jaren als voorzitter van de grootste vereniging van Leiden. Ik ben er trots op een aantal jaren een bijdrage heb kunnen leveren aan het in stand houden van deze bijzondere unieke traditie, sprak hij. Michiel Zonnevylle heeft in zijn jaren als voorzitter ook gestreefd de vereniging meer naar buiten te brengen in de rest van het jaar. Zo werd er meegedaan aan de Slag om Leiden, de Peurbakkentocht en hielpen bestuur en commissarissen 2 jaar geleden nog bij de Leiden Marathon.

Na zijn toespraak gaf hij de ambtsketen over aan de nieuwe voorzitter Rik Kamps.

Uiteraard bloemen voor de scheidend voorzitter.

In zijn eerste toespraak gaf Rik Kamps aan trots te zijn om voorzitter te mogen zijn. U als leden heeft geen inspraak in mijn benoeming gehad, maar mocht ik u niet bevallen dan kunt u mij wel af laten treden. Er is dus nog een weg terug 🙂

Na de voorzitterswissel werd Daan van der Zon benoemd als nieuw bestuurslid.

Er werden ook nog een aantal nieuwe commissarissen benoemd, die in diverse commissies plaats gaan nemen.

Voor de commissie van ‘in en uitgeleide’, Jan Karstens en Lodewijk Kallenberg, een druk avondje want er werd ook nog gestemd over de herbenoeming van de bestuursleden Charles Schulpen en Bart van der Poel.

Voor het derde jaar werd er ook dit jaar weer een praalwagenontwerpwedstrijd ( 1574 punten bij wordfeud 🙂  ) georganiseerd. Uit de 6 ontwerpen werd het ontwerp van de Brandweer Leiden gekozen als winnaar. ( de andere ontwerpen staan uiteraard in de fotoslideshow onderaan)

Bloemen, een trofee en uiteraard een klushamer, om de praalwagen te bouwen,  voor de Leidse Brandweer.

Het werd ondertussen tijd voor de rondvraag, altijd leuk en interessant.

Dit jaar van Alex geen vraag over de kermis, maar wat Iovivat betekent.  De huidige praeses van Minerva, Ivo Dorresteijn legde uit dat het studenten drinklied is en daarna zong een groot deel van de zaal uit volle borst het iovivat 🙂

Saskia van der Graaf was ook dit jaar weer speciaal voor de ledenvergadering vanuit Den Bosch naar Leiden gekomen. Haar vraag of de krokodillen weer terug komen bij de viering wekte in eerste instantie verbazing op. Niemand kon zich de krokodillen herinneren. Bij de borrel kwam de aap (of krokodil) uit de mouw. Ze doelde op een circusoptreden op 3 oktober circa 15 jaar geleden.

Rens Heruer vroeg namens zijn tweelingbroer hoe het zit met de aanvraag om als 3 Octoberfeest op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen.

Claas Griffioen zou graag zien dat er bij de Reveille een beter zichtbare plaats wordt ingericht voor de Vrienden van de Reveilll-je.

Joop, de drummer van de Leino’s had waarschijnlijk de meest verfrissende vraag, ‘ kan er volgend jaar een raampje open, want het is hier bloedheet’.

Scheidend voorzitter Michiel Zonnevylle bood aan dat Rik Kamps altijd gebruik mag maken van zijn schouders om op te staan. Na afloop van de vergadering toch maar besloten het figuurlijk en niet letterlijk op te vatten.

De Algemene Ledenvergadering werd afgesloten met een gezellige borrel in het Atrium van het Academiegebouw.

Ondertussen minder dan 146 dagen tot het Feest der Feesten, laten we daar vast op proosten.

Hieronder een korte fotoslideshow voorafgegaan door het Leidse Volkslied.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 13 mei 2018 - 8:58

Een degelijke vereniging. Ik heb toevallig gisteren nog de suske en wiske gelezen over het Leidens Ontzet.

Reply
די מריו 13 mei 2018 - 9:04

Dan kunnen we nu richting 3 october werken. Maar dan eerst wel een mooie lente en zomer graag.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 13 mei 2018 - 14:07

Ff rustig aan hé, eerst even de zomer alle kansen geven. Maar wát een grote vereniging is dat.

Reply
Nicky 18 mei 2018 - 15:26

Da’s best een druk baantje, volgens mij 😉

Reply

Plaats een reactie