Home Leiden De Slag om Leiden kon na afloop een cheque van € 46.183,37 aanbieden aan Hospice Issoria

De Slag om Leiden kon na afloop een cheque van € 46.183,37 aanbieden aan Hospice Issoria

door Emile van Aelst

Dinsdagavond werd voor de 7e keer de kennisquiz De Slag om Leiden georganiseerd. De winnaar werd het team van Vinites die een jaar lang de felbegeerde Slag om Leiden trofee op kantoor mogen zetten. De grootste winnaar was uiteraard Hospice Issoria die na afloop een cheque van ruim € 46.000,00 in ontvangst mocht nemen.

Om Half 6 liep studentensociëteit Minerva vol met deelnemers aan de slag der slagen. Het Leidse bedrijfs-, kantoor-, politieke-en verenigingsleven hadden zich weer massaal ingeschreven om deel te nemen aan (waarschijnlijk) de grootste kennisquiz van Nederland.

Hee halo, knuffel knuffel, met wie speel jij mee en we maken je helemaal in, waren zo’n beetje de meest voorkomende reacties en opmerkingen bij binnenkomst.

Tegen 6 uur was iedereen binnen en kon Thijs Hemmes namens het bestuur en de meer dan 100 vrijwilligers van de Slag om Leiden iedereen welkom heten.

Het is een hele klus, maar het lukte ook dit jaar weer om bijna 400 deelnemers tegelijk een drie gangen menu te serveren.

De quiz telt 20 vragen en of opdrachten verspreid over het hele gebouw. Tijdens de quiz bleek het niet om 1 gebouw te gaan, maar was de Stadsgehoorzaal ook helemaal erbij betrokken als quizgebouw. Er stonden zelfs Trix Treintjes en verkeersbegeleiders voor de deur om de teams te vervoeren.

De eerste 2 (muzikale) vragen werden in de grote zaal gespeeld met alle teams bij elkaar.

Na deze vragen werden de teams door een teambegeleider rondgeleid langs alle andere vragen. Van de vragen heb ik niet veel foto’s, omdat ik zelf meespeelde met team Tjeps/Henri Bloem. Mijn camera had ik bij hoge uitzondering gegeven aan verslaggeefster Reanne van Kleef, maar zij moest zelf ook radio-opnames voor Sleutelstad maken. Het voelt wel bloot hoor zonder camera 🙂

De vragen zijn elk jaar weer onvoorspelbaar en kunnen alle kanten uit. Een paar voorbeelden, bij vraag 1 werden een aantal filmmelodieën gespeeld en moesten wij invullen welke films wel of niet in Leiden opgenomen waren. Heel anders was bijvoorbeeld de vraag, dek deze tafel binnen een paar minuten volgens de etiquette regels.

Bij alle vragen, achter de bars, bij de optredens overal kwam je de vrijwilligers tegen die een waanzinnige klus klaarden om de bijna 400 deelnemers in 2 uur tijd door de locaties te loodsen.

Welke van deze wijnen komt uit een pak was een vraag bij de wijnproeverij.

Alle antwoorden werden beantwoord op een tablet, dit scheelt een hoop gereken en nakijken voor de jury. Het damesteam van HBK was heel serieus en dat bleek ook wel, ze werden tweede deze avond.

Het (huidige) college is ook vaste deelnemer bij de Slag om Leiden.

Ook zo’n heerlijke vraag: Leiden telt vele restaurants, in welke restaurants zwaaien deze koks de scepter.


Hee wat is dat, gaan we fietsen stelen ?

Wij hebben zelf deze vraag overgeslagen omdat we in tijdnood zaten, maar het was de bedoeling de code van een slot te kraken.

De toiletdames hadden het helemaal naar hun zin.

Naar het toilet gaan wordt trouwens vanaf gisteren een andere belevenis, ik ga in de toekomst heel goed opletten hoe de toiletten eruit zien. Er was namelijk een fotovraag, in welke kroegen  kom je deze toiletten tegen.

Verder waren er onder andere fragmenten van opera’s die je moest raden, Leidse nummers meezingen en de ontbrekende tekst invullen. De laatste 2 vragen werden weer door  alle teams tegelijk in de grote zaal beantwoord. Een grunter liet een tekst horen waarin 5 typische Leidse woorden zaten verscholen.

De Minerva Music Machine speelde een aantal fragmenten en we moesten raden welke bands daarvan wel of niet in de legendarische Groenoordhallen hebben gespeeld.

Hee kijk nou, daar hebben we Barry Badpak en Gerlinde ook weer.

Ze waren er natuurlijk niet zomaar, in afwachting van de juryuitslag en de opbrengst van de Slag om Leiden traden ze nog even op.

Tegen 23:00 uur kon Thijs Hemmes het bedrag bekend maken aan de zaal en aan  Robert Jan Stoop, voorzitter van de Vrienden van Issoria.

Het was nog even wachten op de  uitslag, behalve bier en muziek kwamen ook bitterballen en zakjes patat langs. Die bitterballen waren ook een onderdeel van een van de vragen.  We moesten raden hoeveel bitterballen er per jaar doorheen gaan in Minerva en hoeveel hectoliter bier.

In de top3 dit jaar andere winnaars dan de afgelopen jaren en een dolblij team van Vinitex onder aanvoering van Bob Meijer van de Brasseriegroep.

Na de prijsuitreiking bleef de Minerva Music Machine nog even doorspelen en genoot iedereen na van een geweldige avond, zoals bijvoorbeeld de 2 teams van de Rabobank.

De eerste 6 jaar zat Trudy Kwik in de organisatie van de Slag om Leiden, nu deed ze zelf als deelnemer met Rrrollend Foodtruck Festivals mee en eindige met haar team op een keurige 17e plaats.

Een beetje tegenvallend resultaat voor ons gecombineerde Tjep’s / Henri Bloem team. Ergens hebben we een foutje gemaakt dat ons 100 strafpunten kostte, anders hadden we keurig in de middenmoot gestaan 🙂 We hebben genoten en dat was toch het belangrijkste.

Het was een geweldige avond met eigenlijk alleen maar winnaars en alle complimenten voor de organisatie, de vele vrijwilligers, artiesten en de sponsors.Hieronder nog een fotoslideshow en filmpje van de Slag om Leiden 2018.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 26 april 2018 - 7:08

Wat een geld he.. goed hoor. Daar mag iedereen wel trots op zijn. En wat een plezier is er die avond te zien.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 26 april 2018 - 13:39

Dat is toch een bijzonder mooi bedrag. Ik vraag me af hoe ze dit bij elkaar krijgen.

Reply
rietepietz 26 april 2018 - 19:08

Het lijkt me inderdaad een onwijs leuke happening waar echt alleen meedoen al geweldig is, inderdaad grote winnaar is natuurlijk dat hospice , wat een bedrag!

Reply
Nicky 6 mei 2018 - 20:00

Wat een leuke vragen! En wat een geweldig bedrag!

Reply

Plaats een reactie