Home Leiden Olympisch- en Wereldkampioen zitskiën, Jeroen Kampschreur gaf startsein voor 5.000 deelnemers aan 43e Leidse Singelloop

Olympisch- en Wereldkampioen zitskiën, Jeroen Kampschreur gaf startsein voor 5.000 deelnemers aan 43e Leidse Singelloop

door Emile van Aelst

Mooier weer hadden lopers en organisatie zich niet kunnen wensen bij de 43e Leidse Singelloop, droog en lekkere temperaturen gewoon perfect loop weer. Elk jaar geeft een prominent sporter het startsein, dit jaar was de Leiderdorpse Olympisch- en Wereldkampioen zitskiën Jeroen Kampschreur te gast om de lopers weg te toeteren.

Behalve een feest voor lopers en publiek, is het natuurlijk ook een feest voor de goede doelen die na afloop een cheque ontvangen.

Voordat de cheques uitgereikt kunnen worden, moet er natuurlijk eerst ingeschreven en gelopen worden.

Anderhalf uur voor de Leidse Singelloop spraken organisatoren Gertjan van Geen, Leidsch Dagblad en Ivo Groenendijk, de Leidse Politie Sport Vereniging de laatste details door met speaker Teun de Reede.

Al voor het verplicht was om deskundige wegafzetters bij de diverse lopen in te schakelen, hadden we in Leiden al een goede ploeg wegafzetters zowel bij de Leiden Marathon als de Leidse Singelloop. Het is niet zo dat er gezegd wordt ga maar daar of daar staan en houd alles maar tegen. Nee het gaat even anders,  een uur voor aanvang krijgen alle gecertificeerde vrijwilligers een uitgebreide briefing op het politiebureau.

Ik werk ondertussen al 26 jaar mee aan de Leiden Marathon en heb vanaf begin af aan diep respect voor de wegafzetters. Hoeveel keer ben ik niet in een dikke marathonauto langs gereden terwijl de wegafzetters in de kou of de regen stonden. Dan dacht ik dit zijn de echte kanjers waar een organisatie op draait. Vrijwel niemand staat er bij stil maar het is een van de meest klotebanen bij dit soort evenementen. Je krijgt van iedereen commentaar en onbegrip waarom ze er niet door mogen. De enigen die ze heel dankbaar zijn, dat zijn de lopers die veilig zonder botsingen en valpartijen het parcours kunnen lopen.

Er is een heel draaiboek waarin alle posten en medewerkers vermeld staan. Misschien zou het leuk zijn om ze als publiek eens een keer te bedanken. Het zijn wel vrijwilligers die er voor iedereen zijn veiligheid staan en niet alleen om alle ( meestal onterechte) shit over zich heen te krijgen.

Op de Langegracht en omgeving bij de start begon het ondertussen aardig vol te lopen.

Tom Holswilder was jarig, maar voordat hij zijn verjaardagsfeestje gaf liep hij wel eerst de Singelloop. Zijn loopmaatje is ook een doorzetter en kanjer die met 2 nieuwe longen de draad weer opgepakt heeft en weer volop aan het hardlopen is.

Je moet natuurlijk wel lachen als ik je op de foto neem.

Speaker Teun de Reede wist het ook weer mooi te brengen. Kjeld Nuis stond gepland als starter, maar door extra verplichtingen na het behalen van zijn goud op de Olympische spelen moest hij afzeggen. Teun gaf er zijn eigen draai aan: “Jeroen fijn dat je er bent, we hadden eerst iemand met een snelheid van 93.1 km, maar jij gaat veel harder”. Jeroen was vereerd om de start te mogen doen en vond het een eer om in het rijtje te mogen staan van sporters die hem in het verleden voor gingen. (o.a. Barry Hughes, Hilbert van der Duim, Bettine Vriesekoop, Anton Geesink, Erica Terpstra, Piet Schrijvers,  Elco Brinkman, Fanny Blankers-Koen, Joop Zoetemelk, Wim Rijsbergen, Henk Angenent, Dirk Kuijt, Ricardo van Rhijn en Prins Constantijn)

Een swingende warming -up.

Na het startschot zette de stoet lopers zich in beweging.

Daarbij vrolijk uitgezwaaid door Jeroen Kampschreur.

Ik moest weer even haasten om ergens onderweg foto’s te gaan maken en wil dan natuurlijk ook de eerste loper op de foto hebben. Dit jaar ging ik op de Maresingel staan tegenover café de Pomerans. Ik was nog net op tijd om Björn Korenman langs te zien komen die even later in iets minder dan 22 minuten finishte.

Enkele minuten later kwam de eerste vrouw en naderhand ook winnares Juliëtte ten Have langs.

Hierna kwam het lange lint van de ruim 5.000 lopers.

De grootste sport is om al filmend en fotograferend te proberen er bekenden en kennissen er uit te pikken. Zo zag ik nog net op tijd schaatser Jeroen Straathof met zijn dochter lang rennen.

Eerlijk is eerlijk de meeste bekende mis je hoor in die massa, of je herkent ze pas als ze net voorbij zijn 🙂

Het viel mij op dat de lopers van Running Blind behoorlijk vooraan liepen.

Ik heb massa’s lopers op de foto en of film gezet, dus je hebt goede kans dat je voorkomt in fotoslideshow of filmpje onderaan deze pagina.

Die grote massa lopers is het leukst om naar te kijken en je hoort constant,  heeee hoi om je heen.

Naar mate het langer duurde werd de leeftijd steeds lager 🙂

Vertederend toch.

En deze is toch ook geweldig, hij had volgens mij de avond van zijn leven. Ik zag hem later bij de finish en daar liep hij nog high fives te geven.


Als bijna afsluiter een deel van de Leiden Marathon organisatie, waarbij Mok een Running Blind maatje had.

Op de Langegracht in het gebied achter de finish niet alleen medailles, maar ook fruit.

Huurmaat en de Leidse Rederij hadden nog een extra waterpost ingericht.

In Gebr.de Nobel was de afterparty voor de sponsors, genodigden en de vrijwilligers. Jeroen Kampschreur reikte hier de cheques uit aan de goede doel waar de opbrengst van de Leidse Singelloop naartoe ging.

Jeroen Kampschreur mocht zelf ook een goed doel aanbrengen dat werd; De Speeltuinbende, een organisatie die buitenspelen voor mindervalide kinderen mogelijk maakt. De andere goede doel dit jaar waren:  skelters voor de afdeling jeugdspychiatrie van Curium-LUMC in Oegstgeest, een koelvitrine voor Voedselbank Leiden, een hangmat voor Natuurspeeltuin Voorschoten, illustraties voor een gids over zaklampvissen in de Leidse singels van Onder water in Leiden, voetbaldoelen voor Speel- en ontmoetingsplaats De Geest in Warmond, een houtkloofmachine voor de zorgboerderij van IBG Cronesteijn in Leiden, en voor een racerunner, een soort driewiel-loop-racefiets, voor Leiden Atletiek.

Hieronder een fotoslideshow en een filmpje van de 43e Leidse Singelloop. ( foto’s zijn eventueel te downloaden of na te bestellen via de link bovenaan de startpagina)

Hier het filmpje.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 22 april 2018 - 9:30

Het blijven toch bijzondere gebeurtenissen. Wat die vrijwilligers betreft sluit ik me bij je aan, die worden zwaar ondergewaardeerd.

Reply
די מריו 22 april 2018 - 9:47

Je hebt er weer een bijzondere reportage van gemaakt. Gelukkig krijgen de vrijwilligers via jou ook waardering.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 22 april 2018 - 19:50

Ppfftt, ik moet er niet aan dénken met dit weer te gaan hardlopen, ik zou bijna zeggen “petje af”maar dat petje kunnen ze natuurlijk beter op houden met zoveel zon.

Reply
Renesmurf 22 april 2018 - 22:14

Ja, ze zijn weer gezond en sportief bezig, en de vrijwilligers worden juist zeer gewaardeerd!

Reply
Nicky 2 mei 2018 - 23:17

Mooi verslag. En inderdaad; petje af voor de vrijwilligers!

Reply

Plaats een reactie