Home Leiden Presentatie Sail 2018 en opening vaarseizoen Kaag-Braassem bij de Jeneverboom

Presentatie Sail 2018 en opening vaarseizoen Kaag-Braassem bij de Jeneverboom

door Emile van Aelst

Het kan geen toeval zijn, gisteren werd het vaarseizoen van de regio geopend en was de presentatie van Sail Leiden en kijk de temperaturen gaan de komende dagen gelijk omhoog. De presentatie van Sail Leiden 2018 werd gegeven aan boord van het oude bedrijfsvaartuig De Welvaart.

De Jantje, een mooi klein opduwertje, voer ook richting de Kaag.

Bijna windstil, beetje koud, rustig op het water, gitaar en saxofoon muziek, wat wil een mens nog meer.

Met dank aan een likeurfabriek uit Bolsward kreeg iedereen een glaasje Berenburg aangeboden.

Wouter Kiers vermaakte zich best aan boord.

Iedereen die Wouter kent weet ook dat hij altijd de truc met de sax doet, alleen lukt dat ook op een varend schip. Even oefenen………..en ja hoor gelukt.

Beneden in het schip werd de presentatie van Sail Leiden 2018 gegeven.

Op 27, 28 en 29 juli komen er 200 historische bedrijfsvaartuigen naar Leiden. Drie dagen lang staat Leiden in het teken van de historische beroepsvaart met op vrijdag de intocht van de 200 schepen.

De Beestenmarkt, het Ankerpark, de historischr haven en de haven bij de Zijlpoort worden het middelpunt van tal van evenementen.

Een greep uit het programma, nautische films in de openluchtbioscoop, Zeemanskoren uit binnen en buitenland, bezichtiging van een aantal schepen, watertaxi’s langs de hele route, muziek, nautische markt en ga zo maar door. Ook heel leuk en vooral lekker wordt het speciale Sailbier dat in dat weekend gebrouwen wordt in het Stadsbrouwhuis. Het speciale duinwater voor het bier wordt per schip aangevoerd.

De komende weken gaan we steeds meer horen en zien over dit mooie evenement, maar een groot deel van het programma kun je nu al hier lezen.

Na afloop van de presentatie voeren we door richting de Jeneverboom voor de opening van het vaarseizoen in de regio. Ik kon het niet laten nog even een mooi stilleven van fiets en sax vast te leggen 🙂

Ondanks de kou en de bewolking was het lekker druk bij de Jeneverboom.

Het blijft een leuke happening elk jaar aan het begin van het seizoen.

Elk jaar wordt de Kaagwaterpenning uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in de regio Kaag en Braassem. Dit jaar ging de penning naar Jaap Smit,  de Commissaris van de Koning in Zuid Hollend.

Je zou bijna zeggen, 3 burgemeesters op een rijtje,  Peter Labrujere, Emile Jaensch en Henri Lenferink 🙂

Het was zoals elk jaar weer blubberig en drassig in het weiland bij de Jeneverboom.Het is niet zozeer moeilijk om te spelen, het is veel moeilijker om te blijven zitten in de blubber.

Toch ondanks alles (het hoort er gewoon bij) blijft het elk jaar een leuk feestje.

De schippers van de Leidse Rederij vermaakten zich ook best.

Groepsfoto met het bestuur, commissaris Jan Smit en een aantal burgemeesters uit de regio.

Reanne  nam voor Sleutelstad nog een paar letterlijk (tot aan de enkels in de blubber) en figuurlijk diepte-interviews af 🙂

Tegen 18 uur voer iedereen weer richting huis of naar Warmond om de traditionele saté te eten.

Schipper Pepijn Hijdra zette koers richting Leiden.

Beneden in het ruim konden we lekker opwarmen, want het was toch wel koud in het weiland aan het water.

Ondertussen waren er ook  brood, kaasjes,  uien-en pompoensoep klaar gezet.

Volgens Esther Weidema waren er in Groningen bij een enigszins vergelijkbaar evenement 100.000 bezoekers, we hopen daar in Leiden ruimschoots overheen te gaan en misschien wel te verdubbelen.

Bas Schreuder heeft met zijn organisatie ‘De Collectie’ tal van mooie evenementen in Leiden georganiseerd of bedacht zoals onder andere:’De Buurt, Picknick Festival en de Open Dagen van de Universiteit. Door de organisatie van Sail is hij gevraagd mee te denken en te adviseren bij de totstandkoming van het evenement.

Tegen 19 uur voeren we Leiden binnen en bedacht ik mij dat op 27 juli via deze brug de 200 historische schepen ook Leiden binnen zullen varen tijdens de grote intocht die dag.

Nog iets meer dan 3 maanden en dan is Sail Leiden 2018.

Hieronder een korte fotoslideshow en filmpje van de boottocht,  presentatie en de opening van het vaarseizoen bij de Jeneverboom.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 15 april 2018 - 9:15

Mooie reportage Emile, tijd om je eigen boot weer in de vaart te nemen…

Reply
די מריו 15 april 2018 - 13:00

Soms denk ik weleens dat ze in Leiden aan de knopjes van het weer zitten. Het kan toch bijna geen toeval meer zijn. Leuke serie foto’s heb je weer gemaakt.

Love As Always
Di Mario

Reply
Yova 15 april 2018 - 13:12

Mooie foto’s om laten zien. In Leiden is altijd beleven om te doen. Mooie muziek om te luisteren. Boot varen is altijd leuk. Er staat ook informatie erop.

Reply

Plaats een reactie