Home Leiden Leidse Veteraan Paul Moerman (101) donderdagavond in VPRO documentaire ‘Nicolaas op oorlogspad’

Leidse Veteraan Paul Moerman (101) donderdagavond in VPRO documentaire ‘Nicolaas op oorlogspad’

door Emile van Aelst

Ik geef niet snel tv tips, maar maak nu toch een uitzondering. De VPRO zendt vanaf donderdagavond in 4 delen de documentaire Nicolaas op oorlogspad uit. De serie bekijkt op diverse manieren hoe vandaag de dag wordt gekeken naar de 2e wereldoorlog. In de eerste aflevering ook een gesprek met Paul Moerman, de laatst levende Grenadier die de Slag om de Residentie heeft meegemaakt. Vrijdagmiddag kwam VPRO producer Alex Klippel vast het resultaat aan Paul Moerman laten zien.

Veel Leidenaren kennen Paul Moerman van de Dodenherdenking in Leiden.

Samen met jongere veteranen uit andere oorlogen is hij elk jaar aanwezig bij de herdenking.

Na afloop wandelt hij rustig weer naar huis.

Met zijn 101 jaar is Paul Moerman zowel geestelijk als lichamelijk nog helemaal in orde. Om een voorbeeld te noemen, hij gaat nog elke zondag met de auto naar de kerk en maakt dagelijks een wandeling over het Rapenburg. Op zijn 100e verjaardag werd hij verrast met een aubade en erewacht voor zijn huis en kwam uiteraard de burgemeester op bezoek.

Paul Moerman had van te voren tegen zijn familie gezegd, ik doe er niets aan hoor als ik 100 wordt. Zorg dat er wel iets in huis is voor als de burgemeester misschien komt. Die kwam inderdaad, alleen niet op bezoek. De burgemeester kwam Paul Moerman ophalen voor een receptie in de oude Universiteits Bibliotheek aan het Rapenburg.

Paul Moerman heeft bij de Slag om de residentie veel van zijn kameraden verloren. Bij officiële gelegenheden draagt hij nog altijd de namen van een aantal van zijn omgekomen collega’s. Uiteraard is hij ook elk jaar op 10 mei aanwezig bij de herdenking van de Slag om de Residentie.

In de documentaire zijn ook beelden te zien van Moerman tijdens deze herdenking.

Bij de voorvertoning van de documentaire was ook Wendy Versteeg van het Veteranen Instituut aanwezig. Zij is de kleindochter van een compagniegenoot van Paul Moerman.

Ik heb gedeeltes van de documentaire gezien en ik denk dat het een mooi beeld is geworden hoe er tegenwoordig tegen WO II wordt aangekeken. Mij trof de tegenstelling tussen jonge mensen die de Slag bij Normandië naspelen en het verhaal van Paul Moerman over de dag der verschrikkingen.

Ik vroeg na afloop of Paul Moerman tevreden was met de opnames, zijn reactie laat niets aan duidelijkheid te wensen over.

Hieronder een paar willekeurige foto’s met onder andere de in december 2016 overleden generaal Ted Meines die de Vader van de Veteranen werd genoemd.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Ger 12 april 2018 - 6:20

Voor degenen die niet precies weten wat de Slag om de Residentie was, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Den_Haag .

Reply
די מריו 12 april 2018 - 6:59

He dat is vanavond, dat moet toch lukken om daar aan te denken en anders via uitzending gemist, bedankt voor de tip.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 12 april 2018 - 8:52

Deze man hoort bij de sterke, hij heeft heel wat meegemaakt.
bijzonder dat je de foto’s mocht maken.
Stond al in de planning om te gaan kijken, nu helemaal. Hans

Reply
Sjoerd 12 april 2018 - 11:00

Als ik even tijd heb ga ik zeker kijken.

Reply
rietepietz 12 april 2018 - 17:32

Niet te geloven hoe kras deze man nog op zijn leeftijd én na alles dat hij meegemaakt heeft.

Reply
Nicky 18 april 2018 - 22:10

Ach, wat mooi, zeg!

Reply

Plaats een reactie