Home Cultuur Veel bekende Nederlanders kozen ook dit jaar weer voor de Matthäus Passion in de Leidse Pieterskerk

Veel bekende Nederlanders kozen ook dit jaar weer voor de Matthäus Passion in de Leidse Pieterskerk

door Emile van Aelst

Overal in Nederland werd vandaag weer de Matthäus Passion uitgevoerd. Op tv zien we politici en bekende Nederlanders naar de diverse uitvoeringen gaan. Premier Rutte wisselt zijn bezoek altijd keurig af, het ene jaar naar Leiden en het andere jaar naar Naarden. Dit jaar was Naarden aan de beurt, maar genoeg andere bekende Nederlanders en (voormalig) politici wisten de Pieterskerk ook dit jaar weer te vinden. Om half elf werden in de kerk de laatste puntjes op de i gezet voordat het publiek binnenstroomde.

Zoals elk jaar werden ook nu weer een aantal gasten door de gemeente Leiden en de Pieterskerk ontvangen voordat zij de uitvoering bezochten. Chef Kabinet Mikkel Juffermans en Communicatieadviseur Kabinetszaken Inge Prevoo verwelkomden de gasten.

Vanaf elf uur kwamen de gasten binnen en werden persoonlijk verwelkomd door directeur en managing director van de Pieterskerk Frieke Hurkmans.

Het Koor waar de gasten met koffie of een drankje ontvangen werden liep al snel vol.

Veel bekende gezichten tussen de gasten zoals Annemarie Jorritsma en Job Cohen. Een mens moet ook zijn blunders durven te vertellen, dus vooruit dan maar. Er is iemand die ik regelmatig fotografeer en die altijd haar bril dan liever even af zet. Hoe ik er bij kwam is mij nog steeds een raadsel, maar om beleefd en meedenkend te zijn vroeg ik “Wilt u met of zonder bril op de foto mevr. Jorritsma”. Ze keek me  stom verbaasd aan en zei ‘ik ga altijd met bril op de foto’. Op dat moment had ik mijn fout door en zakte zowat door de grond.

Vice-president van de Raad van State,  Piet Hein Donner in gesprek met voormalig CDA-politicus Jaap de Hoop Scheffer.

Wethouder Robert Strijk had het als mede-gastheer natuurlijk ook druk om iedereen even te spreken, zoals onder andere Eelco Brinkman.

Je zou bijna denken dat er alleen maar CDA-ers waren, maar nee hoor, ook D66-partijleider Alexander Pechtold was naar Leiden gekomen.

Voor Vroege Vogels-presentator Menno Bentveld was het natuurlijk een thuiswedstrijd, want hij woont in Leiden.

Ook een thuiswedstrijd voor Harriëtte Verwey (l) een van Nederlands beste cardiologen op het gebied van hartziekten en hartfalen bij vrouwen. Tijdens haar afscheid als cardioloog bij het LUMC vorig jaar werd zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Voormalig Koningin Beatrix studeerde vroeger in Leiden en was van begin af aan bevriend met Martine van Loon-Labouchere. Vanaf 1984 was zij als Grootmeesteres in dienst van Koningin Beatrix. Speciaal voor de Matthäus Passion was zij vandaag naar haar oude studiestad Leiden gekomen. Graag ging ze (l) even met Frieke Hurkmans(r) op de foto.

Er zijn maar weinig (misschien wel geen)  mensen die ereburger in meerdere steden zijn. Ton Kohlbeck is zowel ereburger in Leiden als Oegstgeest. Samen met zijn vrouw Annelies is deze voormalig PVDA-politicus en bestuurlijke duizendpoot een graag geziene gast bij diverse gelegenheden.

Bianca Engelbert en burgemeester Henri Lenferink ontbraken uiteraard ook niet.

Even voor half twaalf ging alle gasten de kerk in om een paar uur te gaan genieten van de Matthäus Passion 2018.

Voor het personeel van de Pieterskerk het moment om pijlsnel op te ruimen en alles klaar te zetten voor de lunch die de gasten in de pauze aangeboden kregen.

Ik kan natuurlijk nog tig namen noemen of foto’s plaatsen van bijvoorbeeld, Jan Hoekema, Neelie Smit Kroes, Rogier van de Sande, Miep en Menno Smitsloo, Marleen Damen, Nanette Ris en ga zo maar door. Ze komen allemaal langs in de fotoslideshow hieronder.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 31 maart 2018 - 13:26

Zien en gezien worden lijkt het wel, niet voor mij.

Reply
rietepietz 31 maart 2018 - 18:51

Zal best indrukwekkend klinken in die kerk.

Reply
Cees Mentink 2 april 2018 - 12:29

Voortreffelijke sfeerimpressie EMILE/GLIBBER.
Bedankt.

Reply
Nicky 2 april 2018 - 23:22

Niet zo mijn ding. Maar voor iedereen die wel ging, hoop ik dat het de lange zit waard was.

Reply

Plaats een reactie