Home Leiden Groen Links grote winnaar bij verkiezingen in Leiden, D66 blijft grootste partij.

Groen Links grote winnaar bij verkiezingen in Leiden, D66 blijft grootste partij.

door Emile van Aelst

Zo tam als de verkiezingsdebatten waren de afgelopen weken, zo spannend werd de uitslagenavond. Natuurlijk het was van begin af aan duidelijk dat Groen Links fors ging winnen en D66 zetels in zou gaan leveren, maar wat ging er met de andere partijen gebeuren dat was de grote vraag. De uitslagenavond was dit keer in Gebr. de Nobel die tegen 21:00 vol begon te lopen.

Leiden dat ben ik, maar wat heeft Leiden daadwerkelijk gestemd.

Boven stonden tafels voor de pers zodat alles direct naar de krant en op internet gezet kon worden.

De Haagse band Rag Mob kreeg ondanks dat er tussendoor gepraat werd de stemming er al snel in. Voor mij hadden ze wel langer mogen spelen.

Even na half 10 kwam de voorlopige (mondelinge) uitslag van de Exit Poll die de universiteit had gehouden.

Boven bij de pers werkte het Leidsch Dagblad onder grote druk om nog net voor de deadline de eerste voorlopige uitslagen in de ochtendkrant te krijgen. Sleutelstad stuurde alles door naar de studio waar alle informatie van de verslaggevers uit Leiden en de regio verzameld en uitgezonden werd.

De uitslag van de Exit Poll zorgde voor opwinding in de zaal.

Natuurlijk direct feest bij Groen Links vanwege misschien wel een verdubbeling van 4 naar 8 zetels.

Het werd ook duidelijk dat na twee eerdere pogingen Partij Sleutelstad dit keer een of misschien wel 2 zetels zou krijgen.  Het team van de partij poseerde alvast blij en trots met het behaalde resultaat.

Volgens VVD lijsttrekker Paul Laudy kon het halverwege de avond nog alle kanten op. De kans dat we gaan zakken is gelukkig heel klein, maar ik hoop eerlijk gezegd op een zetel extra.

In het begin van de avond bij de eerste uitslagen stond de PVDA op lichte winst en hoopte lijsttrekker Marleen Damen heel voorzichtig op misschien wel een zeteltje extra. De avond liep heel anders en triest af voor de PVDA, ze verloren een zetel en gaan van 5 naar 4 zetels. Persoonlijk denk ik niet verdiend na alle inzet van de afgelopen 4 jaar.

D66 lijsttrekker Paul Dirkse toonde zich een eerlijk verliezer en wond er geen doekjes om dat dit natuurlijk wel een beetje in de verwachting lag. Hij was uiteraard wel blij dat D66 de grootste partij blijft in Leiden.

Leuke foto van D66 tweede Kamerlid Paul van Meenen en VVD raadslid Frederik Zevenbergen die tegenwoordig met gemak samen door één deur kunnen. Dat heeft niets met politiek te maken, maar met het bewonderenswaardige afvallen van Frederik.

Persoonlijk vond ik het jammer dat er maar mondjesmaat uitslagen of interviews waren.Later op de avond kwamen Sleutelstad verslaggevers die klaar waren in de omliggende gemeentes ook naar de Nobel om te kijken hoe het in Leiden ging.

Nadat de band gestopt was zorgde een DJ de rest van de avond voor de muziek.

Na een mooie voorlopige uitslag van 1 naar 3 zetels gingen de leden van de Partij voor de Dieren met de kippen op stok. Gelukkig kon Reanne van Kleef ze nog net in het fietsenhok interviewen.

Tegen 02:00 uur was de definitieve uitslag nog niet binnen en stopte het feest in Gebr. de Nobel. De redacteuren van het Leidsch Dagblad waren toen nog druk bezig met de interneteditie van de krant.

Donderdagmiddag om 16:00 uur liep de Leidse raadszaal vol met pers, ambtenaren, raads- en kandidaatsraadsleden en ander belangstellenden voor de vrijwel definitieve uitslag, de bekendmaking van het opkomstpercentage en de voorkeurstemmen.

Het bekendmaken van de voorkeurstemmen is altijd een spannend moment.

Er wordt wel eens gezegd dat, zeker in studentensteden, raadsleden steeds jonger worden. Ik heb er eigenlijk nooit zo op gelet, maar nu je het zegt…..

Bij de VVD zaten ze er ontspannen en vrolijk bij, als enige collegepartij hebben ze een zetel winst geboekt.

Dit gaat de zetelverdeling van de nieuwe Leidse gemeenteraad worden.

Burgemeester Henri Lenferink was tevreden met het verloop van de verkiezingen en de opkomst van ruim 56%.

Na de bekendmaking van alle cijfertjes werd er nog even nagepraat en geproost op de uitslag van de verkiezingen.

Groen Links lijsttrekker Walter van Peijpe was nog steeds niet bekomen van de grote overwinning.

Dat zelfde gold ook voor Maarten Kersten van Partij Sleutelstad.

Gerard van Hees, voormalig Groen Links raadslid was erg benieuwd wat PVDD lijsttrekker Martine van Schaik van haar grote winst van 1 naar 3 zetels vindt.

Iedereen staat wel gezellig te borrelen en te praten, maar we zijn natuurlijk wel benieuwd hoe het nieuwe college eruit gaat zien.

Degene die daar als eerste een beetje zicht op gaat krijgen is D66-er Fleur Spijker. Zij is door D66 benoemd als informateur en gaat vanaf vrijdag aan de slag om te inventariseren hoe de verhoudingen en wensen liggen vertelde ze.

In de fotoslideshow kan je even terugkijken op de uitslagenavond en de definitieve (99,99%) uitslag donderdagmiddag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 23 maart 2018 - 12:04

Het word steeds groener in verkiezingsland… super

Reply
rietepietz 23 maart 2018 - 16:33

Ik ben benieuwd hoe jouw bierviltje uitslag er uit komt.

Reply
Nicky 27 maart 2018 - 23:40

Tja. Heel erg… Maar op het moment dat ik mijn stem inlever, houdt mijn interesse op.

Reply

Plaats een reactie