Home Cultuur Rijksmuseum Boerhaave opening tentoonstelling Frankenstein

Rijksmuseum Boerhaave opening tentoonstelling Frankenstein

door Emile van Aelst

Vrijdag werd in het onlangs heropende Rijksmuseum Boerhaave de tentoonstelling ‘Frankenstein op weg naar de nieuwe mens’ geopend.

Voor directeur Dirk van Delft de laatste tentoonstelling waar hij aan meegewerkt heeft en mag openen, omdat hij eerdaags met pensioen gaat.

Voor de opening hadden zich meer dan 250 geïnteresseerden aangemeld waardoor niet iedereen in de grote zaal kon en er via een scherm in het restaurant meegekeken kon worden.

Boerhaave viert samen Museum TwentseWelle in Enschede het 200 jarig bestaan van Frankenstein, ook daar is een tentoonstelling over Frankenstein.

De officiële opening werd verricht door schrijfster, journaliste Hanna Bervoets.

Het is 200 jaar geleden dat Mary Shelley haar roman ‘Frankenstein or the Modern Prometheus’ schreef. Nu nog steeds keert het monster van Frankenstein in vele gedaantes terug en kunnen we ons de volgende vragen stellen: gaat technologie ons overheersen en zijn we op weg naar een nieuwe mens?

Wat ik niet wist en naar bleek veel mensen ook niet wisten, is dat Frankenstein de schepper van het monster is en niet het monster zelf. We zeggen wel altijd het monster van Frankenstein, maar denken ook dat hij zelf het monster is.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is een boekje geschreven ‘ De vrolijke Frankenstein’. Het boekje is voor € 5,00 te koop in de museumwinkel. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Hanna Bervoets.

Na de officiële opening werd het tijd de tentoonstelling te bekijken en voor wie niet kon wachten op de borrel, probeer dit eens 🙂

The New Collectables hadden voor Lowlands 2017 een robot gemaakt die met bezoekers praatte, onder het motto breng kunst tot leven. Er werd gekeken hoe mensen reageren als de robot een echt gesprek met je begint. Voor Directeur Dirk van Delft een mooi excuus om Lowlands te bezoeken.

Levensecht leken de design baby’s.

Ook bij deze tentoonstelling weer veel doe dingen zoals deze wandelende ster, was wel een hele klus om de ster te laten voortbewegen.

Kijk nou een ijsbeer die uit de kast gekomen is 🙂

Ik snap nog steeds niet wat het precies is, maar het is een apparaat dat gebruikt werd voor fysio of een soort voorloper van sportschooltoestellen. Het zag er niet naar uit dat het echt gebruiksvriendelijk was.

Het is weer een tentoonstelling waar je je ogen goed de kost moet geven en zo nu en dan je handen gebruiken, zoals eigenlijk  in het hele museum.

Na het bekijken van de tentoonstelling tijd voor een borrel. Je kan natuurlijk iets bij de bar halen, maar leuker was je eigen drankje te mixen op het ‘Drankorgel’.

De tentoonstelling is te zien tot 28 oktober, maar het hele museum is uiteraard een bezoek waard en zeker ook voor kinderen heel spannend en leerzaam.

In de fotoslideshow nog een aantal foto’s.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 18 maart 2018 - 10:00

Mijn museum doet het goed hier… Toch maar weer eens een bezoek gaan plannen.

Reply
rietepietz 18 maart 2018 - 14:14

Je zal maar van delft heten als je in Leiden werkt.;-)

Reply
די מריו 18 maart 2018 - 15:13

Een drankenorgel, dat is wel iets voor thuis zou ik zeggen.

Love As Always
Di mario

Reply
logbankje 19 maart 2018 - 22:30

Een tentoonstelling over Frankenstein, een nieuw of een ander mens.
Gegadigden genoeg of ze willen veranderen is twee. Hans

Reply
Hans 19 maart 2018 - 22:37

Een tentoonstelling over Frankenstein, een nieuw of een ander mens.
Gegadigden genoeg of ze willen veranderen is twee. Hans

Reply
Nicky 24 maart 2018 - 16:09

Leuk museum! Dat drankorgel is geweldig!

Reply

Plaats een reactie