Home Cultuur D66 organiseerde het Leids Dictee, Rens Heruer las het voor en Pieter van Diepen werd winnaar

D66 organiseerde het Leids Dictee, Rens Heruer las het voor en Pieter van Diepen werd winnaar

door Emile van Aelst

D66 vroeg zich af verstaan die wethouders, (kandidaats) raadsleden en journalisten eigenlijk wel Leids en nog belangrijker kunnen ze het schrijven en begrijpen. Met de verkiezingen in zicht een mooi moment om dat eens uit te zoeken, vandaar dat ze het Leids Dictee organiseerden. Zaterdagmiddag las Rens Heruer het eerste Leids Dictee voor.

Het dictee werd geheel toepasselijk voorgelezen in de raadszaal.

Ongeveer 50 mensen deden mee met het debat, waaronder uiteraard ook een aantal lijsttrekkers zoals bijvoorbeeld: Maarten Kersten (Partij Sleutelstad) Joost Bleijie (CDA) en Marleen Damen (PVDA).

Het idee was (mede) afkomstig van D66 kandidaatsraadslid Cor Arnoldus. Als ‘conciërge’ kwam hij de raadszaal binnen en vroeg zich af of die mensen van de polletiek wel Leids kenne. Hij stelde Rens Herrrurrer voor als voorlezer van het dictee. Heruer verbeterde Rens heel bedeesd. Dat zeg ik Herreurr, Heruer antwoordde Rens vervolgens weer.

Conciërge Cor deelde aan alle deelnemers schriftjes en pennen uit.

Uiterlijk ont- maar toch best wel gespannen wachtte iedereen af wat komen ging.

Rens begon met voorlezen, eerst het hele dictee, daarna elke zin in stukken en aan het eind nogmaals het hele dictee.Al bij het voorlezen van het dictee zag je de deelnemers denken, waar ben ik aan begonnen.

In het filmpje hoor je de uitspraak, maar de tekst op papier, met de vertaling in het Nederlands, zegt al genoeg en laat zien dat dit geen makkie was.

Opperste concentratie ook bij Groen Links lijsttrekker Walter van Peijpe (l).

Het zijn dan ook niet zomaar een paar zinnen, het hoogstaande literatuur 🙂

Na het dictee had Rens nog een aantal meerkeuze vragen over Leidse begrippen en woorden. De uitslag was verrassend de laagste score was van een journalist van een huis-aan-huisblad. We slaan even de hele middenmoot over en komen dan bij de toppers zoals Marleen Damen (PVDA) met 20 fouten. Marleen komt oorspronkelijk uit Oss en voor zover ik weet wordt in het SP bolwerk Oss weinig Leids gesproken. Walter van Peijpe (GroenLinks) had (dacht ik) 16 fouten.

De top 3 werd gevormd door Paul Dirkse (D66), Maarten Kersten (PS) en Pieter van Diepen die geen politieke partij vertegenwoordigde.Paul en Maarten hadden allebei 12 fouten en Pieter werd met slechts 10 fouten winnaar van dit eerste Leidse Dictee.

Uiteraard wilde Rens wel even zijn schrift controleren.

Alles in orde en hartelijke felicitaties voor Pieter door buurman en gedeelde nummer 2 Maarten Kersten.

Pieter is geen onbekende in Dicteeland. Als hobby doet hij mee aan vele dictees (Nederlandse taal)  in het land. Vorige week behaalde hij in Utrecht zijn 100e overwinning, mooi om dan in zijn woonplaats Leiden nummer 101 toe te voegen en dan ook nog in de Leidse taal.

Een mooie overwinning en wat mij betreft (en ik denk dat alle deelnemers het daarmee eens zijn) is dit dictee voor herhaling vatbaar.

Hieronder twee filmpjes. In dit eerste filmpje een overzichtje en wordt het hele dictee achter elkaar door opgelezen.

In het tweede filmpje de meerkeuze vragen over Leidse begrippen, uitdrukkingen en woorden.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 19 maart 2018 - 7:34

Het is niet niks, al die streektalen…

Reply
די מריו 19 maart 2018 - 13:04

Ben ik even blij dat er ondertiteling bij zit, want anders had ik het nooit kunnen lezen.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 19 maart 2018 - 16:10

Ik moet ineens heel erg aan mijn vroegere tante Saar denken, zij was mijn favo tante en woonde in Leiden. Ik herinner me haar zangerige anier van praten nog heel goed.

Reply
Nicky 24 maart 2018 - 16:12

Grappig! En nog best moeilijk…

Reply
Pieter 25 maart 2018 - 23:51

Mooi verslag, Emile. Kleine aanvulling: Walter van Peijpe had geen 16, maar 15 fouten en was daarmee 6e. De zin “De top 3 werd gevormd door Paul Dirkse, Maarten Kerstens en Pieter van Diepen” doet geen recht aan nóg een deelnemer met 12 fouten. Zie de twee foto’s direct onder de dicteetekst: de meneer met baard en donkere trui in de buitenring was ook ex aequo 2e met 12 fouten. Aanstaand raadslid Harbert van der Knaap (PvdD), voor de kijkers rechts naast Walter, had er 14 en was daarmee 5e. In de andere hoek zat in de buitenring nog een mevrouw met – ik meen – 16 fouten. Zij was dus 7e. En wethouder Marleen Damen met 20 fouten 8e.

Reply

Plaats een reactie