Home Overig Lodewijk Asscher en Marleen Damen bij NPO1, diverse debatten en bierviltjes uitslagen.

Lodewijk Asscher en Marleen Damen bij NPO1, diverse debatten en bierviltjes uitslagen.

door Emile van Aelst

Ik heb geen idee hoe het in andere steden is, maar in Leiden is de belangstelling voor de verkiezingen best wel groot. Bijna dagelijks is er wel ergens een groot of klein debat en over het algemeen ook druk bezocht. Vrijwel elke wijk organiseert een debat, maar ook het COC, sportorganisaties, studentenverenigingen tot en met 55 plussers aan toe organiseren debatten. Meestal proberen de lijsttrekkers zelf aanwezig te zijn, maar zo nu en dan sturen ze noodgedwongen vervangers. De studentenverenigingen zijn ook erg actief met vorige week een volle Marekerk voor het studentendebat.

Afgelopen woensdag  organiseerden de 5 grootste studentenverenigingen het debat Leiden Kiest in de Stadsgehoorzaal. Eerlijk is eerlijk, nog steeds zit er geen spanning in de Leidse debatten, op vrijwel alle punten is iedereen het met elkaar eens. Op een enkele uitzondering na, maar daar kom ik zo nog op terug. Ik ga dan ook geen ellenlange verslagen van de debatten schrijven, want daar zit niemand op te wachten en ze zijn dan allemaal hetzelfde. Onderaan deze blog wel een fotoslideshow met willekeurige foto’s van debatten of acties waar verder geen verslag over gemaakt is.

Leukste (politieke) sport zijn de bierviltjes uitslagen. Een paar weken geleden vroeg D66 tweede kamerlid Paul van Meenen of ik mijn bierviltjeslijstje al klaar had. Bij de verkiezingen van 2010 en 2014 wist ik de uitslagen op een zetel na goed te voorspellen. Liever zou ik dit jaar geen bierviltjes voorspelling maken, want ik kan er geen peil op trekken het kan echt alle kanten op met heel kleine verschillen. Dit jaar zal ik er waarschijnlijk behoorlijk naast zitten, maar ben daar niet de enige in die problemen met de voorspelling heeft.

Ik heb nog een tweede bierviltjes voorspelling van 2 verslaggevers en een fractieleider. Die verschillen niet alleen onderling erg sterk, maar ook een groot verschil met mijn lijstje. Op dit lijstje staat Leefbaar Leiden (LL) nog omdat in januari nog niet bekend was dat zij niet meer meedoen.

Landelijke politici weten Leiden ook te vinden. Vorige week was CDA-er Sybrand Buma in Leiden en gisteren liep Mark Rutte over de markt. Donderdag kwam PVDA voorman Lodewijk Asscher naar Leiden om samen met PVDA lijsttrekker Marleen Damen een uur live vanuit café Olivier vragen te beantwoorden op NPO1.

Het programma werd gepresenteerd door Tijs van den Brink. Naast Marleen Damen en Lodewijk Asscher was ook historicus en voormalig VVD tweede kamerlid Arend Jan Boekestijn te gast. Arend Jan heeft ruim 25 jaar in Leiden gewoond en was benieuwd naar de politieke verhoudingen en hoe het nu politiek gezien in Leiden gaat.

Raadsleden of lijsttrekkers van andere partijen, zoals onder andere Susannah Herman van D66 mochten vragen stellen over de zorg, bouwen en wonen en andere onderwerpen.

Het enige verschilpunt in Leiden zit een beetje in het bouwen van woningen. Vrijwel alle partijen zijn het er over eens dat er gebouwd moet worden, alleen hoe zit nog wel eens wat verschil in. De enige partij die heel duidelijk een afwijkende mening heeft is het CDA en die wil geen skyline van Hong Kong aan de Rijn.

Fractieleider Joost Bleijie komt hier in elk debat op terug. Volgens Paul Dirkse, lijsttrekker D66, valt die skyline van Hong Kong nog wel mee, daarom bood hij tijdens het debat ‘Leiden Kiest’,  Joost Bleijie ter geruststelling een boekje over Hong Kong aan.

Als we het toch over Paul Dirkse D66 hebben, die heeft het best wel een beetje moeilijk. Als tussentijds aangetreden wethouder sport wordt hij algemeen geprezen dat hij doortastend heeft opgetreden. Er komen een sporthal, zwembad en een nieuwe ijsbaan, alleen had de sportwereld alles liever net iets groter gezien, zoals een 333 meter ijsbaan en 3000 stoeltjes in plaats van 2000 stoeltjes in de sporthal. Tijdens het Sportdebat werd die kritiek dan ook veelvuldig geuit.

Hij legde nogmaals uit dat er geen geld is en we blij moeten zijn  met de grote stappen die er de afgelopen tijd gezet zijn. Hij werd hierbij door de meeste partijen gesteund.

Maandag was ik bij het 55+ debat waar het helaas niet druk was.

Het was dan wel niet druk, het publiek had gelukkig wel goede vragen over bijvoorbeeld huisvesting en werkgelegenheid voor ouderen.

Zaterdag is er nog een grote manifestatie van alle partijen op het Stadhuisplein en  een Leids dictee in het Stadhuis. Hoe je ook over politiek denkt, het is duidelijk dat de Leidse politici er alles aan doen om de Leidse kiezer naar de stembus te krijgen en hun rug niet naar de burger toe te keren. Nou ja eventjes dan om een foto te nemen met het publiek op de achtergrond  🙂

Nog een paar dagen en we mogen gaan stemmen. Maak gebruik van je stemrecht, ook al denk je dat het niets uitmaakt. Er zijn talloze landen die stinkend jaloers zijn dat wij MOGEN stemmen en zo graag in onze democratische schoenen zouden willen staan. Ennnuhhhh, ik blijf het zeggen, wie niet stemt moet ook niet zeuren, dan had je maar moeten gaan stemmen dan kan je politici er op aanspreken.

Hieronder een fotoslideshow met een paar willekeurige foto’s van diverse debatten.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 17 maart 2018 - 7:43

Ik zit hier gewoon mensen naar de stembus te pushen. Ik ken er juist heel veel die niet gaan stemmen.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 17 maart 2018 - 10:46

Volgens mij gaat hier de SP winnen… met de Eerste SP burgemeester aan de leiding.

Reply
rietepietz 17 maart 2018 - 18:16

Het was hier vanmorgen echt slalommen over de markt om de div parij vertegenwoordigers mis te lopen. Vooral die van de landelijke partijen hebben wat mij betreft niets bij ons te zoeken.

Reply
Nicky 24 maart 2018 - 16:02

eigenlijk heb ik er hier weinig van gemerkt. Op wat reclameborden na.

Reply

Plaats een reactie