Home Cultuur Hoogste punt nieuwbouw museum De Lakenhal bereikt

Hoogste punt nieuwbouw museum De Lakenhal bereikt

door Emile van Aelst

Het was feest vandaag op de bouwerij bij museum De Lakenhal. Vandaag werd het hoogste punt bereikt bij het nieuwbouw gedeelte van het museum. Een goede reden om een feestje te geven. Vanmorgen werd de pers uitgenodigd, vanmiddag vierden de bouwvakkers feest met pannenbier en aan het eind van de middag was er nog een rondleiding voor  diverse genodigden.

Leuk om te kunnen kijken wat er allemaal achter de hekken gebeurt in het nieuwbouwgedeelte. Het beste kan je voor uitleg op de site kijken, maar heel kort komt het er op neer dat het museum volledig wordt gerenoveerd en er een gedeelte wordt wordt bijgebouwd.

Ondanks het sjouwen toch een vriendelijk goedemorgen.

Omdat we door de bouw liepen moest iedereen natuurlijk werkschoenen/laarzen aan en een helm op.

Directrice Meta Knol is blij dat alles zo voorspoedig verloopt en de bouw op schema ligt.

We begonnen de rondleiding in de zaal die uit gaat kijken op de Lammermarkt.

Ik zie het al helemaal voor me je bent in een museum, maar het uitzicht op de Lammermarkt en molen De Valk is al een kunststuk op zich. ( in het filmpje komt het helemaal mooi tot zijn recht)

Er wordt zo waanzinnig mooi gewerkt, metselaars zullen het metselen op draad direct herkennen. Er was destijds nog al wat kritiek op de kleur van de voorgevel, veel mensen vonden hem te wit. In het echt valt dat wit enorm mee en is het een warme kleur steen die goed in de omgeving past.

De rondleiding was vanwege het bereiken van het hoogste punt, dan zit het er dik in dat je naar boven gaat. Toen ik aan kwam lopen zag ik op alle verdiepingen van die wankele stalen laddertjes staan en dacht dat gaat Glibber mooi niet doen met zijn hoogtevrees. Gelukkig paniek voor niets er was een echte tijdelijke trap.

Trap of niet het bleef hoog, verstand op nul en gewoon gaan.

We liepen over de planken langs de bovenzalen.

Het uitzicht was geweldig, zo zie je de molen weer eens vanaf de andere kant.

Onderweg gaven directrice Meta Knol en hoofd publiek Minke Schat regelmatig vol trots uitleg over de nieuwbouw.

Alhoewel ze soms verschillende interesses leken te hebben 🙂

Na een bezoekje aan het hoogste punt gingen we richting de nieuwbouw op de binnenplaats. Mooi om te weten: zowel in het oude gedeelte als de nieuwbouw wordt de volledige klimaatbeheersing in de wanden en plafonds weggewerkt. De plafonddelen in de nieuwbouw zijn dan ook al hol geleverd. Om een indruk te krijgen, wat hier op de voorgrond aan materialen ligt is nog geen 0,2 % van wat er verwerkt wordt in plafonds en wanden.

Bezoekers van het museum weten dat het voorplein bij de ingang altijd overdekt was. In de nieuwe indeling komt de overkapping niet meer terug en wordt alles in de originele staat teruggebracht.

Jarenlang was dit siermetselwerk boven de ingang niet meer zichtbaar door de plastic overkapping.

Er wordt in het originele gedeelte van museum hard gewerkt alles terug te brengen in de oude staat.

Elke Leidenaar weet dat museum De Lakenhal altijd gratis te bezoeken is op 3 oktober. Ik dacht altijd dat dit komt omdat het museum de geschiedenis van Leiden laat zien en onder andere vanwege het schilderij van burgemeester Van der Werf die zijn arm aanbood aan de hongerige bevolking tijdens het beleg door de Spanjaarden in 1574.

Vandaag hoorde ik dat het museum geopend is op 3 oktober 1874 en dat 3 oktober eigenlijk de verjaardag van het museum is. Destijds bij de opening werd vastgelegd dat het museum altijd op 3 oktober gratis toegankelijk moet zijn voor het publiek.

Als het museum weer opengaat voorjaar 2019 dan heeft het niet alleen 23.000 kunstwerken, maar ook 350 aard- en nagelvaste monumenten in het pand.

Hoofd publiekszaken Minke Schat bruist van de plannen en ideeën om het museum zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek en kan bijna niet wachten tot voorjaar 2019.

In de fotoslideshow en het filmpje hieronder een beeld van de verbouwing en nieuwbouw.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 16 maart 2018 - 6:57

Nog even geduld dus en je kunt een keer door dit megaproject lopen om alles te aanschouwen. En dan kun je tegen je kleinkinderen zeggen. Opa is hier nog doorheen gelopen toen het volledig vernieuwd werd.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 16 maart 2018 - 7:57

Ik ga er zeker eens kijken als het open is. Een interessant gebouw en je hebt er een goede uitleg bij gegeven.

Reply
rietepietz 16 maart 2018 - 14:01

Lang geleden dat ik er was. Heel mooi dat men het oude deel in de oude staat terug gaat brengen, voor uitbreiding valt niet aan nieuwbouw te ontkomen maar laten we hopen dat het “in stijl”gebeurt.

Reply
Kakel 16 maart 2018 - 17:43

Lijkt me geweldig om in zo’n pand rond te lopen wat ze aan het bouwen zijn. Met laarzen en helm op. Het is ook een feestelijk gebeuren als het hoogste punt bereikt is. Ik werd blij te lezen dat het oude deel in oude staat wordt terug gebracht. Het zou doodzonde zijn als dat zou verdwijnen. Maar daarvoor houdt Leiden te veel van cultuur (-:
Fijn weekend ♥

Reply
Hans 17 maart 2018 - 14:45

Bij het bereiken van het hoogste punt is het tijd voor pannenbier.
Ik weet wat je voelt, zou ook een wankel laddertje niet opgaan, maar pakte toch goed voor je uit.
Het siermetselwerk van boven de ingang is wel heel fraai. hans

Reply
Nicky 24 maart 2018 - 15:59

Mooi metselwerk! Maar pannenbier moet ik toch even googlen…

Reply

Plaats een reactie