Home Cultuur Verrassende uitslag 40e BNNVARA Leids Cabaret Festival.

Verrassende uitslag 40e BNNVARA Leids Cabaret Festival.

door Emile van Aelst

Farbod Moghaddam is de verrassende winnaar geworden van het 40e Leids Cabaret Festival.

Kasper van der Laan, die van te voren door vrijwel iedereen als winnaar getipt werd, won de publieksprijs.

De avond zat vol verrassingen die al begonnen bij binnenkomst. Voor de deur in het water van de Oude Vest was een prachtige licht en muziekshow. (morgen meer hier over)

Fijn zo’n automatische flitser, die direct afgaat als hij ander flitslicht ziet.

Voor de schouwburg zijn het natuurlijk heerlijke dagen met alweer een volle bak.

Net zoals bij de halve finale was ook bij de finale de presentatie in handen van stand-up comedian Martijn de Koning. Uiteraard kreeg de eerste rij het weer leuk te verduren.

Over de finalisten kan ik eigenlijk weinig meer zeggen, dat heb ik de afgelopen weken al gedaan met de audities en de halve finale. Ik kan nu wel mijn persoonlijke voorkeur vertellen natuurlijk. Als eerste trad Farbod Moghaddam op en ik had hem ook vanaf de eerste keer dat ik hem zag op lijstje als finalist staan.

Hij stond naar mijn mening terecht in de finale, maar ik had niet verwacht dat hij door de vakjury als winnaar zou worden gekozen.

Jeroens Clan mocht als tweede het podium op en stond bij mij tijdens de audities al na 5 minuten als topper op mijn lijstje.

Ze openden de auditiezondagen en ik dacht nou als dit het niveau gaat worden dan zitten we goed dit jaar. Na de halve finale was ik nog niet zeker hoe de uitslag zaterdag zou worden.

Als derde trad Kasper van der Laan op. Kasper zag ik op de tweede auditiezondag en wist toen ook al dat hij wat mij betreft naar de finale moest.

Na de halve finale donderdag zag mijn voorspelling (let wel persoonlijke smaak van een leek) er als volgt uit. Kasper van der Laan onbetwist de jurywinnaar en wat betreft de publieksprijs twijfelde ik tussen Kasper en Jeroens Clan. Het is maar net wat voor publiek er in de zaal zit, het kon volgens mij twee kanten uit.

Het publiek gaf nog een keer alle finalisten een groot applaus en de jury kon aan de slag.

Het publiek kon in de pauze door middel van de stembriefjes hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Er werd massaal gestemd, je kon de stembussen dan ook bijna niet ontlopen.

Zelfs buiten kon je stemmen.

De stembussen gingen naar kantoor en het publiek de zaal weer in voor het gastoptreden van Najib Amhali. (mocht niet gefilmd of gefotografeerd worden)

Na het optreden van Najib Amhali kwam jurylid Loek Buys, directeur Theater Janushoff in Wageningen, met de juryrapporten en de uitslag.

Na het voorlezen van de juryrapporten werd Farbod Moghaddam uitgeroepen tot winnaar van het Leids Cabaret Festival 2018.

Martijn de Koning maakte bekend dat Kasper van Laan de publiekswinnaar 2018 is geworden.

Voor iedereen een verrassend, maar wel mooi slot van een geslaagde editie van het BNNVARA Leids Cabaret Festival.

Voor wie het wil lezen staan onder de foto’s de juryrapporten van de finalisten.

FARBOD MOGHADDAM
(winnaar juryprijs)

Farbod heeft de jury bij elk optreden opnieuw ontroerd. Niemand anders dan hij kan ons dit verhaal vertellen. Hij heeft een eigen stem en een eigen blik op de wereld. Hij is goed in doordenkgrappen en zet het publiek vaak op het verkeerde been. Zijn show is intelligent, verrassend en hijzelf is ‘heel erg schattig’.

‘Gelukstreffers’ gaat over een jongen uit Iran die naar Nederland vlucht. Door de ogen van een kind van vijf laat hij ons zien hoe je hier welkom wordt geheten. Door die vorm te kiezen laat Farbod verbeeldingskracht zien en maakt hij iets pijnlijks, grappig vindt de jury. De zelfspot schuwt hij gelukkig ook niet.

Farbod maakt harde grappen, hij is nietsontziend, zonder partij te kiezen. Turken, Marokkanen, witte Nederlanders en zijn eigen volk, Iraniërs, krijgen er van langs. En toch, hoe hard hij ook is, uit alles spreekt liefde.

 Farbod staat met een ongelooflijke rust op het podium, vindt de jury. En hij maakt optimaal gebruik van zijn mimische kwaliteiten, die wiebelende wenkbrauwen vergeten we niet snel. In het doseren van interactie met het publiek valt nog terrein te winnen, volgens ons. Ook de overgangen kunnen strakker.

 Farbod ontwikkelt zich aan het eind van de voorstelling, als hij zijn gedicht voordraagt, van een pure stand up comedian tot een echte, theatrale performer.

Een prachtige apotheose. De jury vindt dat Farbod zich met succes heeft ingevochten in de cabaretwereld. En we hopen dat deze open sollicitatie hem nog veel oplevert.

 KASPER VAN DER LAAN
(winnaar publieksprijs)

Nooit meer normaal je billen af kunnen vegen, je wordt bedankt Kasper. Dat is wel typerend voor zijn stijl: een heel eigen logica die hij tot absurde proporties doorvoert. Daarmee neemt hij ons mee naar een andere wereld. Zijn wereld! Een labyrint, want we tuimelen van de ene in de andere dagelijkse situatie waarin niets is wat het lijkt.

Als je Kasper op het podium ziet, weet je dat het klopt. Hij staat op zijn gemak, en de jury kan zien dat hij vlieguren heeft gemaakt. Zijn programma ‘Gewapend karton’ heeft vaart en snelle grappen, afgewisseld met bijvoorbeeld een tergend lange sketch over de uitvinding van het tellen, die van de jury misschien wel langer had mogen duren.

De rode draad in zijn show is assertiviteit. Of juist het gebrek eraan bij hemzelf. We zien dappere pogingen om dat te doorbreken. De oplossing is meestal even onnavolgbaar als origineel. Het nadeel is wel dat het personage dat hij speelt, weinig ontwikkeling doormaakt, dus de jury is benieuwd hoe hij dit half uur gaat uitbouwen tot een avondvullende voorstelling.

De jury was aangenaam verrast door het decor en Kaspers slimme, goed uitgewerkte  mis-en-scène. Kasper weet ook op een behendige manier met het publiek om te gaan. Zowel bij zijn binnenkomer met de achternamen als de sketch over de dikte van panty’s. Het is goed toeven in het universum van Kasper.

 JEROENS CLAN

Theo Maassen, Hans Teeuwen, Guido Weijers, Mark van de Veerdonk, Jochen Otten, en Ronald Goedemondt – allemaal zijn ze opgegroeid in de regio van de jongens van Jeroens Clan. Er moet daar iets in het drinkwater zitten. Of is het er zo verschrikkelijk, dat humor de enige uitweg is? De provincie strikes back in ieder geval.

Jeroens Clan bestaat uit drie frisse jongens, met een strakke rolverdeling – twee aangevers en één afmaker. Dat mag van de jury in de toekomst wel iets afwisselender. Op het moment waarop Matthias tegen Bram en Jip zegt dat het publiek graag conflict wil zien, wordt het meteen interessant.

De combinatie van sketches met de personages die de drie jongens aannemen met actuele thema’s vindt de jury een goede. Ze weten ongelooflijk slim de zaal te bespelen en maken van hun half uur een feestje waarbij iedereen – dom of intelligent, randstad of provincie – is uitgenodigd. Alle smaken en meningen worden op deze manier prettig uitgespeeld en lichtvoetig op de hak genomen.

De jury is blij met hun afwisselende liedjes, al is het lied over ‘dom willen zijn’ niet hun beste volgens ons. Hun laatste lied daarentegen – De ballade van Nukkige Nico en Action Annie – is een onvervalste murder ballad die dagenlang blijft hangen.

We hopen dat Jeroens Clan zo enthousiast en energiek blijft, en daarin ook af en toe wat rustmomenten vindt. Dat zou de voorstelling als geheel nog muzikaler maken. De jury is ervan overtuigd dat de jongens niet alleen Brabant maar heel Nederland tot hun thuis kunnen maken: home is where the heart is tenslotte.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 18 februari 2018 - 21:31

Het zit er weer op voor een jaar. Je hebt het leuk in beeld gebracht. Bedankt weer. Hoop dat jij ook genoten hebt.

Love As Always
Di Mario

Reply
Nicky 18 februari 2018 - 22:54

Nou, laat ik die namen maar onthouden. De juryrapporten klinken wel heel leuk.

Reply
Sjoerd 19 februari 2018 - 8:04

Ik zou toch denken dat de optredens er zijn om het publiek te behagen en te vermaken. Ik hecht dan ook meer waarde aan de publieksprijs.

Reply
rietepietz 19 februari 2018 - 18:55

We zullen zien welke naam we over een paar jaar allemaal zullen kennen. Ze moeten zich allemaal nog verder ontwikkelen maar dat komt vast wel goed.

Reply
Hans 19 februari 2018 - 22:52

Hoorde een stukje van Farbod Moghaddam, dat was gelijk heel treffend.
Zeker handig een automatische flitser, net of ze zich aan elkaar voorstellen.
Zo te zien aan de reportage zat je eerste rang. Hans

ot, morgen weer een logje. 🙂

Reply

Plaats een reactie