Home Leiden Werkgroepen bezoekers VTV en Libertas spraken met politici in de raadszaal

Werkgroepen bezoekers VTV en Libertas spraken met politici in de raadszaal

door Emile van Aelst

Vorige week schreef ik over de VTV en Libertas werkgroepen die vanaf oktober zich verdiept hebben in de politiek in het algemeen en hun eigen specifieke problemen. De werkgroepen bestaan uit mensen die het moeilijker hebben in de samenleving en uit bezoekers van VTV Leiden met een verstandelijke beperking. In die maanden hebben ze gesprekken gevoerd met politici , maar gisteravond was het grote slot met een debat in de Leidse raadszaal. De woordvoerders van de verschillende werkgroepen mochten hun vragen stellen aan de aanwezige raadsleden, kandidaat raadsleden en een wethouder.

Een deskundige jury bestaande uit Floortje, Jennifer, Frank en Mas ging bepalen welke politicus het beste uit de verf kwam vanavond.

De raadszaal was behalve de politici ook gevuld met leden van de werkgroepen en belangstellenden.

De politici luisterden aandachtig naar de vragen van de werkgroepleden.

Per vraag mochten elke keer twee partijen antwoord geven en tja dan moet je wel eens geduld hebben tot je aan de beurt bent, maar dat is toch in de gewone raadsvergaderingen ook zo.  🙂

De vragen waren vaak van heel praktische en dagelijks voorkomende aard. Waarom worden alle beroepskrachten in de buurthuizen wegbezuinigd. Voor wie bouwt Leiden eigenlijk, de gewone Leidenaar kan het bijna niet meer betalen, waarom worden functies bij de DZB niet opgevuld.

Niet alleen de raadsleden, ook het publiek, de werkgroepleden en de jury luisterden aandachtig.

Het is op dit moment moeilijk voor de partijen en ook niet eerlijk om harde toezeggingen te doen, maar de boodschap kwam over het algemeen wel over. Je zou kunnen zeggen vrijwel alle partijen waren ook bezorgd om de zorg.

Alle vragen waren uiteraard belangrijk, maar de vraag van VTV bezoekster Elvira van Egmond maakte grote indruk en lokte toch de partijen uit iets meer duidelijke uitspraken te doen.

De vraag was of VTV Leiden blijft bestaan en ook bezoekers uit de regio er in de toekomst naar toe mogen nu de regio niet meer mee gaat betalen. In een duidelijke en emotionele uitleg en oproep maakte zij haar zorgen duidelijk.

Gezien het belang van de vraag en de antwoorden heb ik dit onderwerp helemaal gefilmd, wie wil weten waar het precies om gaat en wat de standpunten van de partijen zijn, moet echt even dit filmpje bekijken.

Na de vraag van Elvira trok de jury zich terug om zich te beraden welke politicus de winnaar van de avond werd.

Gespreksleidster Melissa Wallet kondigde een korte pauze aan terwijl de jury zich terugtrok op de gang.

VTV staflid Alex zorgde voor een muzikaal intermezzo.

Tijdens het juryberaad gingen de politici in gesprek met het publiek.

Wethouder Roos van Gelderen deed niet mee aan het debat, maar was uiteraard als verantwoordelijk wethouder voor de zorg wel aanwezig.

De jury kwam terug en vertelde welke politicus met ‘Het luisterend oor’ naar huis ging. Het oor was voor de politicus die volgens de jury het best geluisterd had vanavond.

De prijs ging naar Stephanie Bakker van Groen Links.

Trots poseerde ze met de jury.

Wethouder Roos van Gelderen sloot de avond af en was verheugd dat gebleken was dat alle partijen zich toch wel bekommeren om de zorg. Ze hoopte dat de werkgroepleden iets wijzer waren geworden van de antwoorden en riep iedereen op vooral te gaan stemmen op 21 maart.

Een leuke avond, maar nog steeds mis ik het echte verkiezingsvuur. Wie weet wakkert het eerdaags nog op er zijn nog vijf weken te gaan tot de verkiezingen. 🙂

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 14 februari 2018 - 8:05

Ik type hier maar zachtjes, want ik wil geen stoorzender zijn in deze beleving. Het ziet er namelijk nogal serieus uit. Hopelijk gaat de politiek niet alleen deze dag luisteren, maar blijven ze luisteren.

Love As Always
di Mario

Reply
Sjoerd 14 februari 2018 - 19:49

Luisteren is goed, maar er moet inderdaad meer aktie zijn. Je wil weten wie wat gaat doen om het probleem aan te pakken. Ik vind dat ook politici afgerekend moeten worden op het resultaat van wat ze in de verkiezingsperiode beloven.

Reply
Nicky 18 februari 2018 - 12:32

Zou mooi zijn als het helpt. Mijn vertrouwen in de politiek is inmiddels tot een dieptepunt gedaald.

Reply
michel tijssen 5 maart 2018 - 22:16

vtv 58 moet blijven

Reply

Plaats een reactie