Home Cultuur BNNVARA 40e Leids Cabaret Festival vanaf de kansel in de Pieterskerk geopend.

BNNVARA 40e Leids Cabaret Festival vanaf de kansel in de Pieterskerk geopend.

door Emile van Aelst

Cabaret wil nog wel eens tegen heilige huisjes trappen, misschien daarom wel dat de aftrap voor het 40e BNNVARA Leids Cabaret Festival in de Pieterskerk was. Twee cabaretiers, een cabaretière en een swingende Michelle David & The Gospel Sessions zorgden er voor dat alle beschikbare plaatsen waren uitverkocht.  Vlak voor de kerk openging werd er nog druk gewerkt om alles op tijd klaar te hebben.

Nog even een laatste soundcheck voor het publiek naar binnen mocht.

Voor de cabaretiers was het ook even wennen om niet op het podium, maar op de kansel te staan. Hans Sibbel (Lebbis) voelde even hoe het was om daar te staan.

Merijn Scholten liet de omgeving even op zich inwerken.

Voor Sanne Wallis de Vries was dit ook een heel nieuwe ervaring.

Vanwege de kou gingen de deuren een paar minuten eerder open en stroomde het publiek binnen.

Menige kerk zou jaloers zijn op zo’n volle bak op de zondagmorgen.

Michelle David & The Gospel Sessions warmde het publiek letterlijk en figuurlijk op met haar swingende gospelsongs.

Michelle gooide er direct de beuk in zodat het publiek goed wakker was voor de eerste cabaretier de kansel zou bestijgen.

Merijn Scholten was als eerste aan de beurt om te ‘preken’ en gaf direct aan zelf niet gelovig opgevoed te zijn. Waar het in het leven om gaat is samenzijn vervolgde hij. Daarom wilt u nu uw handen vouwen, ogen sluiten en mijn woorden herhalen. En daar zit je dan met 800 mensen het lied Samen zijn van Willeke Alberti op te dreunen.

Hij kent de verveling van de kerkbanken. Laatst verveelde hij zich in de bioscoop maar  werd daarbij gestoord door een vrouw die op haar telefoon zat te kijken. Eigenlijk vervelen wij ons nooit meer concludeerde hij op het laatst.

Tussen de cabaretiers door zorgde Michelle David voor vuurwerk. Look up there the sun is coming in.

Het duurde niet lang voor ze de zaal uit de stoelen had gespeeld en iedereen stond te swingen.

Sanne Wallis de Vries nam ons mee naar de tijd van 1978 toen we nog niet ons verveelden met mobieltjes en appjes waarin we elkaar vertellen wat we doen.  We hadden nog echt live contact en zaten gezellig bij elkaar in de zitkuil.

Sanne maakte zich een beetje  (boel) boos dat vaak mannen en vrouwen cabaretier worden genoemd en begon daarna een hele verhandeling waarom zij cabaretière genoemd wil worden en waarom heten mannen eigenlijk geen cabaretière. Het winnen van het festival in 1996 heeft haar veel gebracht. Ik mag nu overal optreden zowel betaald en ook heel  veel onbetaald, ik sta in theaters, bedrijfsfeesten, openingen, beurzen, jubilea, winkels, boekpresentaties, buurthuizen en zo ging zij nog een hele rij door. Als serieuze afsluiter stelde zij dat de behoefte om te delen in de mens zit, maar dan liever eten of welvaart in plaats van filmpjes.

Voor Michelle David was het ondertussen geen kunst meer het publiek overeind te krijgen, sterker nog ze stonden direct al op.

Ik ben natuurlijk niet nieuwsgierig, maar toch wel benieuwd wat Sanne Wallis de Vries nu staat te appen. Misschien wel iets van: na theaters, bedrijfsfeesten, scholen, buurthuizen, jubilea, carnaval, bejaardenhuizen, verjaardagen, beurzen en personeelsfeesten is zo’n kansel toch wel een heel aparte ervaring.

Terwijl Michelle optrad keek Hans Sibbel (Lebbis) zijn tekst nog even door.

Zoals altijd kon Hans Sibbel zich weer lekker kwaad maken. Ik had trek in pitloze druiven, tweede bakje gratis stond er bij, maar ik wil helemaal geen twee bakjes pitloze druiven. Ze zijn gratis meneer en staan er voor, ik voelde mij gedwongen en nam ze mee, maar twee bakjes zijn in een week tijd niet weg te hakken en na een paar dagen had ik wolk fruitvliegjes.

We willen alles goedkoper en meer verdienen, het was allemaal zo herkenbaar en waar. We kopen in de supermarkt producten uit de hele wereld, allemaal in één winkel alles bij elkaar, de hele wereld ligt voor het grijpen, maar we vinden het verschrikkelijk om twee minuten voor de kassa moeten wachten. Hans had wel gelijk zag je iedereen denken.

Michelle David sloot de ‘dienst’ swingend af.

Van het optreden van Michelle David & The Gospel Sessions heb ik een apart filmpje gemaakt.

Ik was niet de enige die stond te fotograferen zag ik achter mij.

Terwijl Michelle met haar laatste set bezig was werden op de tafels brood en wijn gezet.

Niet alleen Jezus deelde het brood en de wijn, ook de opening van het 40 jarige Leids Cabaret Festival eindigde met brood en wijn.

Hieronder een fotoslideshow en flitsen van de optredens van Merijn Scholten, Sanne Wallis de Vries en Hans Sibbel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

rietepietz 12 februari 2018 - 20:58

Heel apart om cabaret in de kerk te beluisteren. En niemand die vóór het zingen van Michelle de kerk uitging 😉

Reply
די מריו 12 februari 2018 - 21:45

Leuk liedje in het begin van het filmpje, past er geweldig bij.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 12 februari 2018 - 22:23

Ik was er graag bij geweest…

Reply
Hans 12 februari 2018 - 22:40

Van menig kansel is ook wel met humor gepredikt, dus dit is een mooie aanvulling.
Michelle David & The Gospel Sessions sluiten er al helemaal bij aan. Hans

Reply
Nicky 18 februari 2018 - 11:33

Wat grappig! En dan ook brood en wijn uitdelen. Lol!

Reply

Plaats een reactie