Home Leiden Gezellige binnenstadsborrel, maar weinig vuur bij verkiezingsdebat.

Gezellige binnenstadsborrel, maar weinig vuur bij verkiezingsdebat.

door Emile van Aelst

Tijdens alle nieuwjaarsrecepties hadden we het al gehoord, het gaat goed met Leiden. Dat is natuurlijk geweldig, maar zorgt er ook voor dat er de komende verkiezingscampagne niet echt veel vuurwerk te verwachten is. Gisteravond was in Scheltema het eerste grote verkiezingsdebat georganiseerd door het Centrum Management samen met de diverse ondernemersverenigingen. Aan belangstelling ontbrak het in elk geval niet, iedereen die zich op tijd  aangemeld had kon er in en het maximum van 250 bezoekers was al snel  bereikt.

De bijeenkomst was opgedeeld in twee gedeeltes, eerst het verkiezingsdebat in de grote zaal en daarna de binnenstadsborrel in de bar. Het debat ging volgens het principe hoe destijds het programma Het Lagerhuis ging. De zaal was dan ook ingericht met tribunes en in het midden ruimte voor de acht lijsttrekkers.

Voor het debat begon waren er voor iedereen diverse soorten stamppotten te eten.

Verslaggever Jan van der Sluis van Sleutelstad druk in gesprek met cultuurmakelaar Mirjam Flik.

Het debat werd geleid door Ramses Braakman, iemand die echt hart voor de zaak heeft.

De acht lijsttrekkers kregen diverse stellingen voorgelegd.

Het viel vanaf de eerste stelling al op dat eigenlijk alle partijen het aardig met elkaar eens zijn. Enige verschilpuntje bracht Antoine Teeuwen (SP) in. Na alle investeringen in het centrum moet er nu geïnvesteerd worden in de buitenwijken.

Op zich waar zei Paul Dirkse (D66) maar we hebben veel geïnvesteerd en dan moet je in de toekomst wel onderhouden anders heeft het geen nut.

Ook een puntje is het autoluw maken van de binnenstad. De twee parkeergarages zijn extra parkeerruimte voor bezoekers aan de stad, het is natuurlijk niet handig om alle andere parkeerplaatsen dan weg te halen vond Paul Laudy (VVD)

Marleen Damen (PVDA) vroeg mij na afloop hoe ik het gevonden had en dat dit haar eerste debat als lijsttrekker was. Nou Marleen was niet te merken dat dit je eerste grote lijsttrekkersdebat was.

Het publiek vond de opzet hoe dan ook leuk, maar miste toch een beetje het vuur in de debatten.

Ik wil niet lullig zijn en let wel dit is een privé mening, maar ik denk dat we geen echte vlammende debatten gaan krijgen in Leiden de komende weken.

Daar zijn een aantal duidelijke redenen voor. Het gaat inderdaad goed met de stad en bij veel politieke onderwerpen staan de neuzen meestal, op detailpunten na, dezelfde kant op. Vroeger werd er regelmatig eerst aan partij-ideologie of belang gedacht en dan pas aan waar het werkelijk om ging. Nu gaat het om samenwerking en gunt vrijwel iedereen elkaar zijn of haar politieke succesjes.

Het grootste probleem is natuurlijk wie met wie een college gaat vormen na de komende verkiezingen. Momenteel bestaat het college uit D66, VVD, PVDA en de SP. De verschillen in grootte en programma liggen zo dicht bij elkaar dat het zo maar zou kunnen dat Groen Links of het CDA aanschuiven in het college, alleen ten koste van wie gaat dat dan.

Laten we er geen doekjes om winden (nog steeds privé mening) dit komt natuurlijk allemaal door Paul van Meenen (D66). Toen D66 in 2010 van twee naar tien zetels steeg mocht Paul gaan formeren en kwam met een nieuwe manier van werken. Een college-akkoord van 1of 2 A4-tjes met de simpele mededeling, we timmeren niets dicht, maar gaan gewoon met college en oppositie de stad besturen waarbij ieder zijn eigen inbreng kan geven.

We zijn acht jaar verder en bijna iedereen is het er over eens, deze nieuwe manier van politiek heeft gewerkt. Dat is niet alleen de verdienste van D66, maar van alle partijen. Enige nadeel is, we hoeven in Leiden voorlopig geen vlammende en elkaar politiek de grond in trappende discussie of debatten te verwachten. Sterker nog, zonder problemen tekenden ondernemers en partijen samen een manifest om samen te werken aan een nog mooier ondernemend Leiden.

Eerlijk is eerlijk, ik houd van die vlammende debatten en ga ze missen, maar een stad die goed bestuurd wordt door alle acht partijen is ook heel veel waard.

Na het verkiezingsdebat tijd voor ontspanning tijdens de binnenstadsborrel.

Dit schijnt een primeurtje te zijn volgens Lenie, het was de eerste keer dat de familie Labrujere samen op een ondernemersborrel was.

Hier staat gewoon 24 uur Leiden. Je begint bij Lenie met een rondvaart door de Leidse Rederij, pakt bij Colin in de Twee Spieghels een lekker namiddag Jazz concert,  gaat een hapje eten bij Rogier in eetcafé de Hooykist  en eindigt met een concert in Gebr.de Nobel.

In de fotoslideshow en filmpje nog een paar sfeerbeelden van deze geslaagde binnenstadsborrel.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 9 februari 2018 - 7:11

Zonder vuurwerk is het wel jammer, maar gelukkig is er nog een borrel erna. Kun je het er mooi nog een keer over hebben.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 9 februari 2018 - 7:44

Toch zullen ze ergens het verschil moeten maken, anders hoef je ook niet te gaan stemmen…

Reply
rietepietz 9 februari 2018 - 16:46

Nou als het goed gaat, kunnen we dat vuurwerk toch wel missn?

Reply
Kakel 9 februari 2018 - 22:05

Voor de kijker/luisteraar is het natuurlijk mooi als het een beetje wringt. Maar als er zo weinig verschil tussen de partijen onderling is, hoeft er eigenlijk niet gestemd te worden. Borrelend is altijd mooi meegenomen.
Fijn weekend!

Reply
Nicky 12 februari 2018 - 16:28

Vlammend of niet, ik heb sowieso geen interesse in de politiek. Ik vind het altijd zo knap als mensen naar zo’n debat gaan zitten luisteren. Vrijwillig…

Reply

Plaats een reactie