Home Cultuur Allerkleinsten genoten van open les van het Jeugdtheaterhuis in Leiden

Allerkleinsten genoten van open les van het Jeugdtheaterhuis in Leiden

door Emile van Aelst

Tijdens het afscheid van Bart van Mossel als artistiek directeur van de Leidse Schouwburg, was er onder andere ook een optreden van leerlingen van het Jeugdtheaterhuis. Bart gaf toen aan hoe belangrijk en mooi deze organisatie is die in de hele regio jeugd laat kennismaken met theater, of je nu zingt, toneel speelt of danst. Vorige week kreeg ik een persbericht over een gratis open les. Mede door het enthousiaste verhaal van Bart en het optreden tijdens zijn afscheid dacht ik, laat ik eens gaan kijken. De open les was woensdagmiddag in de Stadsgehoorzaal en bedoeld om kennis te maken met het Jeugdtheaterhuis.

Het was een les voor de allerkleinsten van 4 tot 6 jaar en werd gegeven door Madeleine.

Laten we eerst eens een grote kring maken en wie kan mij vertellen wat toneelspelen is.

Dan gaan we nu net doen of we een lekker snoepje eten.

Ohh jee, we hebben teveel lekkere snoepjes gegeten en nu voelen we ons niet lekker en hebben een beetje buikpijn.

Als we gaan staan gaat de buikpijn misschien wel over. Oke we hebben natuurlijk geen echte buikpijn want we hebben ook geen echte snoepjes gegeten. Weet je wat we deden, we speelden toneel.

En wat krijgen toneelspelers, ……………inderdaad applaus.

Ik ga jullie een verhaal vertellen en dan gaan we eens kijken of we dat straks na kunnen spelen.

Wij gaan op berenjacht.

Denk je eens in dat jullie nu gras zijn en de wind jullie een heel klein beetje laat wuiven. Dit gedeelte kwam mij heel bekend voor. Tijdens mijn eerste toneeloptreden (2e klas lagere school of zoiets) in de Leidse Schouwburg was ik boom en heb bijna een uur staan wuiven op het podium. Een jaar later had ik een echte rol met tekst, nou ja ik mocht opkomen en zeggen ‘hier heeft u een catelogus’ en vervolgens via de andere kant het toneel weer af. Uit pure zenuwen zei ik in keurig algemeen beschaafd Nederlands, ‘hier heeft u een catalogus’. Het was het einde van mijn toneelcarrière en het jaar daarop was ik toneelmeester.

Terwijl jullie het gras en de bomen zijn loop ik door het bos op zoek naar de beer.

En nu wordt het spannend, ik ben de beer en jullie moeten langs mij zien te komen. Heel voorzichtig lopen en doodstil staan als ik wakker word.

Het was zo leuk, dat voor iedereen er eg in had de les alweer voorbij was. De spelertjes kregen uiteraard nog wel een groot applaus.

Op 14 februari start in Leiden een nieuwe cursus voor de allerkleinsten van 4-6 jaar. Vanaf nu wordt er hard gewerkt aan de grote voorstelling die alle groepen op 22 April gaan geven. Informatie over het Jeugdtheaterhuis en aanmelden voor de lessen kan via de website, daar staat ook de informatie over het Jeugdtheaterhuis in Alphen aan den Rijn, Capelle aan den IJssel, Gouda, Maassluis en Vlaardingen. Hieronder nog een paar foto’s en een kort filmpje van de open les.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Yova 4 februari 2018 - 7:39

Leuke les voor de kinderen. Kinderen vinden dit leuk om te doen. Ouders naar toe kijken of het alles goed gaat. Leuke filmpje.

Reply
די מריו 4 februari 2018 - 11:17

Met kinderen spelen is zo leuk… dat zou den meer mensen moeten doen. Daar wordt je leven een stuk vrolijker door.

Love as Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 4 februari 2018 - 13:53

Hey dat is leuk, ik wist niet dat er zoiets bestond… Moet toch hier ook eens mijn oren te luisteren leggen.

Reply
Nicky 4 februari 2018 - 17:00

Schattig! Maar wat treurig; jouw eigen acteercarriere. Jammer dat het zo gelopen is 😉

Reply
rietepietz 4 februari 2018 - 18:31

Wat doen ze dat leuk met die kinderen. Ik zou er zo zin in krijgen.

Reply
Kakel 4 februari 2018 - 21:51

Dit heeft Madeleine duidelijk vaker gedaan. Wat leuk om die kinderen zo bezig te zien. “Wij gaan op berenjacht” is een spannend boek en toentertijd favoriet van m’n dochter.
Helaas schijn jij geen talent voor toneel te hebben. Troost je, jij hebt andere gaven: bijzondere foto’s maken, een goed gevoel voor humor en een geweldige schrijverspen!

Reply

Plaats een reactie