Home Leiden Kijkje in de bouwput van de parkeergarage Garenmarkt.

Kijkje in de bouwput van de parkeergarage Garenmarkt.

door Emile van Aelst

Nadat vorig jaar de parkeergarage Lammermarkt spectaculair werd geopend is er direct begonnen met de aanleg van de 2e grote parkeergarage onder de Garenmarkt. Op dit moment staan de zijwanden en gaat volgende week begonnen worden met het volpompen van de bouwput. Voor de gemeente en de bouwers een mooi moment om vandaag de pers uit te nodigen en morgen de klankbordgroep van de bewoners voor een kijkje in de bouwput.

Iedereen hesje en laarzen aan en helm op, dan kunnen we de bouwput in.

De bouwput moet nog helemaal leeggemaakt worden dus gelukkig hoefden we niet te diep af te dalen.

Toen ik de uitnodiging kreeg had ik direct al weer de afdaling van zomer 2016 voor ogen op de Lammermarkt, maar dat duurt nog even, zal wel weer van de zomer worden bij pak-em-beet 30 graden. 馃檪

Volgens mij is dit een van de eerste bouwputten met passende laarzen, ik was zo te zien niet de enige die er vrolijk mee weg stapte聽 馃檪

Zowel Sleutelstad als Leiden TV maakten video-opnames, want dit zijn toch van die Leidse momenten die maar eenmalig voorkomen. Volgende week ziet het er hier weer heel anders uit.

Net zoals bij de Lammermarktgarage is ook hier Marieke Duineveld de omgevingsmanager en wist weer alle vragen te beantwoorden.

Zoals ik al schreef, we hoefden hier gelukkig maar een heel klein stukje naar beneden.

Er zijn wel degelijk verschillen met de Lammermarkt. Hier liggen de huizen erg dicht om de garage heen en is er aan de zijkant een asfalt weg aangelegd om onder andere trillingen te voorkomen. Bij deze garage zijn ook al de dwarsverbindingen van het dak gemaakt voordat de put verder uitgegraven wordt. De buizen hielden de wanden op hun plaats tijdens de bouw en worden met het uitgraven afgezonken.

Voor wethouder Paul Laudy een heel nieuwe ervaring, meestal sta je op het dak van een bouwwerk, nu ondersteunde hij gewoon even het dak van de nieuwe parkeergarage.

In de advertentie stond, zittend werk in de buitenlucht.

De bouwput wordt volgende week gevuld met water, daarna wordt met pompen het zand eruit gehaald en direct grof gezeefd.

Het gaat om enorme hoeveelheden zand, als je dat per vrachtwagen afvoert dan heb je duizenden vrachtwagen bewegingen en maanden werk nodig. Net zoals bij de Lammermarktgarage wordt het zand via pijpleidingen door de grachten afgevoerd naar zandschepen buiten de stad. De pijpleidingen zijn al aangelegd langs de walkanten van de grachten.Eigenlijk is het bouwen van een parkeergarage een soort spelen met Lego voor volwassenen.

Ook nu weer nam Marieke alle tijd om vragen te beantwoorden.

Paul Laudy is uiteraard trots dat tijdens zijn ambtsperiode de garage Lammermarkt is opgeleverd en begonnen is met de parkeergarage onder de Garenmarkt.

Bij de Lammermarkt was Molen de Valk een mooi uitzichtpunt. Gelukkig heb je hier vanuit de Hoogvlietgarage ook een mooi uitzicht en zie je duidelijk dat deze garage ovaal gaat worden.

In het filmpje/fotoslideshow nog wat beelden van de bouwput op dit moment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

讚讬 诪专讬讜 25 januari 2018 - 7:01

Al die ellende onder de grond, dat is het beste, dan kun je boven de grond gewoon publiek hebben.

Love As Always
Di mario

Reply
Yova 25 januari 2018 - 7:41

Och wat duurt het lang dat voor klaar komt. Ik heb toen ook gezien. Toen hadden wij ook foto’s gemaakt. Dit moet nog weten? Ondergrondse parkkerplaatst heeft natuur veel werk nodig om te maken. Dan duurt ook langer. Leuke foto’s.

Reply
Yova 25 januari 2018 - 7:42

parkeerplaats…..

Reply
Hans 25 januari 2018 - 13:32

De Garenmarkt parkeergarage belooft net zo mooi te worden als de parkeergarage Lammermarkt. Hans

Reply
Kakel 25 januari 2018 - 13:51

Hier had ik best bij willen zijn! Met stijgende verbazing – zeker honderd meter – las ik hoe het zand wordt afgevoerd. Via pijpleidingen de stad uit naar zandschepen. Wat een prestatie!
Ik moest zo lachen om je opmerking: “In de advertentie stond, zittend werk in de buitenlucht.”
Warme groet

Reply
rietepietz 25 januari 2018 - 18:15

Leiden gaat ondergronds;-)

Reply
Sjoerd 26 januari 2018 - 9:34

Ik ben voorstander van de parkeerbusjes en buiten het centrum parkeren…

Reply
Nicky 26 januari 2018 - 11:27

Wat een project, zeg. Er komen dingen voorbij waar ik nooit aan gedacht heb…

Reply

Plaats een reactie