Home Leiden Het Pronkstuk van Nederland staat misschien wel in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

Het Pronkstuk van Nederland staat misschien wel in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden

door Emile van Aelst

Update:  Vrijdagmiddag is museum Boerhaave gratis toegankelijk om te komen kijken naar de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. (en natuurlijk ook de rest van de collectie) Iedereen die naar het museum komt kan daar zijn stem uitbrengen op Het Pronkstuk van Nederland. Kijk op de facebookpagina van Boerhaave voor meer informatie.

Deze week komt er een einde aan de zoektocht naar Het Pronkstuk van Nederland. Vanaf december is Jort Kelder op zoek naar wat Het Pronkstuk van Nederland moet worden. Deze week zijn de genomineerden in de 3 categorieën, ontwerp, kunst en erfgoed, bekend gemaakt. Gisteren werd bekend dat de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) tot de 3 kanshebbers behoort in de categorie ‘Ontwerp’. Vanavond won de microscoop  en gaat door naar de finale op vrijdagavond. Iedereen kan vrijdag zowel online als telefonisch zijn of haar keuze kenbaar maken.

Vanmiddag was alleen de nominatie nog bekend. Een goede reden om samen met Chris de Waard van Sleutelstad FM naar Rijksmuseum Boerhaave te gaan.

Directeur Dirk van Delft nam ons mee naar de afdeling waar de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek staan opgesteld.

Antoni van Leeuwenhoek heeft er destijds ongeveer 500 gemaakt waarvan er nog maar 11 bewaard zijn gebleven. Museum Boerhaave is trots dat zij er 4 in haar bezit heeft.

Dirk van Delft is uiteraard enorm trots dat Rijksmuseum Boerhaave de microscopen in de collectie heeft en tot de genomineerden behoort.

Antoni van Leeuwenhoek kon met zijn uitvinding alles ongeveer 250 keer vergroten en daardoor levende organismen ontdekken die de wetenschap nog nooit gezien had. Vrijwel de hele medische wetenschap heeft alleen maar zover kunnen komen dankzij de uitvinding van de microscoop.

Voor de microfoon van Sleutelstad en mijn camera legde Dirk ons uit hoe de microscoop werkt. Antoni van Leeuwenhoek heeft met zijn uitvinding misschien wel de grootste en belangrijkste stap gemaakt in de medische wetenschap.

Niet omdat het toevallig een Leids museum is, maar ik denk oprecht dat dit het Pronkstuk van Nederland hoort te zijn. Een uitvinding die er toe bij heeft gedragen dat er wereldwijd dagelijks mensen genezen kunnen worden, dat is niet alleen Het  Pronkstuk van Nederland maar eigenlijk van de wereld. In het filmpje legt Dirk van Delft uit waarom. Ennuhhh, vergeet niet te stemmen.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

logbankje 24 januari 2018 - 6:19

Dat is zeker de nominatie waard de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, ik heb er al op gestemd.
Een baanbrekende uitvinding, jammer dat er geen patent op af is gegeven. Hans

Reply
Sjoerd 24 januari 2018 - 8:26

Het staat in “mijn” museum….

Reply
די מריו 24 januari 2018 - 10:00

Dat is inderdaad een pronkstuk, maar niet de mooiste van Nederland, die heb ik namelijk vanmorgen zelf wakker gekust.. dus die zit niet in een museum.

Love As Always
Di mario

Reply
Yova 24 januari 2018 - 14:58

Deze pronkstuk ziet heel mooi uit. Maar moet wel houden. Het is waard.
Mooie foto’s en filmpje.
Groetjes,

Reply
rietepietz 24 januari 2018 - 20:09

Ik denk dat Ruud het zeker met je eens is, de microscoop maakt deel uit van zijn leven al gaat het natuurlijk ondertussen om meer geavanceerde onderzoekmethodes.

Reply
Kakel 24 januari 2018 - 21:38

Deze uitvinding lijkt me het meest waardevol omdat het over heel de wereld heeft bijgedragen tot een betere gezondheid. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan een knap geschilderd meesterwerk.

Reply
Renesmurf 24 januari 2018 - 22:58

Kunst is geen wedstrijd en Jort heeft nare dingen gezegd over Groningen dus die kan de pot op. Kunst is om van te genieten, en niet de meeste stemmen gelden.

Reply
Nicky 26 januari 2018 - 10:02

Bijzonder, hoor. Ik zou overigens geen keuze kunnen maken, hoor. Er zitten een hoop mooie dingen bij.

Reply

Plaats een reactie