Home Cultuur Leids Cabaret Festival 2018. Sterke 1e auditieronde in Galerie Café de Leidse Lente

Leids Cabaret Festival 2018. Sterke 1e auditieronde in Galerie Café de Leidse Lente

door Emile van Aelst

In een afgeladen Galerie Café de Leidse Lente werd gistermiddag de 1e auditieronde van het 40e Leids Cabaret Festival gehouden. Ruim voordat het café om 13:00 uur openging stond er al een lange rij wachtenden voor de deur. Veel bekende cabaretiers zijn hier ooit begonnen zoals bijvoorbeeld: Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis en Jansen, Sanne Wallis de Vries, Wim Helsen, Micha Wertheim, Katinka Polderman, De Partizanen en Tim Fransen.

De zaal stroomde direct vol en dan is het verstandig een plekje te zoeken en er niet meer vanaf te komen, want het blijft bij de auditierondes van begin tot eind afgeladen vol.

Wie beneden geen plekje meer kon vinden had boven, als je snel was, nog een kansje.

De presentatie was in handen van De Gestampte Meisjes die vorig na de audities eindigden bij de laatste 8 en zodoende de kwart finale in de Leidse Schouwburg bereikten. Ik had niet de hele middag tijd en heb zodoende maar 5 van de 8 optredens gezien. Ik ga geen oordeel geven over de vijf optredens die ik gezien heb, omdat de jury nog moet beslissen welke act’s er doorgaan naar de finale rondes in de Leidse Schouwburg.

Het is niet leuk als ik dan nu al, terwijl er volgende week nog een ronde is, ga zeggen die of die wordt volgens mij de onbetwiste winnaar van 2018. Wel kan ik zeggen dat het niveau, van wat ik gezien heb, hoog ligt dit jaar. Dat bleek direct al met het flitsende optreden van Jeroen’s Clan uit Best.

In de 20 minuten dat de auditanten op mogen treden brachten ze snel, hard en verrassend cabaret met zelfs een eerbetoon aan Ramses Shaffy 🙂

Uit Utrecht kwam het duo 2 Vallig.

Deze tweelingzusjes brengen mooie liedjes, waarbij de gezichten vaak boekdelen spreken. Ze sloten hun show af met een komisch tapdans nummer.

Na elk optreden was er 20 minuten pauze, zodat iedereen iets te eten of te drinken kon halen.

Rogier Kahlmann uit Weesp begonnen als stand-up comedian, bracht zondagmiddag een gedeelte uit zijn eerste echte cabaretvoorstelling.

In de 20 minuten legt hij het verschil tussen down en mongool uit. Thuis leeft hij in een wereldje waar je sorry zegt en dat leren ze ook zijn dochtertje. Rogier is duidelijk niet echt tevreden met de sorrycultuur blijkt wel uit zijn verhaal.

Het Gestampte Meisje, Thenera van der Pluym kondigde het volgende optreden aan en vertelde direct iets over wat de artiesten te wachten staat als ze doorgaan naar de volgende ronde.

Farbod Moghaddan geboren in Iran is 30 jaar en komt uit Den Haag. Hij is 1.62 meter en als hij zijn baard afscheert dan ziet hij er uit als 13 jaar. Zijn ouders zijn uit Iran gevlucht toen hij 4 jaar was. Hij moest wel mee naar Nederland want ze konden geen oppas vinden.

In zijn optreden vertelt hij over de aankomst op Schiphol, nee je kan inderdaad niet zwemmen naar Schiphol maar wij kwamen met het vliegtuig. Hij voelde zich direct thuis in Nederland, alleen vroeg hij zich af waarom er tralies in het raam zaten en de deur op slot was. Dat is omdat ze blij zijn dat we hier zijn en niet willen dat we terug gaan, sprak zijn trotse vader.

Gestampt Meisje Esmée van Liere vertelde hoe leuk het is als je in de kwartfinales komt en je met zijn allen op workshop weekend gaat.

Het laatste optreden dat ik zag was van de Belgische Frank Boddin uit Gent, ook hij gaf een inkijkje in zijn leven. Ik ben werkeloos dus deze show is gemaakt met een uitkering. Het moet dan ook wel een heel goede show worden, want u betaalt er dubbel voor. Eerst mijn uitkering via de belastingen en dan nog een keer het theaterkaartje.

Frank wilde zonder applaus het podium af, maar hoe verlaat je dan de zaal als artiest. Het werd massaal zwaaien met 2 handen.  Het duurde alleen even voor wij Hollanders daar aan gewend waren, blijkt wel uit het filmpje.  🙂

28 januari is de 2e auditieronde in De Leidse Lente. De Toegang is gratis en het café gaat om 13:00 uur open, wees op tijd want vol is vol. De finale in de Leidse Schouwburg is uitverkocht, maar ik hoorde dat er voor de voorrondes op maandag 12 en dinsdag 13 februari nog kaarten te koop zijn. Hieronder een filmpje met wat sfeerbeelden, omdat ik niet echt van plan was te filmen stond ik in een verkeerde hoek maar het is dan ook maar een impressie.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 23 januari 2018 - 7:07

Ik heb genoten van de foto’s en het filmpje… op naar de andere ronde. Ben je daar ook bij.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 23 januari 2018 - 8:07

Ik heb een haat liefde verhouding met cabaret… vraag me niet waarom.

Reply
rietepietz 23 januari 2018 - 18:41

Lijkt me een leuke avond uit voor weinig geld;-)

Reply
Kakel 23 januari 2018 - 21:10

Dat is een flinke voorstelling geweest! De gestampte meisjes, haha.
Wat een bijzonder verhaal van de Iranees…Het verhaal van de dubbele uitkering is ook leuk!
Lieve groet

Reply
Nicky 24 januari 2018 - 15:06

Altijd leuk, zulke ‘verrassingsuitjes’

Reply

Plaats een reactie