Home Leiden Gerard van den Berg tijdens nieuwjaarsreceptie 2018 van Business Club Leiden gekozen tot Leidenaar van het jaar.

Gerard van den Berg tijdens nieuwjaarsreceptie 2018 van Business Club Leiden gekozen tot Leidenaar van het jaar.

door Emile van Aelst

Dinsdagavond werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de BCL bekend gemaakt dat sportschoolhouder en taekwondo grootmeester Gerard van den Berg Leidenaar van het jaar 2017 is geworden.

In 2006 werd Rembrandt postuum gekozen tot Leidenaar van het jaar, in 2012 werd de draad weer opgepakt en werd besloten elk jaar een Leidenaar van het jaar te kiezen. Sinds dat jaar werden cabaretier Jochem Myjer (2012), DJ Armin van Buuren (2013), burgemeester Henri Lenferink (2014), wethouder Robert Strijk (2015) en de Leidse Glibber Emile van Aelst (2016) Leidenaar van het jaar. Vanaf nu staat ook Gerard heel terecht in dit rijtje bekende Leidenaars. Toen hij binnenkwam bij de receptie wist hij dat genomineerd was, maar verwachtte totaal niet dat hij Leidenaar van het jaar zou worden.

Zowel de genomineerden, genodigden en de leden van de BCL liepen vanaf 17.00 uur binnen bij restaurant Second Level achter het Leidse station. Tot de genomineerden behoorden ook Pepijn Smit van het PS Theater en VVD wethouder Paul Laudy.

Er werd, behalve elkaar het beste wensen, natuurlijk ook gezellig geborreld.

De Tweede Kamer heeft nog een paar dagen kerstreces, vandaar dat D66 kamerlid Paul van Meenen tijd had langs te komen bij deze receptie.

Fotografen gaan zelf niet graag op de foto, maar als ze dan toch voor een foto duiken weten ze niet hoe ze moeten poseren 🙂

Gerard van den Berg is niet alleen de enige Nederlander met de 8e Dan Taekwondo, hij speelt ook verdienstelijk basketbal. Dat doet hij elke week samen met plastic soup surfer en kunstenaar Merijn Tinga die ook genomineerd was voor de titel Leidenaar van het jaar.

Voor de bekendmaking van de Leidenaar van het jaar verlootte de directie van Level onder de bezoekers 2 vergaderarrangementen.

Het grote moment was daar en dat het publiek het ook spannend vond mag duidelijk zijn, want het was tijdens de bekendmaking muisstil in de zaal.

Dit jaar mochten niet alleen de BCL leden kiezen ook op Sleutelstad en Unity was een link geplaatst om te kiezen. Ruim 1500 niet-leden maakten daar gebruik van. Theatermaker Pepijn Smit en nieuwkomer bij de genomineerden eindigde op een mooie 5e plaats.

VVD Wethouder Paul Laudy was ook dit jaar weer genomineerd, wat op zich al een hele eer is om meerdere jaren genomineerd te worden. Het lukte hem echter niet om door te stoten en hij eindigde ook dit jaar weer op een 4e plaats. Ach je moet als wethouder natuurlijk iets hebben om naar te streven dus wie weet wat er volgend jaar gebeurt.

Merijn Tinga internationaal bekend als de Plastic soup surfer was afgelopen jaar diverse keren in het nieuws met zijn actie om statiegeld op petflesjes te krijgen. Door het invoeren van statiegeld komen de flesjes niet meer als wegwerpartikel in het milieu terecht. Merijn eindigde op een 3e plaats.

En toen werd het echt spannend, de nummers 1 en 2 Gerard van den Berg en wijlen Aad van der Luit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De in 2017 overleden Aad van der Luit was de sportvader van Gerard. Beiden waren door de leden van de BCL genomineerd en de laatste weken begreep ik uit verhalen in de wandelgangen al dat het spannend ging worden. Gerard vierde afgelopen jaar het 40-jarig bestaan van zijn sportschool en werd opgenomen in de Teakwondo Hall of Fame in New York.

Aad zou deze eer postuum zeker verdiend hebben en dat heb ik de afgelopen weken dan ook zeker uitgedragen, maar naar mijn idee is een  stem op Gerard eigenlijk ook een stem op Aad. Mocht er een wolk bestaan waar vanaf Aad naar beneden kijkt dan weet ik dat hij beretrots is als de door hem opgeleide en altijd gesteunde Gerard Leidenaar van het jaar zou worden.

Mijn mening werd gelukkig door velen gedeeld en daarom mocht Joost van der Luit vol oprechte trots het beeldje van de jonge Rembrandt dat bij de titel Leidenaar van het jaar hoort aan Gerard uitreiken.

Dat Gerard behalve een groot sportman ook een groot mensen mens is bleek wel uit zijn geëmotioneerde dankwoord. Nooit hoorde ik een korter en mooier dankwoord. (zie filmpje)

Niet alleen op de trap, maar ook in de zaal een groot applaus voor deze grote Leidenaar van het jaar.

Na de bekendmaking stond het diner klaar.

Ik vraag mij alleen af hoeveel Gerard daadwerkelijk gegeten heeft, want iedereen wilde hem feliciteren en natuurlijk wilde Reanne van Kleef direct een interview met ook haar sportheld.

Topsport coördinator Tjeerd Scheffer was ook erg blij dat dit jaar een topsporter Leidenaar van het jaar was geworden.

Merijn Tinga vond ook de keuze voor Gerard helemaal verdiend en was al enorm trots dat hij bij de genomineerden hoorde.

Ik ga zelf niet graag op de foto en al helemaal niet met bekende Nederlanders, maar nu maakte ik een uitzondering want ik ben natuurlijk best wel heel trots om in een rijtje te staan waar Gerard nu ook in staat.

Het meest en terecht trots is natuurlijk Gerard zijn vrouw Astrid.

En nu maar hopen dat Gerard en Astrid ook nog gegeten hebben.  🙂

In de fotoslideshow en het filmpje nog een aantal sfeerbeelden en een aantal quotes over de genomineerden en let vooral op het dankwoord van Gerard.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 10 januari 2018 - 20:34

Weer eentje in het zonnetje gezet. Dat moet toch een leuk gevoel geven.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 10 januari 2018 - 21:43

Een waardig opvolger toch…

Reply
Sjoerd 10 januari 2018 - 21:44

Mmm, ik kan zelfs op mijn naam klikken

Reply
rietepietz 11 januari 2018 - 19:27

Voor mij ben jij ook dit jaar de Leidenaar van het jaar hoor!

Reply
logbankje 11 januari 2018 - 23:02

Dacht eerst aan de loden leeuw, maar gelukkig is het een positieve prijs.
voor mij ben je de Leidenaar Emile, voor mij het venster naar je stad. Hans

Reply
Nicky 17 januari 2018 - 21:11

Inderdaad een leuk rijtje waar je in staat, LG! Ik ken je opvolger niet maar zo’n titel krijg je natuurlijk niet zomaar dus gefeliciteerd!

Reply

Plaats een reactie