Home Overig Kerstmarkt geopend en honderden schoolkinderen liepen mee in de Lichtjesparade door het centrum van Leiden

Kerstmarkt geopend en honderden schoolkinderen liepen mee in de Lichtjesparade door het centrum van Leiden

door Emile van Aelst

Vrijdagmiddag opende de drijvende kerstmarkt op de Nieuwe Rijn. De kerstmarkt is dit jaar groter dan andere jaren en loopt helemaal door vanaf de ijsbaan bij de Koornbeursbrug tot aan het Gangetje, waar vandaan uiteraard weer rondvaarten vertrekken.

Het was vrijdagmiddag direct al erg gezellig op en rondom de kerstmarkt met de ijsbaan en de nostalgische kermis.

Nu eerdaags nog zo’n pak sneeuw als eerder deze week en we kunnen echt genieten van après ski of après sleetje rijden bij gebrek aan bergen. Eerdaags een groter verslag over de kerstmarkt, want 5 minuten na de opening was het natuurlijk nog niet echt swingend.

Vrijdagavond was de traditionele Lichtjesparade voor schoolkinderen uit de 7e en 8e groepen. Honderden kinderen liepen weer door de stad en kwamen onderweg van alles tegen.

Het thema was dit jaar water om aandacht te vragen voor het Jaar van het Water dat op 1 januari begint. Op diverse plekken in de stad zorgde Fields of Wonder voor mooie performances.

Anneleen Lucas-Remijn zong vanaf het balkon van de Stadsgehoorzaal het themalied van Frozen.

Een mooi gezicht het verlichte balkon met de zangeres en de honderden schoolkinderen die langsliepen.

Bij de ruïne op het Vrouwenkerkkoorplein vroegen zeemeerminnen geen plastic in het water te gooien.

Al lopende dacht ik wat kunnen we toch met redelijk eenvoudige middelen een mooie tocht uitzetten door het centrum, alle decors staan er gewoon al.

Ter hoogte van de Waag en Hudson’s Bay stonden diverse ijsfiguren.

Kijk nou een echte ijs van Buul.

Op het water was ook van alles te zien.

De kinderen liepen richting de ijsbaan en de nostalgische kermis.

Koud hebben is erg, blauw van de kou zijn is verschrikkelijk, maar groen van de kou dat is wel het summum van kou volgens mij.

En ja hoor weer de Burcht op, dat is dit jaar al mijn 10 of 15e keer.

Op het Hooglandsekerkplein bij het kerstdorp begon het ook al gezellig druk te worden.

Rondom Joris Kerstboom staan diverse huisjes, een bar en een podium. Een van de huisjes is het huis van de Kerstman.

Wij hebben allemaal navigatie, bij rendieren is dat nog niet ingebouwd. De Kerstman heeft gewoon alle steden nagebouwd en kijkt voor hij weggaat even hoe hij moet rijden.

De kinderen waren ondertussen aangekomen op de Hooglandsekerkgracht en daarmee bijna aan het eind van hun tocht door het centrum.

Ze moesten alleen nog door de Hooglandsekerk heen lopen naar het plein waar de kerstboom staat. In de kerk speelde een organist op het nieuwe Engelse orgel dat beneden staat.

Ik zie mensen denken, nou dat is toch helemaal niet echt leuk voor die kinderen zo’n kerk met een organist. Als je daar een lichtshow bij doet die gemaakt is door de mensen van Het Blauwe Uur dan wordt zo’n wandeling door de kerk een sensatie.

Echt waanzinnig mooi die lichtshow en gelukkig is hij de hele week nog te zien in de Hooglandsekerk.

Buiten zongen de kinderen samen nog een aantal liedjes met de meiden van Zangexpress.

Gelukkig was het droog en niet zo koud als vorige week en konden vanavond wel de lampjes in de kerstboom officieel worden aangestoken.

Het was bijna windstil en toen ik terug ging naar huis was ik niet de enige die een foto maakte van de schitterende verlichtte Hudson’s Bay en de Waag die stonden te spiegelen in het water van de Rijn.

In de fotoslideshow en het filmpje hieronder nog een aantal sfeerbeelden van de Lichtjesparade.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 16 december 2017 - 8:02

Zangexpress heb ik even opgezocht, ik had er nog nooit van gehoord. Ik kan me voorstellen dat de kinderen genoten hebben van de tocht door de stad. Het was lekker rustig bij de kerstmarkt, dan had ik er nog wel even langs kunnen gaan, als het zo druk is niet meer.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 16 december 2017 - 14:33

Dat lijkt me best wel frisjes voor die dame op het balkon…

Reply
Kakel 17 december 2017 - 22:02

Wat een geweldig blog! Ik ben sowieso een fan van lichtjes. Als het aan mij ligt, vieren we 21 december het feest van de terugkeer van het Licht. Met zoveel kinderen die meelopen, is dat een eitje. Een kerstmarkt, een schaatsbaan en een lichtshow in de kerk (onder begeleiding van orgelmuziek.) Een mens zou voor minder naar Leiden gaan…
Mooie reportage, Emiel.
Lieve groet

Reply
rietepietz 18 december 2017 - 18:49

Oh…. dit zijn weer de weken dat ik graag in Leiden gewoond zou hebben. Wat een feestje weer om daar te wandelen en rond te kijken.

Reply
Nicky 21 december 2017 - 10:47

Wat een mooie foto’s weer. Het ziet er heel feestelijk uit!

Reply

Plaats een reactie