Home Cultuur Robert van Hemert winnaar van Het Leids Festival van het Levenslied vroeg op het podium vriendin Valentina ten huwelijk.

Robert van Hemert winnaar van Het Leids Festival van het Levenslied vroeg op het podium vriendin Valentina ten huwelijk.

door Emile van Aelst

Na enkele jaren afwezigheid is Het Leids Festival van het Levenslied weer helemaal terug. Zaterdagavond was de Leidse Schouwburg gevuld met liefhebbers van het levenslied en fans van de finalisten. Bij de start van Het Leids Festival van het Levenslied in 2001 was het motto ‘ Levenslied van Kroeg naar Schouwburg’. Dit motto geldt nog steeds, de voorrondes waren in de kroeg en de finale in de Leidse Schouwburg.

De presentatie was in handen van Frank van Leeuwen en Bart in ’t Veld. Er werd gestreden werd om de eer, de bokaal en natuurlijk het bedrag van € 750,00 voor de winnaar.

De avond werd geopend met een optreden van Stefan Mondial uit Groenlo, hij was in 2003 de winnaar van het festival.

Hij won in 2003 met het lied ’t Draaiorgel en had zelfs gezorgd dat Les Krul met een draaiorgel op het podium stond.

Ondanks dat het al ruim 14 jaar geleden is wist Stefan nog steeds de hele zaal mee te krijgen en bracht de stemming er direct in.

De eerste finalist was de groep Schering en Inslag, die we ook kennen van hun optredens bij het Straatartiesten Concours de Gouden Pet  dat elk jaar eind juni tijdens de Lakenfeesten wordt gehouden.

Randy Blommaert is in Leiden geen onbekende en timmert al heel wat jaren aan de weg.

Ik vraag mij af wanneer Randy landelijk echt gaat doorbreken want verdienen doet hij dat zeker.

Een oude bekende van het festival is Hugo Choufour, eigenaar van Café restaurant De Vriendschap en doet al vanaf het begin mee.

Samen met zijn achtergrondkoortje maakte hij er een gezellig feestje van in de schouwburg.

Het laatste optreden voor de pauze was van Ray Benjamin, die echt een belofte voor de toekomst is.

Ray heeft zingen het niet van een vreemde, zijn vader Raymond Leest stond in het verleden zelf ook al in de finale van het festival.

In de pauze even rust voor de jury bestaande uit: presentator en liefhebber van het Nederlandse lied Elmar Bus, zanger Stefan Mondial en wethouder Robert Strijk.

Na de pauze mocht Leidsche Henky als eerste optreden. Leuk en gezellig maar een winnaar zou het niet worden.

Christa Kerdijk was mij in de voorronde in café Van Hout al opgevallen, heeft echt een dijk van een stem.

Duidelijk te zien en horen dat ze ruime podiumervaring heeft, ze zong 28 jaar bij de Telstars, de band van haar vader. Sinds 2013 is ze solo gaan zingen en niet zonder succes.

Als laatste finalist trad Robert van Hemert op.

In korte tijd is Robert van Hemert enorm populair geworden en wordt door menigeen getipt als de grote belofte voor de toekomst.

Terwijl de jury naar boven was voor hun juryberaad kwam Robert nog even terug het podium op. Uuhhhhhm ik wil nog even iets uhhhhh. Vanuit de zaal klonk een kreet, kom op je kan het. Ja ja ik kan kan het en doe het ook, uhhhhmm Valentina wil je even op het podium komen.

Hoe romantisch kan zo’n finale van Het Leids Festival van het Levenslied eindigen, Robert vroeg ten overstaan van de hele schouwburg zijn vriendin Valentina ten huwelijk.

Uiteraard zei ze ja en toen wist ze nog niet eens dat haar aanstaande man ook deze avond het festival zou gaan winnen. In het filmpje hieronder het huwelijks aanzoek.

Tijdens het juryberaad moet er natuurlijk een gastoptreden zijn. Het werd een gast die een thuiswedstrijd kon spelen.  Lang voordat hij Popstars won werd Wesley Klein in 2007 al in Leiden ontdekt en won dat jaar de finale van Het Leids Festival van het Levenslied.

Het was echt nog het begin van zijn zangcarrière toen hij op die zomerse middag op de Beestenmarkt de prijs in de wacht sleepte.

Sindsdien is er een hoop veranderd voor Wesley Klein.

Hieronder een filmpje van het optreden van Wesley.

De jury en alle deelnemers kwamen het podium op voor het spannendste moment van de avond. Wie wordt de winnaar van Het Leids Festival van het Levenslied.

Tromgeroffel en ja hoor wat eigenlijk de meesten al een beetje verwacht hadden gebeurde, Robert van Hemert won Het Leids festival van het Levenslied 2017.

Dat is dus 2 prijzen op één avond, trouwen met je droomvrouw en het winnen van het festival. Dat is toch het levenslied ten voeten uit.

Uiteraard moest Robert nog een toegift geven.

Nog even op de foto met Stefan Mondial, de winnaar van 2003 en dan snel naar de familie om ergens in een kroeg in Leiden een familiefeestje te gaan vieren.

In 2019 is het volgende Leids Festival van het Levenslied. Het is dan 100 jaar geleden dat Mary Beij geboren is en reden er een extra groot evenement van te maken.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 11 december 2017 - 22:40

Had ie dus mooi dubbel prijs die avond. Zal hij wel nooit meer vergeten.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 11 december 2017 - 23:27

Ik heb zo’n huwelijksaanzoek in het openbaar ook al eens heel fout zien gaan… Hij had dus geluk.

Reply
Renesmurf 12 december 2017 - 0:25

Zo, dat is wel heftig, zon aanzoek voor zon volle zaal! Ze zal er vast van houden.

Reply
rietepietz 12 december 2017 - 17:47

Ben ik even blij dat het nog mode was je meisje zo groots mogelijk ten huwelijk te vragen toen ik met Henk trouwde, ik had waarschijnlijk nee gezegd wanneer hij zo’n intiem moment met Jan en alleman wide delen.

Reply
Nicky 19 december 2017 - 13:59

Haha! Ohhhh. Wat erg! Niet die prijs, hoor. Die is leuk. Maar dat huwelijksaanzoek…. Wat genant! No way dat ik dat podium opgegaan was…

Reply

Plaats een reactie