Home Leiden Leidse Vrijwilligersprijzen 2017 naar Stichting Jeugddorp en Ferry Rigault.

Leidse Vrijwilligersprijzen 2017 naar Stichting Jeugddorp en Ferry Rigault.

door Emile van Aelst

Donderdagavond werd op de Internationale Dag van de Vrijwilliger bekend gemaakt welke organisatie en wie de vrijwilliger van het jaar zijn geworden. De Burgerzaal van het Leidse Stadhuis was gevuld met vrijwilligers die vol spanning zaten te wachten op de uitslag.

Er werd begonnen met het voorstellen van de 3 genomineerde vrijwilligersorganisaties. Alle genomineerden werden toegezongen door Esdor van Elten die voor iedereen weer een passend lied had geschreven.

Bij de organisaties mocht als eerste de Stichting Voor Elkaar naar voren komen en werd door de jury van de Leidse Vrijwilligersprijs  in de bloemetjes gezet.

Zij bieden hulp aan kwetsbare burgers met projecten als b.v. SchuldHulpMaatje, JobHulpMaatje, Kidsclub Zuidwest en Serve the City.

Als 2e werd de Stichting Jeugddorp Leiden naar voren gehaald.

Jeugddorp bestaat al ruim 50 jaar. Sinds dit jaar als zelfstandige stichting. Vrijwilliger Femke Mens en haar team hebben een eigen stichting opgericht nadat Libertas en de gemeente de organisatie niet meer op zich konden nemen.

De presentatie van de 3e genomineerde begon met de vraag, weet u hoeveel café’s we hebben in Leiden.Het Alzheimercafé is de plek om informatie te krijgen en ervaringen uit te wisselen over dementie. Het maandelijkse Café is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, partners, familie, zorgverleners en andere belangstellenden.

Spanning bij de 3 genomineerden wie er uiteindelijk als Vrijwilligersorganisatie van het jaar is gekozen.

Kirsten Zitman van Vrijwilligersorganisatie iDOE maakte bekend welke organisatie de Vrijwilligersprijs 2017 heeft gewonnen, maar eerst bedankte ze scheidend juryvoorzitter Hanneke de Winter.

Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar gunde het de vrijwilligers van de Stichting Jeugddorp dat ze de prijs wonnen. Ik vind het zo mooi dat Jeugddorp al 50 jaar tienduizenden Leidse kinderen 2 mooie vakantieweken biedt en dat tot voor kort vrijwel volledig georganiseerd door vrijwilligers. Op het moment dat door bezuinigingen het voortbestaan in gevaar kwam namen werd door vrijwilligers de stichting opgericht. Voor mij was dat de reden ze aan te melden voor deze prijs om ze eens een keer in het zonnetje te zetten.

Een trotse en dolblije voorzitter Femke Mens benadrukte ook voor de microfoon van Sleutelstad nogmaals dat dit alleen maar kan door de grenzeloze inzet van alle vrijwilligers en de steun van het bedrijfsleven.

Na de pauze werden de genomineerden voor de Vrijwilligersprijs aan het publiek voorgesteld.

Rijk van Kommer mocht als eerste naar voren komen.

Alle 3 de genomineerden zijn echte duizendpoten. Schrik niet als je ziet wat Rijk van Kommer allemaal doet. Hij is o.a. vrijwilliger bij St. Radius, St. de Bloeiende kip, bestuurslid seniorenpersoneelsvereniging NEM , vrijwilliger bij Overrhyn en controleur bij de postzegelvereniging.

Ferry Rigault is van oorsprong een Zeeuw, maar ooit in Leiden terechtgekomen en nooit meer weggegaan. Dat hij naar Leiden kwam is al heel lang geleden, ik leerde Ferry begin 70er jaren als staflid kennen bij vormingscentrum Troef in Leiden.

Ferry zat nooit stil en nu ook zeker nog niet, zo is hij vrijwilliger bij Rivierduinen, Activite, Gemiva – SVG, Libertas, de Boekenzolder, St. Peen en Ui, Gilde Samenspraak, de wijk Tuinstad-Staalwijk.

Nick van Buul de derde genomineerde is ook al zo iemand die ooit in Leiden kwam en nooit meer weg ging. Hij verruilde Eindhoven jaren geleden voor Leiden en wil nooit meer weg.

Ik kom Nick ook overal in de stad tegen en dat is niet zo vreemd als je ziet wat hij allemaal doet. Hij is vrijwilliger bij St. Leiden Helpt, het Rode Kruis, verkeersregelaar bij de Leiden Marathon, (figuranten)rollen in de herbegrafenis van Diederick van Leyden Gael in 2013, de film Goeie Mie en de 3 oktoberoptocht, ambassadeur Kinderzwerfboek, collectant Kinderhulp.

Wethouder Roos van Gelderen mocht de prijswinnaar bekend maken en vertelde dat een van de mooiste bijeenkomsten van het jaar voor haar is. Waar zouden we zijn als stad zonder al die vrijwilligers.

Na het nodige tromgeroffel maakte ze bekend dat Ferry Rigault door de jury was uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar.

Terwijl het publiek aan de borrel ging werd het tijd voor de groepsfoto’s in de trouwzaal van het Stadhuis, alleen…….hoe gaat het licht aan. Alle knopjes geprobeerd, maar er ging geen enkel licht aan. Gelukkig hebben we technische bodes, die met behulp van 2 afstandsbedieningen het licht aan kreeg.

Makkelijk hoor, fotografe Corine Zijerveld zette iedereen elke keer keurig op zijn plek en daarna konden we om beurten foto’s nemen.

Eerst maar even de jury en bestuur van de Leidse Vrijwilligersprijs.

Groepsfoto van alle genomineerden met de wethouder.

Alle genomineerden zijn eigenlijk allemaal winnaar.

Bestuur en een paar vrijwilligers van de Stichting Jeugddorp.

De Stichting Voor Elkaar.

De vrijwilligers van het Alzheimercafé.

Het leuke met de vrijwilligers is dat ze stuk voor stuk zeiden ik doe dit niet alleen, maar met een grote groep mensen.  Vandaar dan ook dat Rijk van Kommer met een grote groep mensen op de foto wilde.

Nick van Buul kan al zijn werkzaamheden alleen maar doen omdat thuis iedereen hem steunt en zelf ook regelmatig meewerkt. We zijn thuis gewoon gewend je handen uit de mouwen te steken voor de samenleving.

Ferry Rigault werkt uiteraard ook met veel mensen samen en glunderde als middelpunt van deze groep.

Na de fotosessies werd er in de hal van het Stadhuis nog gezellig nagepraat. Laten we duidelijk zijn, uiteraard geweldig voor de prijswinnaars, maar eigenlijk komt iedereen die vrijwilligerswerk doet deze eer toe. Het zijn per slot van rekening allemaal kanjers die het cement van de maatschappij vormen.

Hieronder nog een filmpje en fotoslideshow van deze mooie avond.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 9 december 2017 - 7:29

Waar zouden we zijn zonder technische bodes. Goed verhaal. Ik vind vrijwilligers een mooie aanvulling.

Love as always
Di mario

Reply
Sjoerd 9 december 2017 - 8:24

Ik wens iedere vrijwilliger zo’n prijs toe. Sommigen springen er echt uit…

Reply
rietepietz 9 december 2017 - 17:09

Vrijwilligerswerk begint een beetje op een industrie te lijken. Maar zo’n jeugddorp is natuurlijk erg leuk.

Reply
Nicky 19 december 2017 - 11:08

Dat zal een moeilijke beslissing geweest zijn.

Reply

Plaats een reactie