Home Cultuur Mijn dag begon op de nieuwe rotondes in de Merenwijk en eindigde vanmiddag in de tunnel onder het P.J. Vethgebouw

Mijn dag begon op de nieuwe rotondes in de Merenwijk en eindigde vanmiddag in de tunnel onder het P.J. Vethgebouw

door Emile van Aelst

De dag begon met een gebakje in de Merenwijk en eindigde vanmiddag met een borrel in het P.J. Vethgebouw van de universiteit. Daar tussendoor natuurlijk nog wel wat andere dingen, maar laat ik het blogtechnisch hier maar bij houden 🙂

Ik denk, nee weet zeker dat veel bewoners van de Merenwijk blij zijn met de 2 nieuwe rotondes op de IJsselmeer- en de Gooimeerlaan.

Op zich is het een prachtig verhaal, dat in veel steden zal voorkomen. In grote lijnen kwam het hier op neer. Er waren 2 in- en uitgangen naar de Merenwijk en die voldeden goed. Tenminste ik heb er bijna 30 jaar gebruik van gemaakt zonder problemen. De gemeente vond dat het er anders uit moest gaan zien en veranderde beide kruispunten/splitsingen en toen ging het fout. Het werd onoverzichtelijk en gevaarlijk en iedereen baalde van de verandering.  Het toen kersverse VVD raadslid Dorien Verbree maakte zich in 2014 hard om de situatie te veranderen en diende een motie in om er 2 rotondes van te maken. De motie werd mede ondertekend door D66 waarmee eigenlijk beide partijen tegen hun eigen wethouders binnen het college in gingen.

De motie destijds heeft niet alleen deze 2 rotondes opgeleverd maar ook een actieve wijkvereniging want die was er nog niet in de Merenwijk. Akke Timmermans, voorzitter algemene zaken en vertegenwoordiging, had direct nog een klein wensenlijstje voor de raadsleden Eric Krijgsman (D66), DorienVerbree (VVD) en wethouder Robert Strijk (D66).

Na de toespraken en wensenlijstjes werd het tijd om de openingshandeling te gaan doen bij de rotonde IJsselmeerlaan.Samen met de bestuursleden werd het laatste boompje in de omgeving van de rotonde ingegraven. Als wethouder heb je het niet altijd makkelijk en kost politiek vaak een hoop graaf- en spitwerk.

Een beetje goed bestuurder delegeert natuurlijk veel graaf- en spitwerk aan de raad.Let even op de aparte verlichting in het midden van de rotonde. Geen saai kunstwerk , maar een lantaarnpaal die de 3 richtingen van de rotonde aangeeft.

In de fotoslideshow nog een paar foto’s van de opening.

’s Middags geen rotonde, maar de opening van een tunnel. Nou ja eigenlijk een onderdoorgang onder het P.J. Vethgebouw dat de Hortus met de Sterrenwacht verbindt.

In de onderdoorgang is het kunstwerk ‘Fluisterende Wind’ gemaakt. Het kunstwerk is een initiatief van Marcel Cobussen, hoogleraar Auditieve Cultuur aan de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) en gemaakt door kunstenaar Edwin van der Heide.

Tijdens de ontvangst viel het mij op hoe prachtig de plantenwand in het gerenoveerde Vethgebouw is.

Kunstenaar Edwin van der Heide gaf een uitleg over het tot stand komen en het idee achter het kunstwerk. Normaal kan ik een toespraak redelijk goed samenvatten of overbrengen, in dit geval was het onmogelijk. Eigenlijk zou ik de toespraak nog wel eens terug willen luisteren want ik vind het knap als iemand bijna 5 minuten praat over: het kunstwerk is anders, omdat het hetzelfde is; alles wat het hetzelfde is, is altijd anders en daarom eigenlijk hetzelfde.

Ik was gelukkig niet de enige die er van genoot, maar er ook moeite mee had na te vertellen. Bij wethouder Robert Strijk was de tekst ook niet direct geland.

De officiële opening ging ook iets anders dan normaal. Uiteraard was er een knop waarop gedrukt moest worden, maar normaal wordt er afgeteld voor het drukken op de knop, nu werd het doodstil voor er op de knop gedrukt werd.Doodstil stond iedereen te luisteren naar het geluid van de opening.

Na de opening stond Robert Strijk te praten met kunstenaar Edwin van der Heide. Zou mij niets verbazen als hij toch nog even naar die zin over ‘anders en hetzelfde’ vroeg. 🙂

Zoals altijd zijn de meningen over het kunstwerk verdeeld en iedereen heeft er wel een mening over.

Het is in elk geval een mooi stukje doorgang van de Hortus naar de Sterrenwacht in de route van het toekomstige Singelpark .

Kijk en luister hieronder zelf wat je van het kunstwerk Fluisterende Wind vindt. Het getik bij de openingshandeling hoort volgens mij niet bij het standaard geluid dat het kunstwerk maakt.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 30 november 2017 - 7:10

Die dame die het drinken inschenkt, daar ben je natuurlijk wel even goede vrienden mee geworden. Denk je trouwens nog weleens aan mijn kalender. Yaron en ik weten dat het jaar er weer bijna opzit dus we verwachten natuurlijk wel weer wat beauty’s uit Leiden 😉

Love As always
Di Mario

Reply
logbankje 30 november 2017 - 11:26

Ziet er allemaal heel netjes verzorgt uit, een rotonde is over het algemeen veiliger dan kruispunten.
Alleen hier gebeuren nogal eens ongelukken waarbij fietsers zijn betrokken, ze worden door afslaand verkeer aangereden op het fietspad. Hans

Reply
rietepietz 30 november 2017 - 11:35

Rotondes zijn gewoon een zegen, meestal dan toch. Ik ben er groot voorstander van omdat ze verkeerslichten vaak overbodig maken.

Reply
Sjoerd 30 november 2017 - 12:19

Ik heb wat tegen rotondes, maar zo’n mooie plantenwand kan me wel bevallen.

Reply
Nicky 17 december 2017 - 12:07

Nou ja, dat kunstwerk is in elk geval niet saai. En grappig dat het goed ging met die kruising tot de gemeente zich ermee bemoeide…

Reply

Plaats een reactie