Home Cultuur Intocht Sinterklaas in Leiden uiteraard zonder incidenten en het zag zwart van de kinderen en Pieten

Intocht Sinterklaas in Leiden uiteraard zonder incidenten en het zag zwart van de kinderen en Pieten

door Emile van Aelst

Beetje koud maar geen regen, geen incidenten en duizenden kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s langs de kant en op de Beestenmarkt, dus gewoon een geweldige intocht van Sinterklaas in Leiden. Zoveel boten met Zwartepieten, het leek wel of de Spaanse Armada Leiden binnenvoer.

Het is altijd spannend of Sinterklaas de weg naar Leiden wel kan vinden dus voeren we hem ook dit jaar maar weer een stukje tegemoet. We kwamen hem tegen bij jachtwerf Akerboom waar een korte pauze was om de Stoomboot door te smeren. De Pieten lagen rustig te wachten tot de boot klaar- en Sint weer aan boord was.

Sinterklaas liep even een rondje zei mij gedag, vond dat Miniglibber groot geworden was, groette schipper Ivo en ging daarna op de foto met de kinderen van Ivo en Miniglibber.

Daarna voeren we met alle boten richting Leiden waar de duizenden kinderen stonden te wachten. Onderweg hing een spandoek, ‘ZwartePietNiet’ er was inderdaad op de brug geen Zwartepiet te zien.

Het was een behoorlijke vloot die richting Leiden voer. ( in de fotoslideshow en het filmpje onderaan dit artikel nog veel meer beelden)

Aan boord van de Stoomboot en de Pietenboten was het een vrolijke boel, alle Pieten waren blij weer naar Leiden te gaan.

We hadden echt geluk met het weer, op een enkele pepernotenbui na bleef het helemaal droog.

Kijk Sinterklaas we zijn er bijna daar ligt Leiden al.

Hoe dichter we bij Leiden kwamen hoe vrolijker Sinterklaas werd. Hij vindt natuurlijk steden en dorpen mooi, maar Leiden is toch wel apart volgens Sinterklaas.

Nu maar hopen dat de bruggen opengaan Piet.

Yess, het is gelukt de eerste gaat alvast open.

Al voor we molen De Put voorbij waren stonden er al kinderen langs de kant.

Piet we zijn er nu echt we zijn voorbij de molen.

Kijk Piet, ik ben al lang in Leiden, ik kijk vanaf de kant naar mij zelf.

Het is alweer een paar jaar geleden dat de brug niet openging, maar vergeten doet Sinterklaas het nooit meer en is blij als de brug weer open is.

Eindelijk kon Sinterklaas voet aan wal zetten in Leiden en zijn goede vriend loco-burgemeester Robert Strijk de hand schudden.

Yessss, uhhh sorry Si, nou ja gewoon, we zijn in Leiden en daar ben ik blij om zei deze Piet.

Nu maar hopen dat Sinterklaas ook bij ons langs komt lopen.

Na honderden handjes geschud te hebben moest Sinterklaas echt naar het podium zei de Hoofdpiet.

Op het podium kreeg Sinterklaas de sleutel van De Waag waar zijn tijdelijke huis is. Het leuke is dat iedereen elke dag bij Sinterklaas op bezoek kan.

Er werd mij gevraagd een foto van loco-burgemeester Robert Strijk en Sinterklaas te nemen, geen probleem doe ik wel even.

Tja, toen mocht ik opeens niet direct weer het podium af want Sinterklaas had een cadeautje voor mij. Dat kon ik natuurlijk zelf niet fotograferen of filmen maar, kan je hier wel zien als je op deze link klikt. Het had te maken met dit prachtige Leidse Hart.

De Elvispiet had ook al snel zijn eerste cadeau binnen. Dit is waar ik het voor doe Glibber, daarom ben ik naar de Pietenschool gegaan.

Het werd op en voor het podium één groot Pietenfeest.

Ik blijf het zo zielig vinden deze Piet die kan niet dansen.

Met zo’n prachtige roos in je haar val je wel op natuurlijk.

Volgens mij zie ik hier een Hulpsinterklaas en Pietjes in opleiding.

Kijk nou, daar is mevrouw Monique die ruim 25 jaar zorgde dat het Sinterklaas aan niets ontbrak als hij in Leiden was en de Hoofdpiet nog als Leerlingpietje gekend heeft.

De tijd gaat snel als het gezellig is, maar Sinterklaas werd wel om 2 uur verwacht op de Hooglandsekerkgracht waar alle kinderen hem een handje kunnen geven. In optocht met FBL voorop ging hij de stad door.

Meer dan genoeg muziek in de buurt van Sinterklaas.

Dag Sjonnie, Marijke, Theo, Jeroen, Marjan en Sanne, zou Sinterklaas nu nooit schor worden van al die kinderen groeten.

Natuurlijk ook daar ZwartePietNiet, die liepen allemaal op straat feest te vieren met de kinderen.

In de voormalige Kaasmarktschool zag ik een groepje Lunchpieten die snel wat te eten namen voor ze de Hooglandsekerkgracht op gingen om verder te feesten.

Op de Hooglandsekerkgracht stonden de Vermaak- en Spelletjespieten al klaar om Sinterklaas en de kinderen een leuke middag te bezorgen.

Er was van alles te doen voor de kinderen, er was zelfs een kleine kinderboerderij.

Bij het pakjes bezorgteam, kon je kijken of je geschikt bent als Pakjespiet.

Het lijkt op sjoelen, maar het is een behendigheidsoefening hoe je geld in spaarpotten kan gooien.

De Schminkpietjes hadden het druk met iedereen mooi maken.

Ondertussen ontving Sinterklaas honderden kinderen op het podium.

Aan het eind van de middag gingen alle Pieten naar het Huis van Sinterklaas om met zijn allen een klein eigen Pietenfeestje te vieren. Vanaf zondag kunnen ook alle kinderen een bezoek brengen aan het Huis van Sinterklaas. Morgen een verslag van het Pietenfeestje en de opening.

Hieronder eerst een fotoslideshow van de intocht.

Voor ouders die even 19 minuten rust willen hebben. Zet je kind voor de computer of tablet en ze zien de hele intocht alsof ze er zelf bij zijn. Enige risico is dat ze het er daarna nog uren over hebben. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

rietepietz 26 november 2017 - 16:22

En toch zie ik er hier en daar wel “slecht geschminkte zwarte Pieten tussen lopen, jammer dat er zo’n proefballonnetje bij lijkt te worden opgelaten. Dat soort zwarte Pieten is gewoon te herkenbaar als het een bekende van het kind is.

Reply
Sjoerd 26 november 2017 - 22:43

Wat zullen die mini glibbertjes genoten hebben.

Reply
logbankje 26 november 2017 - 23:14

Leuk dat Sinterklaas tijdens zijn ronden jou en de Miniglibber gedag zei.
Je bent natuurlijk ook bekend in Spanje.
Een echt kinderfeest, Sinterklaas, Pieten, de kinderboerderij en gelukkig ouders. Hans

Reply
די מריו 28 november 2017 - 7:06

He. ik krijg meestal geen ping als je een nieuw bericht hebt gemaakt en ik denk er gewoon niet elke dag aan. Nou ben ik bijna de intocht van Sinterklaas hier misgelopen. Maar gelukkig.. je had weer geen regen, hoe krijg je het voor elkaar. Ziet er goed uit daar in Leiden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Kakel 28 november 2017 - 14:47

Zoveel kinderen, zoveel Zwarte Pieten, zoveel enthousiaste mensen langs de kant….Zó hoort een kinderfeest gevierd te worden! Kijk al die kleine Leidse Glibbertjes genieten (-:
Feestelijke groet

Reply
Nicky 15 december 2017 - 20:04

Ik blijf het raar vinden om de woorden ‘betoging’ en ‘Sinterklaasintocht’ in één zin te horen. Gelukkig ging het allemaal goed. En wat leuk dat jij -geheel terecht!- in het zonnetje werd gezet!

Reply

Plaats een reactie