Home Cultuur PS Theater speelt nog t/m zondagavond De Bubbel op het plein van de Lammermarkt

PS Theater speelt nog t/m zondagavond De Bubbel op het plein van de Lammermarkt

door Emile van Aelst

Woensdagavond had ik eindelijk tijd om naar De Bubbel te gaan, de grote productie die het PS Theater van 8 t/m 26 november op Lammermarkt speelt. Ik kan iedereen van harte aanraden deze voorstelling te bezoeken, probleem is echter het kan nog maar tot zondagavond en al zo goed als uitverkocht., maar mocht het je iets lijken doe je best want het is echt een mooi stuk op een heel speciale locatie.

We leven allemaal in een bubbel en breken daar weinig uit en laten ook niet iedereen toe in onze bubbel. De Bubbel verteld het verhaal van 16 personages die elkaar overdag vrijwel nooit tegen zouden komen. Allemaal kunnen ze de slaap niet vatten en lopen een rondje over het plein waar ze elkaar tegenkomen. 16 Mensen in 16 verschillende bubbels die elkaar treffen in de nacht op de Lammermarkt.

Het publiek zit een grote verwarmde tent met koptelefoons op, terwijl de acteurs buiten het stuk spelen. De zendermicrofoons van de acteurs zijn zo scherp afgesteld dat je zo nu en dan passerend verkeer zonder dat het stoort hoort rijden waardoor je het idee krijgt tussen de acteurs op het plein te staan.

Voor wie dat wil is in het Pop-up restaurant in de nieuwe galerie in de Marktsteeg een 3 gangen te reserveren. Niet zomaar een diner, de bedoeling is zelf alvast uit je bubbel te komen.

Je zit niet met je eigen gezelschap aan tafel maar met onbekenden en tijdens het diner word je op verschillende manieren geholpen uit je bubbel komen.

Er is 2 uur uitgetrokken voor het diner, maar het had zomaar langer kunnen duren want er werd intensief gesproken en dieper kennis gemaakt.

Het werd echt nog haasten om op tijd bij de voorstelling te zijn, ondanks dat het maar 200 meter uit elkaar ligt.

Het stuk of eigenlijk meer de personages en hun achtergronden zijn heel herkenbaar, zoals bijvoorbeeld  meneer ‘Burg’ uit de Decimastraat.

De vrouw die ook de slaap niet kan vatten en regelmatig op haar scootertje langs rijdt.

De actievoerster die het met iedereen goed voor heeft maar dan moet je wel nu je bek opentrekken.

Het raadslid dat de goede vrede wil bewaren.

En Samir, de tandarts uit Irak.

Ze komen elkaar allemaal in de nacht op het plein tegen omdat ze de slaap niet kunnen vatten en dat kan nog wel eens uit de hand lopen. Het raadslid rent gillend weg als ze er niet meer uit komt omdat de actievoerster vindt dat ze verkeerd bezig is, meneer Burg wil weten waarom zijn dochter al 7 jaar op een woning wacht terwijl buitenlanders er direct eentje krijgen en Samir best wil leren wie de koning is en wanneer en waarom hij hutspot moet eten, maar eigenlijk gewoon het liefst aan het werk wil.

Daarnaast zien we nog de moeder van Samir, het zwangere meisje, de middenstander en de dronken corpsbal, allemaal leven leven ze in hun eigen bubbel en komen elkaar tegen op het plein. De actievoerster wil er hard tegenaan, de beuk erin.

Tegelijkertijd bloeien er heel mooie situaties op, komen de voorbijgangers uit hun bubbel en laten anderen toe in hun eigen bubbel.

De acteurs kregen na afloop terecht een daverend applaus en staande ovatie. Ik vond het een prachtig mooi stuk en heb genoten. Het is duidelijk niet voor niets dat het PS Theater vorig jaar is aangemerkt als het Leids Stadsgezelschap. Met dit stuk en een paar maanden geleden het stuk bij de opening van de Lammermarktgarage laten ze duidelijk zien deze naam meer dan waard te zijn. Regisseur Pepijn Smit was terecht trots en blij met de reacties op deze voorstelling.

Helaas nog maar 2 dagen, maar echt een aanrader om nog te gaan zien. Kijk voor kaartverkoop even op de site.

Hieronder nog een korte fotoslideshow, alhoewel het voor een amateurtje best lastig was zonder flits vanuit de zaal naar buiten te fotograferen. 🙂

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 23 november 2017 - 23:32

Misschien moet je dan toch maar het hele optreden filmen, gewoon omdat ik niet kan. Dan ga ik voor jou een kraan proberen dicht te draaien.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 24 november 2017 - 12:38

Dat lijkt me een ervaring op zich, zelf in de bubbel…

Reply
rietepietz 24 november 2017 - 15:16

Wat origineel bedacht !

Reply
Renesmurf 29 november 2017 - 22:37

Dat is leuk en creatief zeg, en spannend ook! Mooi om eens mee te mogen maken.

Reply

Plaats een reactie