Home Leiden De Leidse Rederij hield haar jaarlijkse Schippersfeest voor alle medewerkers.

De Leidse Rederij hield haar jaarlijkse Schippersfeest voor alle medewerkers.

door Emile van Aelst

Natuurlijk zijn er nog dagelijks vaartjes, maar de meeste boten liggen binnen en worden momenteel geschilderd en klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen in 2018. Een mooi moment voor De Leidse Rederij om eens alle cijfers op een rijtje te zetten en de schippers en andere medewerkers te bedanken voor hun inzet het afgelopen seizoen. Door die inzet zijn er toch maar mooi 38.360 gasten vervoerd.

Dit jaar waren we te gast aan boord van partyboot Olympia van Groene Hart Cruises. Aan boord was ook Ed Linger of beter bekend als Ed At Night die een geweldige one man band neerzet.

Na de welkomstborrel komen elk jaar een aantal cijfers. Normaal zal je denken, cijfers weg ermee het is feest, maar bij het Schippersfeest kijkt iedereen uit naar die cijfers. Wat voor soort vaartjes zijn er geweest en zijn er grote verschillen met andere jaren.

Al die vaartjes zijn uitgevoerd met deze boten en net als andere jaren zijn de Sodeju en de Irma la Douche het meest favoriet.

Nieuw sinds dit jaar zijn de gastvrouwen en één heer die bij het Havenkantoor bezoekers wegwijs maken of toeristen aanspreken en ze wijzen op de rondvaarten elk uur. Deze nieuwe groep vrijwilligers werd even voorgesteld en in het zonnetje gezet.

We komen bij het belangrijkste rijtje cijfers en je zag de spanning stijgen bij de schippers.

De Leidse Rederij heeft ondertussen bijna 70 schippers. De een vaart meer dan de ander, het is maar net wanneer je tijd of zin hebt. De top 10 van de meeste vaartjes is elk jaar weer spannend.

Voor de top 3 had Sinterklaas nog een kleine verrassing in het Havenkantoor achtergelaten.

Na het verhaal van Daaf kwam Peter aan bod.

Enkele jaren geleden werden de Schippersinsignes geïntroduceerd, ook dit jaar ontvingen een aantal nieuwe schippers deze insigne.

Daaf Sloos, de grote regelneef van de Leidse Rederij werd door Peter en  Lenie bedankt en kreeg een speciaal ontworpen Leidse Rederij horloge aangeboden. Surprise surprise, niet alleen Daaf kreeg zo’n horloge, maar iedereen kreeg na afloop zo’n exclusief horloge mee naar huis.

Na de toespraken nam Ed het weer over.

Na al het applaus vind ik dat er ook een applausje voor de bediening op zijn plaats is. De serveersters liepen af en aan en zorgden dat niemand droog stond.

Sommige opmerkingen van een Leidse conculega vergeet je nooit en moet ik elk jaar tijdens het schippersfeest weer aan denken. Hmmm zo kan ik ook een rederij runnen als je personeel komt varen voor een portie bitterballen en een biertje.

Ik denk dat dit soort bitterballen niet verkeerd is.

Het dessert (bevroren bitterballen 🙂 ) werd zowel boven als beneden geserveerd.

Zo te zien smaakte het best.

Na het eten werd er ook boven nog gezellig door gekletst.

Beneden was iets meer geluid, daar was Ed weer begonnen met spelen.

Het leuke met de rederij is dat het een mix is van jong en oud en iedereen het naar zijn zin heeft.

Wie denkt dat de schippers en schippersvrouwen stil zitten de winter hebben het verkeerd ze werken als vrijwilliger aan diverse winterevenementen mee zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht, het Huis van Sinterklaas, de Lichtjesparade en de ijsbaan. Volgens mij zijn Bianca en Eveline alvast aan het oefenen hoe ze volgende week geschminkt op een boot staan te springen 🙂

Het was weer een mooi schippersfeest als begin van de winter, maar als je diep in hun hart kijkt verlangen de meesten toch naar het voorjaar om weer lekker door de Leidse grachten te kunnen varen.

Hieronder een korte fotoslideshow en filmpje met een sfeerimpressie van het feest.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 21 november 2017 - 20:33

Ik heb een diep respect voor wat deze vrijwilligers voor elkaar krijgen. Super.

Reply
maarten kersten 21 november 2017 - 20:41

Uniek toch? ! “Deze winter nog heel wat vaartjes…” ? Zal zo’n vaart niet lopen, hoor ik een jaloerse concullega al roepen. Jawel hoor, Peter gaat altijd door…De hele winter. Ja, en vaartjes dan ook als samentrekking van drie aan Peter Lab gerelateerde woorden: haartjes, vlechtjes en baartjes….. Gefeliciteerd met de 38.360 vaargasten !

Reply
Skywatcher 21 november 2017 - 21:48

Sommige opmerkingen van een Leidse conculega vergeet je nooit en moet ik elk jaar tijdens het schippersfeest weer aan denken. Hmmm zo kan ik ook een rederij runnen als je personeel komt varen voor een portie bitterballen en een biertje. Die heeft dan wel een punt als hij loonbelasting moet afdragen.

Reply
rietepietz 22 november 2017 - 18:06

Oeps, ik word nog wel eens op het verkeerde been gezet sinds je vernieuwde site. Klik ik de bovenste aan zonder door te hebben dat er nóg een nieuw logje stond.

Reply
Hans 23 november 2017 - 16:43

De Leidse Rederij heeft zeker wat te vieren, met zo’n bezoekers aantal.
Simon heeft vast veel plezier in de tochten.
Een goed verzorgt feest. Hans

Reply
Nicky 8 december 2017 - 16:31

Ik krijg honger van die foto’s!

Reply

Plaats een reactie