Home Cultuur Leids Festival van het Levenslied na 10 jaar weer terug in Leiden

Leids Festival van het Levenslied na 10 jaar weer terug in Leiden

door Emile van Aelst

Na 10 jaar is het Leids festival van het Levenslied weer terug in Leiden. Het festival werd ooit onder andere bedacht als blijvende herinnering en eerbetoon aan de in Leiden geboren Mary Beij, oftewel de Zangeres zonder Naam. Na een aantal jaren begon het festival steeds meer op kleinkunst te lijken en werd besloten de stekker eruit te trekken. In 2019  is de 100e  geboortedag van de Zangeres zonder Naam en dat mag zeker niet onopgemerkt voorbij gaan, vandaar dat het festival nieuw leven is ingeblazen. Donderdagavond was de voorronde in 4 Leidse kroegen. Ik begon in Café Van Hout waar Robert van Hemert het spits af mocht bijten.

In de café’s Van Hout, de Keyzer, De Twee Spieghels en de Leidse Lente in totaal 16 artiesten op. Elke artiest trad op in 2 kroegen waar een jury hen beoordeelde. Voor Robert van Hemert pakte het goed uit want hij gaat door naar de finale op 9 december.

Het was natuurlijk onmogelijk om alle optredens te zien, maar het lukte me toch om 9 optredens te zien. Altijd vrolijk, vriendelijk en garant voor een gezellige avond is de Leiderdorpse Rick Melissen.Aan het begin van de avond was het, mede door de regen, nog een beetje rustig in de kroegen.

Leiden heeft naast de Zangers zonder Naam nog meer nationaal bekende Nederlandstalige artiesten geleverd. In 2007 won Wesley Klein het Leids Festival van het Levenslied. In 2010 werd hij landelijk bekend met het winnen van het programma Popstars. Momenteel gooit ook de Leidse Mart Hoogkamer hoge ogen en houd ook Ray Benjamin in de gaten. Met gemak wist hij een plaats in de finale van 9 december te bemachtigen. Tijdens het juryberaad op 9 december treedt Wesley  Klein zelf ook nog op.

Grote pech voor Eddie Wester uit Maastricht. Elke artiest moest minimaal 1 eigen nummer zingen, uitgerekend met zijn eigen nummer was iets verkeerd gegaan op zijn stick en werd niet herkend door de installatie.

Christa Kerdijk uit Noord Holland is geen onbekende in het Nederlandstalig artiestenwereldje. Ook Christa staat 9 december als finalist in de Leidse Schouwburg. Iedereen vindt het geweldug dat de finale in de Schouwburg is. De meeste van deze artiesten staan in kroegen of feesttenten, maar nooit in de oudste schouwburg van Nederland.

Na deze optredens in Van Hout snel naar café De Twee Spieghels om daar de rest van de avond te bekijken. Voor de deur kwam ik nog net Wendy Woop tegen die op weg ging naar haar tweede optreden. Binnen hoorde ik dat ze een leuk optreden had gegeven maar het niet echt levenslied was.

Ik kwam binnen tijdens het optreden van Leidsche Henky.

Henky had dan wel een tekstueel leuk eigen Leids nummer, maar een rrrrollende Leidse rrrrrrr die heb je of heb je niet en kan je niet nadoen of sterk overdreven uitspreken. Misschien een nadenkertje voor de finale, want het was wel een leuk nummer.

Voor de jury was het ook in de Twee Spieghels een zwaar avondje. Juryvoorzitter Fons Delemarre vertelde naderhand dat je het moet zien als; appels met peren en fietsen vergelijken, oftewel heel moeilijk een goede keuze te maken.

Jan Coppens is een goede zanger en speelt goed gitaar, maar ik miste bij hem het echte levenslied.

Ik weet dat de grens tussen kleinkunst en levenslied smal is maar hij is er wel, wel genoten van zijn optreden.

Het Duo Levensvreugde deed haar naam eer aan.

Ze hadden er zelf duidelijk lol in en genoten van hun optreden, ook hun fanclub blies vrolijk mee.

Duo Levensvreugd was misschien wel het duidelijkste voorbeeld van hoe wisselend de juryuitslagen kunnen zijn. In de Twee Spieghels werden ze door de jury gekozen als act van de avond, terwijl ze bij de andere jury totaal niet opgevallen waren en zodoende niet naar de finale gingen.

Hugo Choufour is een groot liefhebber van het levenslied en heeft in zijn café De Vriendschap in Zoeterwoude zijn eigen Hazeskoor. Hugo deed samen met zijn vrouw Jenny destijds al bij het eerste Levenslied festival mee. Nu kwam hij met zanger Maarten en 2 zangeressen. Als je met zijn vieren komt dan kunnen de snoeren wel eens in de knoop raken. 🙂

Een mooi optreden. Een eigen nummer was niet helemaal gelukt omdat ze pas 2 weken geleden hoorden dat ze mee konden doen.

Ze zongen echte smartlappen en hadden een goed contact met het publiek, niet verwonderlijk dat ze dan ook naar de finale gaan.

Als laatste trad in De Twee Spieghels Master Stu op.

De sfeer in de Twee Spieghels werd steeds gezelliger en Master Stu kreeg het publiek zelfs aan het dansen.

Ik genoot van zowel zijn enthousiasme als zijn optreden. De lat voor de finale lag hoog, dus hij redde het niet maar ik had het hem wel gegund.

Voor de jury de moeilijke taak een oordeel aan de organisatie door te geven.

Het duurde even voor dat de juryrapporten uit de 4 kroegen bij de organisatie binnen waren en de  punten opgeteld. Taptechnisch gezien wel prettig natuurlijk.Na een half uurtje waren de definitieve uitslagen binnen en kon Fons Delemarre de officiële uitslag doorgeven. De uitslag is als volgt: Hugo Choufour, Randy Blommaert, Schering en inslag, Leidsche Henky, Robert van Hemert, Ray Benjamin en Christa Kerdijk zijn door naar de finale van het Leids Festival van het Levenslied op 9 december 2017 in de Leidse Schouwburg. Met tijdens het juryberaad een optreden van Wesley Klein.

Hieronder nog een korte fotoslideshow en een filmpje met flitsen van de optredens die ik zag.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 11 november 2017 - 7:49

Maria wist in ieder geval dat het in Limburg niet slecht toeven was… Trouwde met een Limburger en heeft de rest van haar leven gewoond

Reply
די מריו 11 november 2017 - 20:13

De gezelligheid spat er bij sommige foto’s vanaf. Mooi om te zien.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 11 november 2017 - 20:51

klink wel positief dat het Levenslied weer terug is in Leiden.
Het lijkt soms een beetje uit te sterven, maar zo te zien gaat dat niet gebeuren er is aanwas genoeg. Hans

Reply
rietepietz 12 november 2017 - 18:41

Tja, het levenslied mag zich niet zo in mijn belangstelling verheugen dus ze boffen maar dat ik niet jury zat;-)

Reply
Nicky 15 november 2017 - 14:24

’t Is niet zo mijn ding. Maar wel heel leuk voor de liefhebbers.

Reply

Plaats een reactie