Home Cultuur Leiden massaal over de rode loper bij opening Leiden International Film Festival.

Leiden massaal over de rode loper bij opening Leiden International Film Festival.

door Emile van Aelst

Vrijdagavond gingen er weer veel BL- en OBL-ers, bekende Leidenaars en onbekende Leidenaars, over de rode loper van de Stadsgehoorzaal tijdens de opening van het 12e Leiden International Film Festival. Zoals het bij een opening en een rode loper hoort was er uiteraard ook veel pers aanwezig.

Sander Pardon en Gerda Schukking kwamen als een van de eersten aanlopen.  Sander had een stapeltje Leven Magazines onder de arm. Even dacht ik dat hij bang was zich te vervelen vanavond, maar het bleek dat hij eerder had gezien dat er geen exemplaren meer op de leestafel lagen.

Leontine de Reede en Yasmin Kortselius wisselden hun werk in Gebr. de Nobel af voor een avondje film kijken.

Joque Mulder en Marcus Rooijakkers oude en nieuwe voorzitter van Beelden in Leiden. Moest wel even kijken hoe het nu met al die handen op de foto zat, een kunst op zich om ze zo te houden.

Bioscoopdirecteuren Govert de Kok en Gideon Boer met hun vrouwen, eindelijk eens zelf een avondje uit naar de film.

Journalist Leendert Beekman stond vanavond eens niet zelf achter de camera, maar ging lekker film kijken en dan ook nog eens met 3 dates.

Een avondje uit voor burgemeester Henri Lenferink en zijn vrouw Bianca Engelberts. Ik denk dat Henri blij was eindelijk even anderhalf uur te kunnen zitten nadat hij tussen 4 en 7 uur een Gouden Speld uitreikte, starthandeling van een inzamelingsactie voor het Vergeten Kind had gedaan en het Leids Amateur Festival had geopend.

Voor Gina Boer blijven dit soort avonden heel speciaal, haar overleden man Jan Boer kwam destijds met het eerste idee voor dit festival dat ondertussen uitgegroeid is tot een vermaard festival met bekendheid in binnen- en buitenland.

Ik vond de handtas van D66 raadslid Susannah Herman wel heel apart, origineel en goed over nagedacht.

Voordat de openingsfilm Suburbicon haar Nederlandse première beleefde moesten natuurlijk eerst even alle gasten op de  foto.

Dat duurt natuurlijk even en dan heb je alle tijd om een flesje open te trekken.

Ook genoeg tijd om even bij te praten en daar maakten CDA bestuurslid Geert Crielaart, Cultuurmakelaar Mirjam Flik en hoofd marketing van het Mauritshuis Koen Brakenhoff dan ook dankbaar gebruik van.

Festivaldirecteur Alexander Mouret heette iedereen welkom op het 12e Leiden International  Film Festival.

Tevens bedankte hij niet alleen de sponsors, maar ook de vele vrijwilligers van het festival. Zonder hen zou een festival als dit onmogelijk zijn.

Govert de Kok die samen met Gideon Boer de directie vormt van Bioscopen Leiden vindt het geweldig dat Leiden uit begint te groeien tot de filmstad van Nederland.

Het wordt de komende jaren steeds mooier met in 2019 de opening van het nieuwe Kijkhuis aan de Lammermarkt.

In 2019 begint ook de bouw van de megabioscoop met 8 zalen aan de de Stationsweg.

Met als deze nieuwe zalen en vooruitzichten zal ook het LIFF zeker groeien de komende jaren, vandaar dat Govert en Gideon een cadeautje voor het LIFF meegenomen hadden.

Het LIFF heeft nu elk jaar een ander tijdelijk kantoor tijdens het festival. Vanaf 2019 krijgt het festival een eigen vast kantoor in het nieuwe Kijkhuis. Dat duurt natuurlijk nog even, vandaar dat ze een extra grote sleutel kregen zodat ze hem niet kunnen verliezen in de tussentijd.

Over de film Suburbicon ga ik natuurlijk niets verklappen. Ik kan alleen zeggen dat ik zo nu en dan stijf in mijn stoel zat en toch heel even twijfelde of ik na afloop een sandwich wilde en ook die bril kwam mij bekend voor. 🙂

Het feest ging boven verder in de Breezaal.

Martijn van Pelt, directeur Interpulse,  is ook een van de vaste sponsoren van het LIFF en vermaakte zich prima op het gala.

Leiden mag dan een filmstad zijn ook op cabaretgebied zijn we geen onbekende, denk alleen maar eens aan het Leids VARA Cabaretfestival. Het leukste is dat dit festival georganiseerd wordt door Marlijn Kok en Rosa Scharloo, 2 Leidse meiden die werken voor Bunker Theaterzaken.

Wie ze kent weet dat er iets niet klopt aan deze foto van de COC  bestuursleden Pauline van Hutten, Jan-Thijs Nieborg en Ivo van Spronsen. 🙂

Het was een mooie opening en het begin van een prachtige filmweek in Leiden. Veel voorstellingen zijn al van te voren uitverkocht. Wat dat betreft hebben Gideon en Govert gelijk dat ze zeggen dat Leiden op weg is om filmstad nummer 1 te worden in Nederland.

Hieronder een korte foto en filmsfeerimpressie van het openingsgala van het LIFF 2017

 

 

 

Gerelateerde artikelen

9 reacties

Yova 29 oktober 2017 - 8:17

Leuk dat je naar Festival bent geweest. Ik zie bekende erbij. Wat leuk dat jij overal naar toe gaat. Leuke filmpje bekeken om te zien.

Reply
Sjoerd 29 oktober 2017 - 11:01

Het ging er in ieder geval sjiek aan toe…

Reply
rietepietz 29 oktober 2017 - 16:16

Eigenlijk altijd een beetje verkapte modeshow zo’n rode loper, al heeft niet iedereen dat helemaal begrepen;-)

Reply
Kakel 29 oktober 2017 - 21:39

Wat leeft en gebeurt er toch altijd veel in de Sleutelstad van NL. Klinkt het gek als ik zeg dat ik níemand herken op de rode loper? En ze zien er niet allemaal even gecharmeerd uit; als u mij toestaat (-:
Dat oog bij de presentatie is leuk!
Groetjes Kakel

Reply
די מריו 30 oktober 2017 - 7:58

Jouw referentiekader is je dochter… daar kunnen er maar weinig tegenop natuurlijk 😉

Love As always
Di Mario

Reply
די מריו 30 oktober 2017 - 7:57

3 dates.. pffff, als dat maar geen relaties worden dan, want dat betekend ook drie schoonmoeders. Leuk feestje weer in Leiden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Willy 30 oktober 2017 - 16:53

mooi en minder mooi volk op de rode loper

knappe foto’s LG

prettige dag

Reply
logbankje 30 oktober 2017 - 19:44

voor mij veel OBL-ers, maar jij kent ze gelukkig wel, zeker door je foto impressies die je maakt. Hans

Reply
Nicky 6 november 2017 - 11:53

Altijd leuk, zo’n rode loper! Ik zie je al helemaal staan tussen de paparrazi! 🙂

Reply

Plaats een reactie