Home Cultuur Karina Wolkers en biograaf Onno Blom onthulden muurgedicht Jan Wolkers tegenover zijn geboortehuis in Oegstgeest.

Karina Wolkers en biograaf Onno Blom onthulden muurgedicht Jan Wolkers tegenover zijn geboortehuis in Oegstgeest.

door Emile van Aelst

Op de geboortedag van Jan Wolkers werd tegenover zijn geboortehuis gistermiddag het eerste muurgedicht van Oegstgeest onthuld.

Tegen 5 uur werd het druk op het pleintje tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers.

Dit is het eerste muurgedicht in Oegstgeest, dan is een gedicht van Jan Wolkers natuurlijk wel heel toepasselijk. De afgelopen weken staan zowel Oegstgeest als Leiden in het teken van Jan Wolkers in verband met het verschijnen van zijn biografie 10 jaar na zijn overlijden. Zijn vrouw Karina Wolkers is volgens mij nog nooit zoveel zo lang in Oegstgeest en Leiden geweest en zoveel geïnterviewd.

Het initiatief voor dit muurgedicht is genomen door de Stichting Cultuurfonds Oegstgeest. Voorzitter Jetteke Bolten heet Karina welkom en legt uit wat ongeveer het programma is vanmiddag.

Karina verbaast zich er deze weken over dat er ook 10 jaar na het overlijden van haar man Jan Wolkers zoveel belangstelling is en zoveel mensen warme herinneringen aan hem hebben.

Jetteke Bolten, o.a. voormalig directeur van museum De Lakenhal in Leiden, was blij dat er zo spontaan gereageerd werd door gemeente, bedrijfsleven en buurtbewoners toe de Stichting met het plan voor dit muurgedicht kwam.

Het zijn echt drukke weken voor Karina Wolkers en biograaf Onno Blom.

Trombonist Pieter-Gerrit Binkhorst, die als Bink in 2016 de Cultuurprijs van Oegstgeest won, gaf een kort optreden.

En…..inderdaad het geluid stond wat hard. 🙂

Voor de officiële onthulling las Onno Blom het muurgedicht voor en vertelde over het geboortehuis en de wijk waar Jan Wolkers was opgegroeid.

Na het voorlezen van het gedicht knipte Karina het koord door waardoor het gedicht zichtbaar werd.

De herinnering, is een mooi en kort gedicht dat heel goed tot zijn recht komt op deze plaats.

Felicitaties en bedankjes voor Karina en Onno.

Koekjes voor Karina en wijn voor Onno.

Alle muurgedichten in Leiden zijn geschilderd door Jan-Willem Bruins, dit eerste muurgedicht in Oegstgeest is ook door hem geschilderd.

Onno Blom is blij met dit muurgedicht op deze plaats en alle belangstelling de afgelopen 2 weken. Aan de andere kant is hij ook blij dat er nu weer even rust in de tent gaat komen.

Wat betreft Jos Roeffen, wethouder Cultuur, mogen er nog wel meer muurgedichten in Oegstgeest komen.

Burgemeester Emile Jaensch genoot er ook vandaag weer van dat zijn gemeente de laatste tijd steeds vaker in het zonnetje staat en zo actief bezig is op allerlei gebied.

De onthulling van het muurgedicht op zijn geboortedag was een mooi slot aan een paar geweldige Jan Wolkers weken om zijn 10e sterfdag te herdenken. De herinnering blijft en is onuitwisbaar.

In het filmpje hieronder leest Onno Blom het gedicht voor en een korte fotoslideshow van de onthulling.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 28 oktober 2017 - 15:21

Zo krijgt hij, wat hij verdient.

Reply
די מריו 28 oktober 2017 - 23:09

Mooi dit, dat verdient Jan zekers. Hij zal er mee in de wolkers zijn .

Love As Always
di mario

Reply
rietepietz 29 oktober 2017 - 16:10

Ik hoorde op radio west iemand vermelden dat er géén vieze woorden in zitten en dat dat eigenlijk jammer was;-)

Reply
Kakel 29 oktober 2017 - 22:08

Karina steekt heel klein af op de foto onder het muurgedicht. Het gaf me even een gevoel van gemis. Maar dat kan niet anders dan een “verplaatst” gevoel zijn. Mooie tekst. Terecht dat Jan Wolkers geëerd wordt. Al kon-ie pervers uit de hoek komen. Die kant kan ik missen als een wortelkanaalbehandeling (-:

Reply
Nicky 5 november 2017 - 17:14

Ik ben geen fan maar muurgedichten vind ik altijd leuk! Ook al zijn ze van Jan Wolkers.

Reply

Plaats een reactie