Home Leiden Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust en de Leidse wethouder Robert Strijk gaven aftrap voor Internationale dag van de witte stok op 15 oktober.

Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust en de Leidse wethouder Robert Strijk gaven aftrap voor Internationale dag van de witte stok op 15 oktober.

door Emile van Aelst

Op 15 oktober is de ‘Internationale dag van de witte stok’. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de betekenis van de witte stok waar aan  blinden en slechtzienden in het straatbeeld herkenbaar zijn. Bij het oversteken bij een zebrapad zijn zij volledig afhankelijk van hun witte stok en het is maar te hopen dat het verkeer dan ook daadwerkelijk stopt. Vrijdagmorgen gaven de Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust en wethouder Robert Strijk de aftrap voor de actie door zelf ‘blind’ over te steken op een van de drukste zebrapaden van Leiden.

Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio organiseren in diverse steden een actie om het publiek kennis te laten maken met de witte stok en duidelijk te maken hoe belangrijk het is er goed rekening mee te houden. In het Choco Café op de hoek van de Haarlemmerstraat werd verzameld en kennis gemaakt met vertegenwoordigers van de diverse organisaties.

Het zebrapad op de kop van de Haarlemmerstraat is een van de meest chaotische van Leiden. Rik Wouters heette de Ellie en Robert welkom en legde het belang van de witte stok en de actie uit.

Ellie Lust pleitte er voor dat mensen elkaar eens de ruimte gunnen in het verkeer en rekening houden met elkaar. Robert Strijk sloot zich daarbij aan en vertelde dat in Leiden wordt geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met visueel en andere gehandicapten bij de herinrichting van straten.

Vrijdag de 13e en dan geblinddoekt oversteken, je moet maar lef hebben. 🙂

Gelukkig hoefden ze niet alleen te lopen, maar werden ze begeleid door visueel gehandicapten.

Soms kloppen spreekwoorden helemaal zoals ‘in het land der blinden is één oog koning’. De politie Amsterdam heeft nog een woordvoerder en het Leidse college is ook nog compleet want zowel Ellie als Robert kwamen veilig aan de overkant.

Je hebt interviews en interviews waar de verslaggever zich helemaal inleeft in het onderwerp.

Reanne maakte een verslag hoe ze zelf  ‘blind’ de oversteek waagde.

Zelf wilde ik ook ervaren hoe het is om niets te zien. Wat mij opviel was dat het net leek of de zebra veel korter was dan normaal als ik oversteek, daarnaast hoor je aan alle kanten verkeersgeluid en kan niets thuisbrengen. Een heel rare gewaarwording.

Verslaggeefster Annet van Aarsen van het Leidsch Dagblad probeerde ook hoe het is om ‘blind’ over te steken. Het lijkt of de bus doorrijdt, maar dat is gezichtsbedrog.

Het mag duidelijk zijn zowel het Leids college als de echte Leidse journalisten verdiepen zich 100% in de problematiek voor ze er over schrijven 🙂

Hieronder een korte fotoslideshow en een filmpje van de ‘gewaagde’ oversteek.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 14 oktober 2017 - 7:25

Op de middelbare school hebben we ooit zo’n test gedaan. Best eng in het begin. En omdat mijn zusje in een rolstoel heeft gezeten enkele jaren heb ik ook mogen ervaren hoe dat is. Niet leuk hoe mensen soms op je reageren.

Love As Alwyas
Di Mario

Reply
rietepietz 14 oktober 2017 - 18:28

Likt me doodeng om zo over te steken. Dapper hoor dat je het ook probeerde.

Reply
Sjoerd 14 oktober 2017 - 21:28

Dan is het knap dat iedereen stopt. Ik weet uit ervaring dat zebra’s niet heilig zijn. Ik ben eens zo kwaad geweest op een automobilist die doorreed dat ik met een vuist op zijn dak heb geslagen. Toen die stopte en uit wilde stappen rende ik op hem af. Hij heeft daarna het hazenpad genomen, met een deuk in zijn dak…

Reply
Nicky 30 oktober 2017 - 15:04

Goed dat er aandacht aan besteed wordt. Het is echt niet makkelijk als blinde. Ik heb jarenlang een blinde partner gehad. Ooit brak iemand zijn blindenstok doormidden. Voor de grap. Was lachen. Nou. Haha.

Reply

Plaats een reactie