Home 3 October/Leids Ontzet Verrassend slot van historische 3 October lezing, Leidse universiteit krijgt leerstoel Magdalena Moons.

Verrassend slot van historische 3 October lezing, Leidse universiteit krijgt leerstoel Magdalena Moons.

door Emile van Aelst

Zondagmiddag werd in het Groot Auditorium van het Academiegebouw de 21e historische lezing gehouden. Spreker dit jaar was dr. Raymond Fagel, die 21 jaar geleden ook de eerste lezing gaf.

3 October Vereeniging bestuurslid Rik Kamps sprak vooraf zijn bedenkingen uit over de keuze van de spreker. Ik heb begrepen dat hij de belegering van Leiden gaat bekijken door de ogen van de Spanjaarden. Terwijl wij vieren dat we bevrijd zijn, gaat hij misschien wel een lans breken voor de Spanjaarden. 🙂

Raymond Fagel hoorde het verhaal van Rik Kamps rustig aan en dacht wacht maar mijn kans komt zo.

Raymond heeft jaren onderzoek gedaan naar de Spaanse bevelhebber Valdez en de rol van zijn vriendin en latere vrouw de Haagse Magdalena Moons. Het verhaal gaat dat zij een aanval op Leiden heeft weten te voorkomen.

Raymond begon direct met het feit dat wij al jaren de naam Valdez verkeerd schrijven, het moet Valdés zijn. Om zijn stelling te ondersteunen liet hij onder andere een brief van Valdés zien.

Het was een levendige en interessante lezing, waar jong en oud van genoot.

Alhoewel het voor de jongste zoon van Raymond Fagel toch wel wat lang werd. Het kan natuurlijk ook zijn dat Raymond Fagel de lezing thuis al 10 keer aan vrouw en kinderen had voor gelezen om de tijd te plannen.

Uit de lezing bleek duidelijk dat Magdalena Moons herhaaldelijk Valdés heeft beïnvloed bij zijn beslissingen en dat zij bijna zeker weten een aanval op Leiden heeft weten te voorkomen. Na afloop groot applaus voor de prachtige en leerzame lezing.

Rik Kamps pleitte in zijn slotwoord nogmaals bij het Leids college van B&W om de Willem de Zwijgerlaan om te dopen in Oranjelaan. Tevens leek het hem goed om de Valdezstraat om te dopen in Cornelis Joppenszoonstraat. Ik ben bang dat dit verzoek nog wel enkele keren herhaald zal moeten worden 🙂

De grote verrassing kwam toen decaan van de faculteit Geesteswetenschappen prof.dr. Mark Rutgers het spreekgestoelte betrad. Hij kondigde aan dat de Leidse universiteit een Magdalena Moons Leerstoel krijgt.

In het persbericht wordt duidelijk gemaakt hoe uniek deze leerstoel is.

De Universiteit Leiden heeft een nieuwe leerstoel Magdalena Moons, vernoemd naar een belangrijk icoon van Leidens ontzet. De nog te werven hoogleraar op deze leerstoel zal het onderzoek stimuleren naar de geschiedenis van de rijke stadscultuur van  Leiden. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging en versterkt de band tussen stad en universiteit.

De leerstoel is het ultieme bewijs dat Leiden een stad is met een groot historisch besef, zegt hoogleraar Judith Pollmann, wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Geschiedenis waar de nieuwe leerstoel wordt ondergebracht. De oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in het Genootschap Magdalena Moons, regelden de financiering en mede dankzij de gulle giften van Leidse instellingen en particulieren kon de leerstoel er komen.

De Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en de 3 October Vereeniging zijn dan ook zeer verheugd dat dit initiatief van het Genootschap Magdalena Moons breed gedragen wordt onder de Leidse bevolking en erfgoedinstellingen. Binnenkort wordt gestart met de werving voor de bezetter van deze deeltijdleerstoel.

Pollmann noemt de leerstoel Magdalena Moons een grote aanwinst voor de stad en de universiteit. ‘Leiden heeft een bloeiend historisch verenigingsleven en dat manifesteert zich niet alleen rond de viering van Leidens Ontzet. Voor de stad zal deze leerstoel het gezicht van historisch onderzoek zijn, voor de universiteit een verbinding met het erfgoed, de rijke lokale geschiedenis en alle instellingen die zich hiervoor inzetten.

De nieuwe leerstoel zorgt ook voor een continue verbinding tussen het onderzoek en het onderwijs aan de universiteit en het Leidse publiek, aldus Pollmann. ‘Leidse onderzoekers, studenten en stagiairs zijn al betrokken bij het maken van tentoonstellingen in de stad en geven colleges over Leidse thema’s en presentaties voor een breder publiek. Dat zal nu verder toenemen.’ De nieuwe leerstoel wordt wereldkundig gemaakt tijdens de jaarlijkse historische lezing van de 3 October Vereeniging, zondag 24 september.

De naam van de leerstoel verwijst naar een belangrijk vrouwelijk icoon van de Leidse geschiedenis: Magdalena Moons. Zij was de vrouw van de Spaanse veldheer Francisco de Valdés en de mythe wil dat zij een Spaanse aanval op Leiden kon voorkomen. Lange tijd werd getwijfeld of Moons wel de vrouw was van Valdés, maar enkele jaren geleden leverden archiefstukken hiervoor het bewijs. De nieuwe aan te stellen hoogleraar zal zich ook richten op de rol van gender in de stadscultuur en de herinneringscultuur.

Publiek en bestuur waren terecht blij en trots met deze bijzondere leerstoel.

Na afloop was er uiteraard een gezellige  borrel in het Academiegebouw.

Bij 3 October hoort natuurlijk haring en Corenwyn.

De truien van Joke worden steeds bekender, zondagmiddag had liet zij er weer 2 zien. Eentje voor Ariela Netiv, voormalig commissielid Herdenking en directeur Erfgoed Leiden, de andere was voor Rector Magnificus Carel Stolker.

Carel Stolker was niet aanwezig, Ariela Netiv was wel aanwezig en blij met haar persoonlijke 3 Octobertrui. De tekst van de lezing is (net zoals alle andere lezingen) onder andere te koop in de boekhandel en het 3 October Servicepunt.

Hieronder nog een aantal foto’s van de Historische Lezing.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 26 september 2017 - 5:04

Die truien zijn wel mooi gemaakt. Met die spanjaarden heb ik geen medelijden, die hebben het WK ookal gewonnen…

Love As Always
Di mario

Reply
rietepietz 26 september 2017 - 17:39

Wat mij het meest opvalt l zijn natuurlijk de bijzondere truien én de mooie boeketten die er klaar staan voor de sprekers.

Reply
logbankje 26 september 2017 - 19:50

Gelukkig wordt de geschiedenis ook doorgegeven, daar moet op gedronken worden.
Zag nog in het regio Nieuws van omroep Utrecht een stukje over 3 oktober. Hans

Reply
Sjoerd 26 september 2017 - 20:25

Voor mij telt alleen de historie, ik denk niet dat die spanjolen hier gelukkig waren, die werden ook gedwongen…

Reply

Plaats een reactie