Home Cultuur Opening Kunstroute 2017 en Patricia Nauta wordt de nieuwe Leidse Stadsfotograaf.

Opening Kunstroute 2017 en Patricia Nauta wordt de nieuwe Leidse Stadsfotograaf.

door Emile van Aelst

Je zou zeggen 2 en 3 oktober Leids Ontzet zijn drukke dagen, nou dit weekend zit ook propvol. Zaterdag naar 2 burendagen geweest, (zie artikel over burendag in Groenoord) opening kunstwerk Vierkant in Vierkant (verslag volgt nog) en de opening van de Kunstroute. Zondag Magdalena Moons lezing, Jazz bij de Burcht, oldtimers en kunstroute, hoezo  altijd wat te doen in Leiden ??? Ik begon zaterdagmorgen bij de opening van de Kunstroute in Ars Aemula, waar Meta Knol, directeur museum De Lakenhal, de opening van de Kunstroute 2017 verrichtte.

Er waren behoorlijk veel mensen op de officiële opening afgekomen.

Dat er veel mensen waren was niet zo verwonderlijk, er werd onder andere afscheid genomen van de Leidsch Dagblad stadsfotograaf 2016-2017 Vincent Dekkers.

Marijn Kramp, hoofdredactrice van Leidsch Dagblad bedankte Vincent en maakte bekend wie de  nieuwe stadsfotograaf is geworden.

Patricia Nauta mag zich een jaar lang stadsfotograaf noemen en heeft erg leuke en creatieve plannen.

Ze vertelde dat ze terug wil gaan naar haar jeugd en mensen en omgeving uit die tijd wil proberen op de foto te zetten. Echt goed uitleggen kan ik het niet, maar ik denk dat het een heel mooi jaar gaat worden en kijk nu al met spanning uit naar de eerste foto volgende week vrijdag.

Tijd voor de Kunstroute taart die werd aangesneden door wethouder Robert Strijk en Marijn Kramp.

Op het plein voor Ars Aemula werd een performance geven door het spreekkoor Art= naar een idee en uitwerking van kunstenares Marlies van Boekel.

Het spreekkoor gaf 177 door Marlies bedachte definities van wat Art is.

Hierna werd het tijd om de verschillende collecties te bekijken. Ars Aemula geeft dit weekend expositieruimte aan kunstenaars van buiten de Leidse Singels.

Geweldig natuurlijk om je in elke ruimte weer opnieuw te laten verrassen.In een van de zalen was het werk van Henk Hanneman te zien en gaf Henk aan iedereen die het maar horen wilde uitleg over zijn werk.

Hij had veel werk meegenomen zowel zijn bekende kistjes als ingelijste collages.

Er was echt veel moois in Ars Aemula te zien.

Ik heb niet naar de prijs gekeken of gevraagd, maar dit werk van Henri Verboket vind ik dus echt prachtig.

Trouwen is kunst, en vandaar dat Pink en Peter vrijdag in het huwelijk traden en dit weekend thuis hun receptie hebben en je gelijk van hun bouwplaten en gedichten kan genieten.

Dit weekend kwam ook hun eerste grote gezamenlijke kunstproject uit. Het boek Paper Poetry by Pink en Peter. In dit boek staan zowel bouwplaten als gedichten.Thuis bij Pink en Peter stond er een stille hint dat ik op moest schieten. Terwijl ik gezellig stond te praten, viel mijn oog op een bouwplaat van Vierkant in Vierkant, het kunstwerk van Theo van Doesburg. Ik keek op mijn horloge en dacht ik moet er vandoor over een uurtje wordt Vierkant in Vierkant officieel aan de stad Leiden overgedragen.

Ik liep de Koddesteeg uit en mijn oog viel op een nieuw atelier in de Clarensteeg.

Hier exposeert en werkt sinds een paar weken Gérardine Sep. Prachtig werk (tenminste dat vind ik) waar een bepaalde rust van uitstraalt.Op weg naar de overdracht van Vierkant in Vierkant kwam ik langs de kant van de Maresingel nog een rustpuntje tegen.

Een treurdeur om even op je gemak in alle rust te treuren, zelfs de tissues lagen klaar.

De Kunstroute blijft elk jaar weer verrassen, jammer dat ik te weinig tijd heb om overal langs te gaan. Hieronder in elk geval wat beelden van de opening en de kunstwerken die ik wel kon zien.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

rietepietz 24 september 2017 - 14:05

Een prop en propvol weekend, dat wordt nog wat want het volgende weekend loop je helemáál op je wenkbrauwen .

Reply
Sjoerd 24 september 2017 - 19:13

Het houdt niet op daar in Leiden, en dan is het nog niet eens 3 oktober…

Reply
logbankje 24 september 2017 - 19:34

Laat ik nu denken dat jij de Leidse Stadsfotograaf bent.
Maar je hebt nog voldoende te flitsen in je stad. Hans

Reply
Maarten Kersten 27 september 2017 - 12:27

Ik dacht dat De Glibber de vaste Leidse stadsfotograaf was…?! Al jaaaaren….!.

Reply
Nicky 10 oktober 2017 - 11:24

Genoeg te zien, inderdaad. We zullen je moeten klonen, LG. Dan kunnen jullie samen overal naar toe 🙂

Reply

Plaats een reactie