Home 3 October/Leids Ontzet Er worden op 3 oktober 35.000 haringen uitgedeeld en op 2 oktober eten 7.704 mensen hutspot op de Hooglandsekerkgracht

Er worden op 3 oktober 35.000 haringen uitgedeeld en op 2 oktober eten 7.704 mensen hutspot op de Hooglandsekerkgracht

door Emile van Aelst

Gistermiddag snapte menige nieuwe student of toerist er niets van waarom er zo’n lange rij wachtende mensen voor de Waag stond. Dat is al de 2e keer deze week dat er een rij in Leiden staat. Er waren er ook mensen die direct duidelijk konden maken waarom er zo’n rij stond. Inderdaad inschrijven voor haring en wittebrood.

De uitdeling van haring en wittebrood blijft een van de mooiste tradities van ons 3 Octoberfeest. Op 3 oktober staan elk jaar weer duizenden Leidenaren in de rij om hun portie haring en wittebrood op te halen. Je moet je hier van te voren wel voor inschrijven en vandaar dat er gistermiddag ruim voor de inschrijving begon al een rij wachtenden voor de Waag stond.

Klokslag half 5 gingen de deuren van de Waag open en stroomden de bezoekers binnen om zich in te schrijven.

Behalve het inschrijven voor haring en wittebrood, kan er ook ingeschreven worden voor de grote hutspotmaaltijd op de Hooglandsekerkgracht. Met 7.704 inschrijvers is het record van vorig jaar (6.827) alweer gebroken.

In de Waag kon je ook lid worden van de 3 October Vereeniging of aanpassingen van je lidmaatschap doorgeven. Er werden weer heel wat nieuwe leden ingeschreven.

Je moet natuurlijk elk jaar je outfit een beetje aanpassen, buiten was van alles te koop.

Nieuw dit jaar zijn de T-shirts met de teksten HRNG of HTSPT.

Zoals elk jaar zorgden de Leino’s dat niemand zich verveelde in de rij.

Die rij liep dit jaar anders dan andere jaren. Het was niet gelukt de Aalmarkt nog op tijd dicht te straten, vandaar dat de rij over de Catharinabrug richting Haarlemmerstraat liep en pas eindigde op de Lange Mare. Voor zowel de mensen in de rij als op het terras een leuk en wisselend uitzicht.

Een heerlijke gezellige chaos op de hoek van de Mare en de Haarlemmerstraat. Winkelend publiek, overstekende fietsers, de rij wachtenden en de straatmakers alles door elkaar heen.

Binnen konden ze alleen maar gissen naar de rij buiten en ging het inschrijven door zonder dat het ook maar een moment stil viel. Natuurlijk was ook Valentijn er weer met zijn ouders. Toen Valentijn nog maar een paar maanden oud was namen zijn ouders hem mee naar de inschrijving. Sindsdien komt hij elk jaar samen met zijn ouders om zich in te schrijven.

Je ziet tegenwoordig steeds meer ouders die hun baby’s meenemen naar de inschrijving.

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen je kind te laten opgroeien met het Feest der Feesten. Ze zouden alleen haring en wittebrood in flessenvorm moeten maken.

Hee Heeee weer een ‘Joke’ trui. Joke heeft als hobby breien en breide destijds een 3 October trui voor zichzelf. Een vriendin zag het en wilde er ook graag in. Van het een kwam het ander en nu lopen er al ongeveer 25 Leidenaren in een echte handgemaakte ‘Joke’ trui.

Wel scherp opletten dat Henny alles goed noteert.

Hebbes en de aantallen kloppen 🙂

Ik heb thuis ook een zwaard, alleen mijn spidermanpak ziet er anders uit.

De vrouwen die met de Watergeuzen meegevaren waren hadden al trek toen ze de stad binnenvoeren, maar begonnen nu echt honger te krijgen 🙂 Ondanks de honger konden ze gelukkig toch nog lachen.

Hee Glibber, proost op een goed ontzet.

Buiten werd er ook vast geproost op een goed ontzet.

Wel handig dat Hudsons Bay geopend is vanaf het terras van La Place heb je een prachtig uitzicht op de rij wachtenden.

De rij stond nog steeds tot voorbij de Haarlemmerstraat.

Het was weer gezellig de inschrijving voor haring en wittebrood. Nu alleen nog even in de rij staan voor de hutspotmaaltijd en het ophalen van je haring en wittebrood.Hieronder een fotoslideshow en filmpje van de inschrijving.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

9 reacties

Wilma Van Iterson 22 september 2017 - 21:02

Weer een te leuk filmpje Emile….!

Reply
Nessy Shepherd 22 september 2017 - 21:30

Mooie foto’s weer 🙂

Reply
Wimmie Leiden 22 september 2017 - 21:34

Sta je zelf ook een x op de foto hahah

Reply
Sjoerd 23 september 2017 - 6:04

Die eerste foto vind ik super. Maar die rijen kun je toch ook digitaal maken….

Reply
Sjoerd 23 september 2017 - 6:05

Mmm, blader ik terug zie ik dat ik de tweede bedoelde…

Reply
Johan Volkers 23 september 2017 - 7:55

Hele mooie foto’s. Leiden mag trots zijn op Emile!

Reply
Linda van Tol 23 september 2017 - 7:58

Tjonge wat een geduldig volk zijn die Leienaren ? Mega rij en dan ook nog met kleine kinderen. Het zal wel de voorpret zijn en de mooie traditie. Veel plezier alvast.

Reply
rietepietz 23 september 2017 - 14:02

Tja, als ik die lange rijen zie krijg ik de neiging me af te vragen hoeveel mensen morgen weer ongeduldig bij de supermarkt in de kassa rij staan te zeueren dat ze drie klanten voor zich hebben.;-) En dat allemaal voor een haring!!!!!!

Reply
Helen Pouw 24 september 2017 - 20:21

Als je het vaak genoeg doet wennen die rijen ook ,echt waar(ik zeg tegen iedereen gewoon doen ) en went het niet heb je het in je eerste en laatste rij wel gezellig gehad want dat zijn die rijen altijd ???

Reply

Plaats een reactie