Home 3 October/Leids Ontzet 1400 Leidenaren oefenden in de Hooglandsekerk voor het 3 October Koraal

1400 Leidenaren oefenden in de Hooglandsekerk voor het 3 October Koraal

door Emile van Aelst

Een van de leukste (alhoewel alles is leuk) programma-onderdelen op weg naar 3 oktober is het oefenen van het Koraal in de Hooglandsekerk. Gisteravond waren er 2 mijlpalen,  met 1400 bezoekers was er weer een record gebroken en er ontstond gisteravond een nieuwe rij. Voor de kerk stond een half uurtje van te voren een rij tot aan de Hooigracht. Het oefenen voor het Koraal kent nu dus ook een rij en mag zich hiermee scharen in het rijtje rijen: van Haring en Wittebrood, Hutspotmaaltijd en Seniorenvoorstelling.

We zijn nog anderhalve week van 3 oktober af, maar ik kom nu al in tijdnood om artikelen te schrijven. Gisteravond Koraal (en het werd laat) en vandaag intocht van de Watergeuzen en Inschrijving van haring en wittebrood. Vandaar dat ik even in grote stappen langs het Koraal loop en ach de filmpjes en de fotoslideshow zeggen genoeg.

Uiteraard kon je ook in de Hooglandsekerk allerlei 3 October-attributen kopen.

Het wordt elk jaar drukker bij het oefenen. Toen we een aantal jaren geleden verhuisden van het oefenlokaal van Concordia waar met moeite 100 mensen in konden, zeiden we voor de gein over een paar jaar is de kerk ook te klein. Met gisteravond 1400 mensen gaan we echt langzaamaan die kant uit.

Steeds meer mensen komen rood-wit gekleed naar het oefenen of hebben weer iets aparts bedacht zoals Coby en Jowanna, die dit jaar haring, peen en ui in hun hoed hadden verwerkt.

Rik Kamps, die hoogstwaarschijnlijk komend voorjaar de nieuwe 3 October Vereeniging voorzitter gaat worden, heette iedereen welkom.

Dirigent Wim de Ru wees het publiek er op dat ze nu wat dichterbij zitten en hij dus niet alleen kan zien maar ook kan horen wie er verkeerd inzet. 🙂

Alleen moet hij dan wel drie kanten tegelijk uitkijken, want ook de zijkanten van de kerk zaten vol.

Het is misschien vloeken in de kerk en dat mag natuurlijk niet, maar we zijn met 1400 mensen heel serieus bezig met onzin. Iedereen kent de liederen en hoe de stemmen op 3 oktober om 8 uur ’s morgens zijn na een avond/nacht stappen is altijd afwachten. Maar het is gewoon zo’n leuk feestje in de aanloop naar 3 October.

We luisteren allemaal heel serieus naar de opmerkingen van Wim de Ru en genieten van zijn dirigeerkunsten.

Verslaggeefsters kunnen ook zingen hoorde ik woensdagavond.

Sommige 3 octoberhoedjes zouden op Prinsjesdag de show kunnen stelen.

Na de pauze droeg ook dit jaar Stadsdichter Wouter Ydema een nieuw gedicht over Leiden op. Voorzitter Michiel Zonnevylle overhandigde Wouter het eerste exemplaar van een boekje waar de 3 gedichten van de afgelopen jaren in staan. Na afloop ontvingen alle bezoekers dit boekje.

Hieronder het gedicht van Wouter Ydema dat hij speciaal voor het 3 Octoberfeest 2017 schreef.

Na de pauze werden alle liederen nogmaals zonder onderbrekingen gezongen in de volgorde die ook in het programmaboekje staat.Er zitten veel verborgen geintjes in het oefenen. Zo zet Claas Griffioen al jaren heel bewust 1 tel te vroeg in bij de  ‘Hymne Lof zij den helden’. Vervolgens zingt hij op geheel eigen wijze de hele hymne. Aan zijn boekje zag ik dat hij het nummer ook heeft opgenomen in de kerstzang van de Jacob Catslaan. Hij oefent dus stiekem in december. 🙂

Ik heb het gedeelte met Claas even in een apart filmpje gezet, let op geluid en mimiek 🙂

Het oefenen eindigt met het Wilhelmus en een bloemenhulde aan burgemeester Van der Werff (1529-1604) die in de kerk begraven ligt

Een mooi slot van een mooie avond.Maar

Maar ondertussen wel toe aan een biertje om de kelen te smeren.

Hieronder een fotoslideshow en filmpje van het oefenen voor het Koraal.

Met een beetje geluk komt er vanavond ook nog een verslag van de Intocht van de Watergeuzen online, zo niet dan morgen in de loop van de dag. Het worden weer drukke, maar vooral gezellige dagen.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 22 september 2017 - 10:30

Ach, het wordt steeds leuker met zoveel deelnemers…

Reply
Sjoerd 22 september 2017 - 10:32

Mmm, inderdaad weer geen link.

Reply

Plaats een reactie