Home Leiden Wethouder Roos van Gelderen opende het Huis op de Waard

Wethouder Roos van Gelderen opende het Huis op de Waard

door Emile van Aelst

Vrijwel elke Leidenaar kent of heeft wel gehoord van Huis op de Waard. Voor de grootscheepse verbouwing, het enige bejaardenhuis in het centrum van Leiden. Tijdens de verbouwing zijn de bewoners ondergebracht op locaties in de omgeving. In mei dit jaar konden de bewoners terugkeren en kwamen ze terecht in een prachtige woon-zorglocatie met 21 huurappartementen waar ouderen zelfstandig kunnen wonen, 36 appartementen voor mensen die zorg nodig hebben en 44 kamers zijn ingericht voor mensen met dementie.

Na een paar maanden proefdraaien en de puntjes op de I zetten werd gisteren het Huis op de Waard officieel geopend. In de grote binnentuin hees wethouder Roos van Gelderen samen met de 94 jarige bewoner Pieter Langelaan de nieuwe vlag van het huis.

Een harpiste verwelkomde met haar mooie muziek de bezoekers.

Onder de belangstellenden een aantal ambtenaren, werkers in de zorg en bestuurders of medewerkers van Marente.

Theo Rottier, voorzitter van de lokale cliëntenraad, bood zorgmanager Ingrid Parker een van de sleutels van de stad aan.

Gerrit Vos, voorzitter raad van bestuur van Marente, bood het huis een prachtige oude foto aan.

De foto werd in 1883 door de verpleegden aangeboden tijdens het 100 jarig bestaan van het ‘Gereformeerde minne of arme oude mannen en vrouwenhuis’.

Roos van Gelderen is blij dat de bewoners na een tijdelijke verhuizing weer terug zijn in het hartje van de stad. Veel van hen zijn in het centrum geboren en hebben hier hun hele leven gewoond. Er zijn zelfs oud Leidenaars die terug zijn gekomen naar de stad om hier een hun oude dag te slijten.

Tijdens een verhuizing in de 70er jaren werden de bewoners per boot gebracht, nu werd per boot van de Leidse Rederij de nieuwe vlag gebracht.

De vlag werd door Stefan van Muijen overhandigd aan zorgmanager Ingrid Parker. Echt toeval dat Stefan deze eer te beurt viel was het niet. Een maand geleden organiseerde hij samen met Nikos van Aelst een groot welkom voor de bewoners waarbij de bewoners overladen werden met bloemen en planten en een rondvaart aangeboden kregen.

Pieter Langelaan bracht de vlag naar binnen.

Hierna hees hij samen met Roos van Gelderen de nieuwe vlag.

Hiermee was het pand eindelijk officieel geopend.

Ondertussen stonden binnen de hapjes en de drankjes klaar.

In groepjes konden rondleidingen worden gevolgd. Ons groepje werd rondgeleid door arts Maartje Klapwijk die gespecialiseerd is in de ouderenzorg. Oud collega-arts Har Meijer genoot van de rondleiding, hij heeft voornamelijk in de Leidse binnenstad gewerkt en kent ook veel huidige bewoners van Huis op de Waard.

Mijn oud collega (H&M) Herman Riool heeft het helemaal naar zijn zin in Huis op de Waard en vult zijn dagen onder andere achter de computer, als manusje van alles in het huis en genieten van de langsvarende boten.

Wat mij het meest opvalt in het gebouw zijn de schitterende foto’s van Leiden in de trappenhuizen en de gangen. Je hebt bijna het idee dat je lekker buiten voor de deur zit.

Misschien zou hier nog een bordje ‘verboden te vissen’ moeten komen. Voor je het weet zit er een vishaakje in de foto.

Het is prachtig geworden en als volgend de tuin ook klaar is dan zit je hier toch geweldig in het hartje van de stad.

In de fotoslideshow hieronder nog een aantal foto’s van de opening van Huis op de Waard.

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie