Home 3 October/Leids Ontzet De Leidse Kermis, een mooi boek over de mooiste kermis van Nederland.

De Leidse Kermis, een mooi boek over de mooiste kermis van Nederland.

door Emile van Aelst

De Leidse 3 Octoberkermis is uniek en dan niet omdat hij in Leiden staat tijdens het Feest der Feesten, maar omdat het de grootste 2 daagse kermis van Nederland en wellicht Europa is. Nergens wordt voor zo’n korte openingstijd van slechts 30 uur zo’n grote kermis opgebouwd. De exploitanten komen graag naar Leiden want in Leiden is één zeker wat voor weer het ook is iedereen gaat naar de kermis. De laatste 45 jaar is Leiden bij het organiseren van de kermis en de keuze van attracties geholpen door Jan Boots, in het dagelijks leven directeur van de Nederlandse Kermis Bond hierbij geholpen door zijn steun en toeverlaat Anneke de Boer. Als dank en eerbetoon aan beiden schreef Rens Heruer in opdracht van de 3 October Vereeniging het boek,”De Leidse Kermis”.

Deze week werd in Petit Restaurant de Valk, dat midden op het kermisterrein ligt, het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Jan Boots en Anneke de Boer.Het leukste is dan natuurlijk om een foto voor de deur te nemen, helaas begon het te storten toen we naar buiten  liepen, maar het lukte nog net vliegensvlug een foto te nemen.

Veel voormalig 3 October Commissie Lunapark leden waren naar de presentatie gekomen en hebben ook een bijdrage aan het boek geleverd.

Voor de enkeling die het niet weet, de Leidse 3 Octoberkermis bestrijkt een groot deel van het gebied rondom molen de Valk en loopt in grote lijnen vanaf het Station tot aan de Langegracht en het Kort Rapenburg.

Voor elke Leienaar zijn dit bekende plaatjes.

Vanwege de bouw van de parkeergarage is er 2 jaar lang geschipperd met de ruimte, het is wat moeilijk een kermis in een bouwput neer te zetten.

De parkeergarage is klaar en deze weken wordt nog druk gewerkt aan de herinrichting van het plein zodat over een kleine 3 weken hier de kermis kan staan.

Zet mensen als Wim Laman, Max du Prie, Max Worms, André de Jong, Gerard Wisse, Thijs Hemmes, Kaspar de Vries, Bart van der Poel en Martijn du Prie bij elkaar en het woord kermis valt 3 keer in een zin 🙂

Martijn du Prie vertelde over zijn ervaringen met Jan Boots en Anneke de Boer en van welke onschatbare waarde zij zijn voor de Leidse kermis.

Hierna kreeg Jan het eerste en op dat moment enige exemplaar, de rest van de boeken is vandaag van de persen gerold.

Het is echt zo’n boek van ‘oh ja en weet je nog wel’ geworden. Dat geldt niet alleen voor Jan Boots, Anneke de Boer en de ‘oud’ Commissieleden maar zeker ook voor elke Leienaar.

De ‘oud ‘Commissieleden keken met plezier toe hoe Jan en Anneke van dit boek genoten.

Ik heb nog nooit zo snel een foto gemaakt, in de stromende regen was het een kwestie van, boekje gezien boekje weg en hoppa snel naar binnen.

Het eerste en enige exemplaar ging van hand tot hand en iedereen was was het erover eens dat weer zo’n echt 3 October document is, dat in elke Leidse boekenkast thuis hoort.

Vanaf vandaag is het boek zowel in de boekhandel als bij het 3 October Servicepunt te koop. Het boek kost € 22,50 maar 3 Octoberleden betalen slechts € 19,95 bij het Servicepunt.

En nu maar hopen dat alles op tijd dicht gestraat is, zodat een gedeelte van de kermis hier kan staan.

In de korte fotoslideshow nog een paar foto’s van de boekpresentatie.

 

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie